© Getty Images

10 van de mooiste dorpjes in Toscane

Door Hanne Bral

Toscane is een van de meest geliefde regio’s in Italië. Hoe kan het ook anders, met die uitgestrekte valleien en charmante dorpjes? Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen, bundelde de tien mooiste dorpjes in Toscane. Laat grootsteden als Firenze of Siena dus eens liggen en kies voor een van deze kleinere verborgen pareltjes.

Dit zijn de mooiste dorpjes in Toscane

1. San Gimignano

San Gimignano
© Helena Jankovičová Kováčová via Pexels

Op de eerste plek in het rijtje met mooiste dorpjes in Toscane prijkt San Gimignano, een middeleeuws stadje dat op een uurtje rijden van Firenze ligt. Het uitzicht alleen al is indrukwekkend: de 14 torens die boven San Gimignano uittorenen kun je al van ver zien. Alsof dat nog niet genoeg is, behoort het historisch stadscentrum ook nog eens tot het UNESCO Werelderfgoed.

2. Forte dei Marmi

mooiste dorpjes Toscane
© Getty Images

Naast charmante dorpjes midden in de glooiende heuvellandschappen, heeft Toscane ook heel wat badplaatsen. Een van die badplaatsen is Forte dei Marmi, waar je kunt relaxen op een zonnig zandstrand aan de prachtige Ligurische kust. Als afwisseling kun je een van de vele historische trekpleisters bezoeken, zoals het 18de -eeuwse fort.

3. Volterra

Volterra
© Laura Lugaresi vai Unsplash

Volterra ligt midden in het heuvelachtige hart van Toscane, op zo’n veertig minuten rijden van San Gimignano. In dit pittoreske stadje geniet van je van imposante Etruskische tempels en gebouwen, die al dateren van de 3de en 2de eeuw voor Christus.

4. Castiglione della Pescaia

mooiste dorpjes Toscane
© Petr Ganaj via Pexels

Slenteren door Italiaanse steegjes, een cappuccino drinken op een van de terrasjes of ontspannen op het brede zandstrand: het kan allemaal in Castiglione della Pescaia. Maar hier heb je evengoed heel wat historische bezienswaardigheden. Plekjes die je zeker wilt bezoeken zijn het middeleeuwse kasteel op het hoogste punt van de stad, de 13de-eeuwse San Giovanni Battista-kerk en Fortezza Medievale, een wachttoren uit de 16de eeuw.

5. Montalcino

Italië
© Clay Banks via Unsplash

De volgende in het rijtje van mooiste dorpjes in Toscane is Montalcino. Dit kleine dorp is vooral beroemd dankzij de rode wijn ‘Brunello di Montalcino’. Verscholen in de zuiderse heuvels van Toscane, heeft het dan ook een perfecte omgeving voor wijnbouw. Een omgeving waar je ook prachtig kunt fietsen trouwens. Onderweg kun je een tussenstop maken bij een van de wijnhuizen voor een proevertje.

6. Pienza

pienza
© Gabriella Clare Marino via Unsplash

Pienza is een 15de-eeuws dorpje, in de groene Val d’Orcia. Ook hier vind je een schilderachtig pleintje, kathedraal en knusse straatjes. Kortom: alles wat je wilt in een Italiaans dorpje, dat ook nog eens tot het UNESCO Werelderfgoed behoort.

7. Pitigliano

mooiste dorpjes Toscane
© Andrea Verzola via Pexels

Nog zo’n piepkleine plek die tot de mooiste dorpjes van Toscane behoort is Pitigliano. Het dorp kent dan ook een indrukwekkend uitzicht: de huizen zijn gebouwd op de heuvelrug van een tufstenen klif, en omgeven door groene valleien. Wil je dus zeker niet missen tijdens je rondje Toscane!

8. Chianciano Terme

Toscane
© Getty Images

Chianciano Terme behoedt een van de beroemdste kuuroorden in Europa. Een tripje naar de (kindvriendelijke) thermen is dus bijna verplicht. Maar het dorp heeft evengoed een historisch centrum en groene omgeving. Een ontspannen intermezzo dus voor je rondreis door Toscane!

9. San Vincenzo

San Vincenzo
© Getty Images

Zonnekloppers kunnen hun hartje ophalen in San Vincenzo. Gelegen aan de Toscaanse kust, kun je in deze badplaats uitrusten op het zonnige zandstrand, een duik nemen in het azuurblauw water of struinen langs de haven. Maar ook ’t groen, waar je prachtig kunt wandelen of fietsen, is nooit ver weg.

10. Capalbio

mooiste dorpjes Toscane
© Getty Images

Capalbio heeft alles: een middeleeuws stadscentrum, uitgestrekte groene valleien in de omgeving en de helderblauwe zee op zo’n 10 kilometer. Niet moeilijk dus dat het dit lijstje van mooiste dorpjes in Toscane afsluit.

Bron: Holidu

Nog meer zonnige bestemmingen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content