© Getty Images

Dit zijn de 3 mooiste wandelroutes in Vlaanderen

Door Hanne Bral

Nog inspiratie nodig voor je volgende wandeluitje? Mobiliteitsorganisatie VAB liet haar surfers tussen tien wandelroutes in Vlaanderen hun absolute favoriet kiezen. De drie meest gekozen wandelingen ontdek je hier!

De 3 mooiste wandelroutes in Vlaanderen

1. Stiltewandeling in Landschap De Liereman

Dé grote winnaar en dus de allermooiste onder de wandelroutes in Vlaanderen is volgens VAB de Stiltewandeling in Landschap De Liereman. Gelegen tussen Arendonk en Oud-Turnhout is dit een van de oudste beschermde natuurgebieden van ons land. Bovendien is het ook een officieel stiltegebied, een perfecte plek dus om even helemaal te onthaasten.

Je wandelt langs bossen, heide, graslanden, witte stuifduinen en via knuppelpaden over moerasland. Ook volg je even het jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten. Variatie genoeg dus tijdens deze wandeling! Als afsluiter kun je even gaan uitblazen in het bezoekerscentrum. Hier proef je een gageleer, een donker streekbier gekruid met de plaatselijke wilde gagel.

 • Afstand: 12 km
 • Start: Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout
 • Bewegwijzering: rood-witte bordjes met knooppuntnummers (35-36-37-55-53-54-41-31-42-50-46-45- 44-43-18-40-39-38-37-36-35)
 • Meer info: kempen.be.

2. Kleine kluiswandelroute

De Kleine kluiswandelroute vertrekt vanuit Gijzelbrechtegem, een deelgemeente van Anzegem. Bij de start trakteert het modern uitkijkplatform je meteen al op een mooi uitzicht over het zacht glooiend landschap. Ooit was ‘Grijsloke’, zoals men in de volksmond zegt, de kleinste gemeente van Vlaanderen.

Tijdens deze wandeling stap je vooral over trage wegen en langs rustige kerkwegels. Ook een bos waar in het voorjaar wilde hyacinten bloeien komt aan bod. Daarnaast geniet je ook nog van mooie vergezichten op de Scheldevallei, met de Kluisberg op de achtergrond.

 • Afstand: 7,7 km
 • Start: Kortenberg 5, Gijzelbrechtegem
 • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes
 • Meer info: toerisme-leiestreek.be.

3. Doornpannewandelroute

De bronzen medaille in dit rijtje van mooiste wandelroutes in Vlaanderen gaat naar de Doornpannewandelroute in Koksijde. Je doorkruist natuurgebied De Doornpanne, een van de grootste duinmassieven van de Belgische kust. Hier spot je stuifduinen, duinkalkgraslanden, dicht begroeide pannen, en hier en daar zelfs grazende ezels en pony’s.

Je beklimt onderweg ook de Hoge Blekker, die met z’n 33 meter de hoogste duin van onze kust is. Bij helder weer krijg je aan de top een prachtig uitzicht over de duinen en de achterliggende polders voorgeschoteld. Via de Schipgatduinen, een vroegere zee-inham waar in een ver verleden schepen het binnenland invoeren, keer je terug naar het strand.

 • Afstand: 9,8 km
 • Start: Bezoekerscentrum De Doornpanne, Doornpannestraat 2, Koksijde
 • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes
 • Meer info: dekust.be.

Nog meer wandelplezier:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content