5x natuurlijk onkruid bestrijden met deze zelfgemaakte oplossingen

5x natuurlijk onkruid bestrijden met deze zelfgemaakte oplossingen

Onkruid is helaas het hele jaar door terug te vinden in je tuin. En het spreekwoord dat het niet vergaat, klopt niet helemaal. Met deze natuurlijke middeltjes hoef je er zelfs geen grof geschut voor boven te halen. 

Heet water

Giet heet water over de plaatsen met distels en brandnetels. De bladeren sterven af door de plotse hitte en groeien minder talrijk en trager terug. Sommige beweren dat het kookvocht van eieren nog efficiënter zou zijn. Het kalk in het water zou de planten minder snel doen terugkomen. Wees voorzichtig, alle planten die in contact komen met het hete water lopen schade op.

Zout

Meng een liter water met een grote hoeveelheid zout. Het zout werkt in op de wortels waardoor ze meteen afsterven. Strooizout is nog effectiever dan gewoon keukenzout. De zoutmethode is ook geschikt om voegen langer onkruidvrij te houden na het wieden. Een grindpad of -oprit? Strooi ruim zout tussen de kiezels. Onkruid groeit minder goed in zoute omgevingen.

Azijn

Azijn heeft iedereen wel in huis en het blijkt perfect te werken tegen onkruid. Meng een liter water met een stevige geut azijn en enkele druppels afwasmiddel. Besproei het onkruid en je hebt er geen last meer van.

Kookvocht

Heb je net aardappelen gekookt? Hou dan het kookvocht bij. Het water in combinatie met het zetmeel van de aardappelen zal het onkruid in een handomdraai bestrijden.

Kokosvezel

Lage onkruid dat tussen perken groeit kan je verstikken door middel van een bodembedekker. Gebruik een natuurlijke bodembedekker op basis van kokosvezel en gekalibreerde stukjes kokos. Die verzuren de bodem op lange termijn niet in tegenstelling tot veelvuldig gebruik van boomschors. Bovendien verteert het trager, waardoor je minder vaak moet strooien.

Meer lezen?

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)