Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Hoe verzorg je een orchidee?

Je wil een orchidee, maar weet niet hoe je die schitterende bloem moet verzorgen? Of hoeveel water je ze best geeft? Met deze tips hou je de orchidee gezond!

Je wilt een orchidee, maar weet niet hoe je die schitterende bloem moet verzorgen? Of hoeveel water je ze best geeft? Met deze tips hou je je orchidee in topvorm.

Koop een gezonde orchidee

Wortelstel: Veel levende wortels zijn een must (donkerbruine wortels zijn dood). Orchideeën worden vaak in doorschijnende potjes gekweekt, waardoor je ze goed kunt zien.

Bladeren: Die hebben bij voorkeur een egale kleur en vertonen geen afwijkingen.

Bloemen: Kies een plant waarbij de bloemen nog in knop zijn, dan kun je er langer van genieten.

orchidee verzorgen
Getty Images

Standplaats

Probeer zo goed mogelijk de natuurlijke leefomstandigheden van een orchidee te respecteren. Orchideeën groeien in het wild onder boomkruinen in warme tropische streken. Zet ze daarom in een warme (20 – 25°C) en lichte omgeving, maar niet in de volle zon.

Een orchidee beschikt over luchtwortels waarmee ze water uit de lucht opneemt. Daarom heeft deze plant van nature nood aan een omgeving met hoge luchtvochtigheid. De keuken, badkamer of serre zijn dus ideaal, maar ook in onze woonkamer doet ze het goed. Zorg er gewoon voor dat ze niet bij de centrale verwarming staat, want dan droogt ze sneller uit.

Water geven

Hoe? Giet het water niet in het hart van de plant, maar wel op het potsubstraat. Als je de orchidee echt wil verwennen, ga dan voor de dompeltechniek. Daarbij dompel je de kluit onder in een badje lauw water en laat je alles even staan. Laat daarna helemaal uitlekken tot er geen water meer achterblijft, want dat kan wortelrot veroorzaken.

Hoeveel? Een keer per week water geven is voldoende. In de winter hoeft het zelfs maar om de 10 à 14 dagen. Gebruik je de dompeltechniek, dan hoeft het maar om de twee weken. Zorg steeds dat de potgrond volledig droog is voor je de plant opnieuw onderdompelt in een badje.

Soort water? Orchideeën zijn zeer gevoelig voor koud water, dus let erop dat het water op kamertemperatuur is. Verder houden deze planten ook niet van chloor en kalk dat vaak in leidingwater zit. Gebruik dus bij voorkeur regenwater. Heb je enkel leidingwater? Kook het dan even zodat het onthardt en laat het afkoelen voor je het bij je plant giet.

Bloei bevorderen?

Snoeien: Na de bloei kun je je orchidee wat terugsnoeien zodat ze opnieuw kan bloeien. Knip de takken terug tot net boven het derde oog.

Rustperiode: Om nieuwe bloemvorming te stimuleren, worden uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo’n 12°C.

In deze video vind je nog wat extra tips en kun je genieten van de mooiste orchideeën! 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer tips om kamerplanten te verzorgen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content