Orchidee: hoe verzorgen?

Orchidee: hoe verzorgen?
Fresh white orchids against with turquoise blue background.

Je wil een orchidee, maar weet niet hoe je die schitterende bloem moet verzorgen? Of hoeveel water je ze best geeft? Met deze tips hou je de orchidee gezond!

Koop een gezonde orchidee

Wortelstel: veel levende wortels zijn een must (donkerbruine wortels zijn dood). Orchideeën worden vaak in doorschijnende potjes gekweekt, waardoor je dit goed kan zien.

Bladeren: deze hebben bij voorkeur een egale kleur en vertonen geen afwijkingen.

Bloemen: kies een plant waarbij de bloemen nog in knop zijn, dan heb je er langer geniet van.

Standplaats

Probeer zo goed mogelijk de natuurlijke leefomstandigheden van deze plant te respecteren. De Phalaenopsis (de meest bekende orchidee) groeit onder boomkruinen in warme tropische streken. Zet hem daarom in een warme (20 – 25 °C) en lichte omgeving.

Een orchidee beschikt over luchtwortels waarmee hij water uit de lucht opneemt. Daarom heeft deze plant van nature nood aan een omgeving met hoge luchtvochtigheid. De keuken, badkamer of serre zijn dus ideaal, maar ook in onze woonkamer doet hij het goed. Zorg er gewoon voor dat hij niet bij de centrale verwarming staat, want dan droogt hij uit.

Water geven

Hoe? Giet het water niet in het hart van de plant, maar wel op het potsubstraat. Indien je de orchidee echt wil verwennen, ga dan voor de dompeltechniek. Hierbij dompel je de doorschijnende pot onder in een badje lauw water. Laat hem daarna helemaal uitlekken tot er geen water meer achterblijft, want dat kan wortelrot veroorzaken. Wanneer hij droog is, kan hij terug in zijn sierpot.

Hoeveel? De vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Eén keer per week volstaat zeker. Hanteer je de dompeltechniek dan kan je kijken of er in de doorschijnende pot nog dampvocht te zien is. Wanneer dit het geval is, moet je hem nog geen water geven, anders wel.

Soort water? Orchideeën zijn zeer gevoelig voor koud water, dus let erop dat het water op kamertemperatuur is. Verder houden deze planten ook niet van chloor en kalk dat vaak in leidingwater zit. Gebruik dus bij voorkeur regenwater. Heb je enkel leidingwater? Kook dit dan even zodat het onthardt en laat het afkoelen voor je het toedient.

Bloei bevorderen?

Snoeien:  wanneer de stengel verkleurt, is dit een teken dat hij afsterft en kan je hem afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels.

Rustperiode: om nieuwe bloemvorming te stimuleren, worden uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo’n 12 °C.

In deze video vind je nog wat extra tips en kan je genieten van de mooiste orchideeën! 

Lees ook:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)