Slaat de verveling toe? Beluister eens een podcast!

Slaat de verveling toe? Beluister eens een podcast!
Getty Images

Nu we met z’n allen in huis zitten door het coronavirus, kan het snel gaan vervelen om toch maar weer een film op te zetten of televisie te kijken. Wil je het rustig aan doen zonder schermen en gewoon ‘luisteren’? Dan is een podcast net wat je nodig hebt!

Podwat?

Ze zijn al even helemaal hip and happening: podcasts winnen al enkele jaren stevig aan populariteit. Actualiteitsprogramma’s gieten hun berichtgeving in een frisse geluidsmontage, maar er bestaan net zo goed fictieve podcasts, korte documentaires of langlopende reeksen. Het enige wat je dus nodig hebt voor een podcast, zijn je oren (of oortjes, als je je huisgenoten niet wil storen).

Handige podcast-apps

Ga je graag zelf op zoek naar wat er zoal te ontdekken valt? Dan is het een goed idee om een podcast-app te installeren op je smartphone. Zo kun je makkelijk selecteren naar wat je net op zoek bent of kun je even grasduinen tussen de suggesties. Neem dus zeker een kijkje bij onder andere Pocket Casts of Podcast Addict.

Op zoek naar een leuke podcast? Dit zijn enkele aanraders:

Alle podcasts vind je terug in bovengenoemde apps, maar we vermelden er nog de website bij, mocht je de afleveringen graag via je computer beluisteren.

MOEDERS TEN LASTE

Deze nieuwe aangrijpende reeks op Radio 1 is meer dan het beluisteren waard. Drie alleenstaande vrouwen vertellen over hoe pijnlijk duidelijk het is dat je als vrouw nog altijd meer kans maakt om in de armoede terecht te komen. Want wist je dat er nog steeds een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen is? Een weduwe, meewerkende echtgenote en gescheiden vrouw vertellen.

Je beluistert deze driedelige reeks via Radio 1.

BOB

Een zesdelige reeks die focust op de zoektocht naar Bob. Een man waar Elisa (84) smoorverliefd op was toen ze 15 jaar oud was. Nu ze in het woonzorgcentrum verblijft, praat ze voortdurend over hem. Maar bestaat hij eigenlijk wel? Haar dochters gaan samen met de makers op zoek naar hem. Het resultaat is een prachtig verhaal waar je aflevering na aflevering naar kunt blijven luisteren.

Je beluistert Bob met via deze website.

RELAAS

Waargebeurde verhalen door mensen die ze zelf meemaakten. Intens, maar vooral heel erg boeiend. Dat is wat je van Relaas kunt verwachten. Misschien heb jij wel zelf een verhaal dat je ooit wil delen? Dat kan door jouw ervaring door te sturen. Relaas houdt bovendien maandelijkse vertelavonden in Gent en Antwerpen, maar in tijden van corona zul je het voorlopig moeten doen met de online vertellingen.

Klik hier om de afleveringen online te beluisteren. 

PLANTREKKERS

We zijn plantrekkers, foefelaars, slimmeriken die regels omzeilen en het heft in eigen handen nemen. We kiezen voor de weg, eerder dan voor het doel. Een podcast die je vooral moet beleven en waar je wel wat voor moet openstaan. Plantrekkers is een verzameling van kleine stukjes audio die een glimlach op je gezicht toveren. Kleine dingen, zeg maar ‘audiodingen’. De ene aflevering is al net toegankelijker of net iets meer voor jou van toepassing, maar dat het tot de verbeelding spreekt, daar kun je van op aan.

Beluister de afleveringen hier.

FWIET! FWIET!

Vogelliefhebbers zitten helemaal goed bij Begijn le Bleu, want de comedian maakt met Fwiet!Fwiet! een podcast over de vogels die hij spot. Rustgevend, maar vooral interessant. Bovendien is het een erg leuke reeks voor als je nog niet zo heel veel over vogels weet, maar wel benieuwd bent. Goed om al even weg te dromen over je volgende tripje door de natuur, toch?

Klaar voor? Klik hier voor de laatste nieuwe afleveringen.

WHERE SHOULD WE BEGIN?

Iedereen voelt zich weleens onzeker in een relatie. In de podcast ‘Where should we begin?’ luister je als een vlieg aan de muur naar echte, eenmalige gesprekken tussen koppels bij relatietherapeute Esther Perel. Is dat niet erg intiem? Jawel, en dat maakt deze podcast net zo aangrijpend. Het doet je automatisch reflecteren op je eigen relatie,  maar laat je daardoor niet afschrikken. De tussenkomst van Perel in de gesprekken werkt ongelooflijk inspirerend. Leuk weetje: de geniale therapeute groeide gewoon op in Antwerpen.

Hier beluister je alle afleveringen online.

Lees hier meer over het coronavirus:

De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)