16x gouden tips tijdens de solden

16x gouden tips tijdens de solden
Getty Images

Nee, dit jaar geen miskopen, haastig gegraai of stiekem ellebogenwerk. Met deze gouden tips stap jij goed gewapend de solden in!

1. Duik eerst in je kleerkast

Doordacht de solden in? Ga dan eerst kritisch door je kledingkast. Welke spullen heb je nu eigenlijk allemaal? Welke kledingstukken zijn verouderd? En vooral, welke stuks heb je nog nodig?

Verkoop de spullen die je niet langer draagt (= extra shoppingbudget!), schenk ze aan een goed doel of plezier er een vriendin mee. Eens je ruimte hebt gemaakt in je kleerkast, kun je eventueel opschrijven waarvoor je op soldenjacht wil gaan.

2. Draag comfortabele kledij

Eén goede raad als je de solden induikt? Draag comfortabele kledij die je makkelijk kunt uittrekken in de paskamer. Kies bijvoorbeeld voor een jeans, een eenvoudig T-shirt, een trui en schoenen waarmee je goed kunt wandelen. Mooi meegenomen: als je enkel een blouse past, kun je je broek simpelweg aanhouden om zo je nieuwe aanwinst te tonen. Stukken makkelijker dan telkens een jurkje te moeten uittrekken.

3. Maak een budget op

Niets mis met jezelf te willen trakteren, maar het kan wel verstandig zijn om een maximumbudget vast te leggen. Zo bespaar je geld én maak je een betere selectie, want je blijft kritisch bij elk kledingstuk.

Tip! Neem cash geld mee tijdens de solden. Zo ben je minder snel geneigd om onnodig geld uit te geven.

4. Wees er op tijd bij

Kies het juiste moment uit om te gaan soldenshoppen. Als je ‘s morgens bij het openingsuur gaat, dan is de kans groot dat de winkel er nog netjes bijligt en dat je maten nog in stock zijn.

5. Installeer een app om prijzen te berekenen

Percentages blijven toch altijd een beetje vaag, en in het heetst van de strijd doe je vaak de moeite niet om even om te rekenen hoeveel je daadwerkelijk aan de kassa zult betalen. Open daarom even de App Store of Google Play en geef daar het woord ‘procent’ in, zo kom je vanzelf op handige apps die je helpen om makkelijk alle bedragen om te rekenen.

6. Neem een vriendin mee

Neem een modebewuste vriendin mee die je eerlijk adviseert en durft zeggen als iets je minder mooi staat. Zo vermijd je koopjes die je achteraf niet zult dragen. Omgekeerd geldt hetzelfde: je vriendin kan zomaar leuke suggesties doen waardoor je met verrassende aankopen thuiskomt.

7. Zorg voor voldoende krachtvoer

Zorg er altijd voor dat je een flesje water, een handje noten en eventueel een stuk fruit bij hebt. Zo vermijd je energiedipjes.

8. Kijk ook eens bij de mannencollectie

Snuffel ook eens tussen de mannencollectie. Een stijlvolle weekendtas bijvoorbeeld kan zó de jouwe worden voor een prikje. Ook een oversized hemd kan erg leuk staan!

9. Blijf kritisch

Wees kritisch tijdens het shoppen. Wat je niet nodig hebt, laat je beter in de rekken hangen. Vraag jezelf af: zou ik dit ook kopen als je er het budget voor had? Is het écht 100 procent ‘mijn ding’? Zit het als gegoten? Kun je het combineren met andere stuks in je kleerkast? Zo nee, dan laat je het beter zo.

10. Lees altijd het label

Je kocht een prachtige trui, maar thuis zie je dat hij eigenlijk niet in de wasmachine mag. Herkenbaar? Kijk daarom altijd even na of je je aanwinst makkelijk kunt wassen. Kledingstukken die een handwasje vragen of naar de droogkuis moeten, blijven onvermijdelijk langer in de wasmand liggen.

11. Passen, passen, passen

Koop tijdens de solden geen kledingstukken die je niet gepast hebt. Maten kunnen per merk verschillen en het is belangrijk om te weten of een kledingstuk goed aanvoelt. Je kunt een gokje wagen om lange rijen aan de paskamer te vermijden, maar vraag dan wel even na of je het kledingstuk later nog mag inruilen.

12. Extra korting? Vraag ernaar!

Doorheen de solden vinden regelmatig nieuwe afprijzingen plaats die dikwijls nog niet zijn aangegeven. Trek je stoute schoenen aan en vraag ernaar aan de kassa, wie weet krijg je zomaar een extra procentje bovenop de korting.

13. Neem regelmatig een koffie- en plaspauze

Shoppen moet vooral leuk blijven, óók tijdens de solden. Neem regelmatig een koffiepauze en ga zitten om even uit te rusten, ook als je (nog) niet moe bent.

14. Ga op het einde nog eens terug

Op het einde van de solden kun je vaak nog goede koopjes scoren. Sommige stuks staan dan afgeprijsd tot wel -70%. Let wel op: voor de stuks die je écht graag wilt, ga je best in de eerste week van de solden. Extra maten kunnen namelijk dikwijls niet meer worden bijbesteld.

15. Bereken de ‘cost per wear’

Hou altijd de ‘cost per wear’ in het achterhoofd. Het principe is eenvoudig: je toetst af of een prijs de aankoop waard is, aan de hand van hoe vaak je het stuk zult dragen.

  • Neem nu een jas van 200 euro. Als je de jas dagelijks draagt van oktober tot pakweg maart (ongeveer 180 dagen), dan is de cost per wear € 1,10 per keer. Een aankoop die dus zeker de moeite waard is.
  • Bij een jurk van 100 euro die je enkel zult dragen voor een huwelijksfeest, of in het beste geval misschien nog een tweede keer, zit je aan een cost per wear van 50 euro per keer. Iets om over na te denken, dus.

Als je op deze manier nadenkt over de aankoop van je kledij, kun je betere en bewustere keuzes maken. Het is bij twijfel dé ideale truc om knopen door te hakken!

16. Shop online

Zie je het niet zitten om de drukke winkelstraten te trotseren? Shop dan online. Zo vermijd je lange wachtrijen, kun je filteren op maat en budget én krijg je een waaier aan keuzemogelijkheden, want fysieke winkels halen dikwijls niet alle stuks in huis. Bekijk wel goed of je soldenstuks eventueel nog kunt terugsturen.

Veilig online shoppen tijdens de solden: 6 tips

  1. Ben je van plan om online te shoppen, koop dan alleen op veilige websites. Kijk bijvoorbeeld in de adresbalk of er een groen of grijs hangslotje te zien is. Let op voor een slotje met een geel waarschuwingsteken of eentje met een rode streep erdoor, want dat wil zeggen dat de verbinding mogelijk niet beveiligd is. Twijfel je, gebruik dan een zoekmachine zoals Google en geef de naam van de website in, samen met het woord ‘oplichting’ of ‘bedrog’.
  2. Wees op je hoede voor namaakgoederen, zoals een designerhandtas die aan een spotprijsje wordt verkocht.
  3. Let op voor aanbiedingen via e-mail en geef nooit bankgegevens, pincodes of andere persoonlijke gegevens door via e-mail of telefoon.
  4. Zorg voor een beveiligde internetverbinding, zoals je persoonlijke wifi of internetkabel van bij je thuis. Vermijd betalingen via een publiek gratis netwerk.
  5. De meeste websites garanderen een veilige betaling via de website zelf. Betaal je buiten de website, wees dan op je hoede en kijk of het webadres met ‘https://‘ begint. De informatie die je via deze website doorgeeft, wordt door de servers van een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf verwerkt.
  6. Twijfel je of loopt het mis, stop de betaling dan meteen of blokkeer je kaart via Card Stop. Dat kan telefonisch via 070 344 344.

Meer moois en handige tips vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)