Little boy and little girl play on a swing set at a public park on a sunny spring evening.

Technologie aan de kant: zo geniet je kind (weer) van het buitenleven!

Door Rani Merckx

Yes, de zomervakantie is in aantocht. Kinderen staan te trappelen, want: niets moet, alles mag! Een welverdiend rustmoment, al zijn ouders er iets minder vrolijk om. Je kinderen 9 weken bezighouden is een heel karwei, en al zeker als ze maar oog hebben voor één ding: technologie! 

Als ouder wil je niets liever dan dat je kinderen genieten van al het moois dat de buitenwereld hen te bieden heeft. Eens goed vuil worden in het bos, of zelfs kattenkwaad uithalen bij de buren: zolang ze maar buiten zijn!

Tijd om uit te loggen

Al is dat buiten je kinderen gerekend. Tegenwoordig lijkt niets hen zo te boeien als televisie, internet of tablet, maar gelukkig zijn er ook manieren waardoor je kinderen dolenthousiast worden om de schoenen aan te trekken:

1. Geef het goede voorbeeld

Word jij dolenthousiast van de bloemetjes en bijtjes? Dat zal niet onopgemerkt blijven bij je kinderen. En dat betekent heus niet dat je een natuurkenner moet zijn: interesse tonen volstaat! Door het goede voorbeeld te geven, gaan je kinderen vaker naar buiten willen. Want je blijft hun rolmodel, natuurlijk!

2. Er was eens…

Een uitje naar de plaatselijke bibliotheek levert je een hele stapel natuurboeken op. Niets zo leuk om achteraf op zoek te gaan naar een specifieke bloem of dat ene kleine beestje. Verhalenboeken met bekende figuren uit de natuur kunnen je kinderen zelfs beïnvloeden om naar buiten te gaan, in plaats van televisie te kijken.

3. Bezoek dezelfde plekken

Hang er als het ware een traditie aan vast. Wanneer je regelmatig terugkeert naar dezelfde locatie, kunnen je kinderen het zien als een verlengstuk van zichzelf. Denk maar aan je tijden op de camping, of aan zee. En of het nu een stadspark of een nabijgelegen meer is: als je kind zich begint te hechten, is de kans groot dat ze hun ‘heiligdommetje’ willen beschermen.

4. Stimuleer hun creativiteit

Doe eens gek, hoewel dat niet vanzelfsprekend is met je agenda (we know!). Schuif je drukke schema even aan de kant, en laat al het speelgoed, sportspullen en elektronische apparaten thuis. Weersta het gezucht en de krokodillentranen van je kinderen, en trek eropuit. Gaandeweg zullen ze hun creativiteit gebruiken, en zelf met een leuk spelletje op de proppen komen! 

Ook interessant:

Partner Content