5 tips tegen die verblindende laagstaande zon in de auto

Door De Redactie

Typisch voor de herfst, romantisch mooi, maar ook zo vervelend: de laagstaande zon. Tijdens het autorijden kan dit weleens voor flink wat hinder zorgen. Deze vijf tips zorgen ervoor dat de zon je niet kan verblinden.

Handige tips tegen de laagstaande zon

1. Vergeet je zonnebril niet

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg dat je altijd een zonnebril in de auto hebt liggen. Het beste werkt een zonnebril met UV-bescherming of gepolariseerde glazen, die je ogen beschermen tegen reflecterend licht en schitteringen op het asfalt. Nog beter is een bril met oranjebruine glazen, ook wel ‘roadview’ genoemd. Deze kleur zorgt ervoor dat je meer contrast ziet, zelfs als er een felle zon op een nat wegdek schijnt.

2. Even schoonmaken

Zorg ervoor dat je ruiten schoon zijn, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Als een laagstaande zon op vuile ruiten schijnt, kun je er nauwelijks doorheen kijken. Maak er een goede gewoonte van om tijdens een tankbeurt ook altijd je ramen even onder handen te nemen en zorg ervoor dat je genoeg ruitenwisservloeistof hebt, zodat je in geval van nood even kunt sproeien. Belangrijk is ook dat de ruitenwissers niet versleten zijn, zodat er geen vervelende strepen achterblijven. De binnenkant kun je het beste schoonmaken met glasreinigingsmiddel.

3. Langere klep

Schaf een verlengde zonneklep aan. De zonneklep die standaard in de auto zit, is vaak net niet lang genoeg bij een laagstaande zon. Het is ook handig om een zonneschermpje met zuignappen in de auto te hebben, voor het geval de zon hinderlijk naar binnen schijnt via de zijruit of achteruit. Zo’n zonneschermpje met zuignappen mag niet vooraan in de auto gebruikt worden.

4. Lichten aan

Doe bij een laagstaande zon altijd je dimlichten aan. Deze tip verbetert niet jóuw zicht, maar zorgt er wel voor dat andere weggebruikers jou goed kunnen zien. Je bent immers niet de enige die last heeft van dat herfstzonnetje.

5. Langzamer

Pas je snelheid aan. Mocht er dan toch plotseling een fietser opduiken, of er remt een auto voor je neus, dan heb je meer tijd om te reageren.

Bron: Libelle.nl, VAB

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content