Uitgetest: een schone was dankzij wilde paardenkastanjes?

Dat je ecologisch kunt wassen met wasnoten is gekend, maar dat je je wasgoed ook proper krijgt met wilde paardenkastanjes? Dat is nieuw. Tijd voor een uitgetest!

Prima proper?

Charlotte: “Als Libelle Nest-redactrice ben ik altijd op zoek naar interessante nieuwtjes over het buitenleven. En al helemaal blij word ik als ik een stukje van dat buitenleven mee naar binnen kan trekken.

Dus trok ik mijn rubberlaarzen aan, zette ik mijn waspoeder aan de kant en ging ik wilde kastanjes rapen. Want die noten mogen dan wel niet eetbaar zijn, ze zouden je wasgoed wél prima proper kunnen maken.

Hoe leuk zou het zijn, mocht dat écht werken? Ze zijn overal te vinden, gratis en je hoeft geen chemische producten meer te gebruiken.”

paardenkastanje

Waarom paardenkastanjes?

Net zoals de bekendere wasnoten bevatten ook paardenkastanjes veel saponinen. Saponinen zijn zeepstoffen die van nature aanwezig zijn in planten. Ze vormen een soort witte schuimlaag (zoals zeep) en beschermen planten tegen schimmels, bacteriën en insectenvraat. Het zijn diezelfde saponinen die onze kleren opnieuw proper kunnen maken.

Hoe was je met paardenkastanjes?

Charlotte: “Er circuleren verschillende recepten over wassen met paardenkastanjes, dus ik besloot het meest eenvoudige te nemen. Voor mij hoeft het allemaal niet te lang duren want ik ken mijzelf: als het te ingewikkeld wordt, grijp ik toch snel terug naar regulier waspoeder. Het recept vond ik via De Krekelwei.

Wat heb je nodig voor 1 lading bonte was?

  • 5 paardenkastanjes
  • 250 ml heet water
  • 1 tl natriumbicarbonaat

Voor de witte was verwijder je de schil om bruinige vlekken te voorkomen.

Tip: wil je een specifiek geurtje? Voeg dan enkele druppels etherische olie naar keuze toe.

Zo maak je het

  • Snijd de paardenkastanjes in vier. In het originele recept worden de kastanjes niet in de blender gestoken en worden ze een hele nacht geweekt. Maar geduld is een gave dat mij niet is gegeven, dus ik blend de kastanjes wél en laat ze 15 minuten weken in het hete water. Wat volgens een ander recept ook perfect kan.

  • Zeef alles en vang de zeepachtige vloeistof op, voeg er een theelepel natriumbicarbonaat bij en het is klaar voor gebruik!

Ik was bont wasgoed zonder al te veel vlekken meestal op 30 graden met een kort wasprogramma. Mijn was bestaat nu vooral uit kinderkledij en T-shirts van mijzelf. Spannend!

Het resultaat

De was is droog, tijd voor een grondige inspectie. De kleren ruiken fris, maar dat komt misschien omdat ik ze buiten droogde aan de lijn onder een zalig herfstzonnetje. Verder ziet de gewassen kledij er echt proper uit.

Buiten 1 hardnekkige vlek: de pompoensoep op de mouw van mijn dochters pyjama blijkt toch iets te sterk voor mijn kastanjepreparaat en het korte wasprogramma.

Conclusie? Ik vind het een geslaagd alternatief voor chemische waspoeders. Hardnekkige ingedroogde vlekken behandel je beter even voor met ossengalzeep. Voor delicate stukken en witte was ga ik wel nog teruggrijpen naar mijn standaard wasmiddel, maar het is een kwestie van durven.

Handdoeken, keukenvodden, dweilen of bonte, niet té vuile was? Die kunnen perfect proper worden dankzij wilde kastanjes. Probeer het vooral zelf eens: gratis én goed voor het milieu. Je hebt dus niets te verliezen!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content