Uitstap van de week: kuieren langs de Leie

Uitstap van de week: kuieren langs de Leie

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we rond Afsnee, deelgemeente van Gent. Lees hieronder zeker eerst over de beperkingen die gelden bij het maken van uitstappen.

Flaneren door een schilderslandschap

Voorlopig mogen we voor recreatie nog geen verre afstanden met de auto doen (lees hier over de huidige voorschriften rond verplaatsingen), maar één ding is zeker: fietsen en wandelen mag niet alleen, het is – als je het goed doet – zelfs aangeraden. Daarom hebben we beslist dat we deze reeks weer hervatten, zeker nu de warme dagen aanbreken.

In zekere zin klopt de dubbele wandellus die vertrekt van het Oost-Vlaamse dorpje Afsnee mooi met de coronavoorschriften: ze is heel landelijk en je komt onderweg geen café of restaurant tegen. Neem dus, als je dat nodig vindt, wat drank en mondvoorraad mee op deze 9 km lange uitstap, die niet toegankelijk is voor rolstoelen. We vertrekken in Afsnee dorp en scheren later rakelings langs Sint-Martens-Latem en de statige Leie. Met andere woorden: dit is het landschap dat door Vlaanderens grote schilders is vastgelegd.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen

We vertrekken noordwaarts een eindje van het water via de Veurestraat naar Leieoever. Die oever zelf zie je hier nog niet, maar je kunt voorbij de weiden wel al een glimp opvangen van de Drie Leien, de plek waar de Leie in tweeën splitst. Dan kronkel je eerst naar het westen en dan naar het zuiden mee met de nog even verborgen rivier. Hier stap je voorbij een nieuwe zelfoogstboerderij (alleen voor leden) met bloemenpluktuin.

(c)Toerisme Oost-Vlaanderen

En daar is het water! Een voetgangersbrug onder de Goedingebrug  leidt je naar de overkant van de Leie. Hier begint de tweede lus van de wandeling, waar je vanaf een aardepad uitkijkt op de villa’s en de schilderachtige dorpskern van Sint-Martens-Latem. Je blijft intussen de rivier volgen en stapt dan de Keuzemeersen in: een natuurgebied dat in de lente helemaal in bloei staat. Je stapt langs mooie weggetjes en grasland met valpoortjes weer naar het noorden, tot je opnieuw bij de Goedingebrug uitkomt.

Het schilderachtige dorpje Sint-Martens-Latem. (c) ToerismeOost-Vlaanderen

Nu gaat het oostwaarts en midden door de vlakke velden terug naar onze rustige startplaats. Je kunt hier na aankomst normaal gesproken met een veer ook nog naar de overkant van de Leie, maar op dit ogenblik is die dienst afgesloten. Hier vind je (na wat scrollen) informatie over de actuele situatie. Helaas zijn de cafeetjes en restaurants in het dorp momenteel ook niet toegankelijk. Maar het gezellige geklasseerde dorpje zelf is een korte verkenning meer dan waard!

Meer weten?

Online-informatie over deze wandeling vind je hier. Je koopt er voor € 3 ook een kaart met gedetailleerde beschrijvingen van de uitstap en de omgeving en de bezienswaardigheden onderweg. Voor nog veel meer informatie over wandelen in Oost-Vlaanderen (met interessante keuzefilters) klik je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Sint-Janbaptistkerk, Afsneedorp, Afsnee
  • Afstand: 9 km
  • Periode: altijd
  • Traject: Veurestraat (Noord) – Leieoever – Veurestraat – Goedingenstraat (Noord) – Goedingenbrug – door de Keuzemeersen weer richting Leie en Goedingenbrug – via veldwegen naar startplek
  • Extra info: de pdf van deze kaart en de gpx-wandelroute kun je hier downloaden

Coverbeeld: Toerisme Oost-Vlaanderen

Meer uitstapjes? Die vind je hier!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)