dagtrips met de trein
© Getty Images

Dagtrips met de trein: 10x op stap in eigen land

De trein is een makkelijke, goedkope én milieuvriendelijke manier om op uitstap te gaan. Of je nu met z’n tweetjes, met vrienden of met het hele gezin gaat, deze dagtrips met de trein staan garant voor een dag vol plezier!

Dagtrips met de trein: 10x op stap in eigen land

1. Boswandelen en een kunstexpo in Lommel

Meestal moet je een eindje lopen voor je in een stad een échte natuurwandeling vindt, maar dat is niet zo in het Limburgse Lommel. Loop er gewoon het station uit, en voor je het weet zit je op een wandeltraject in het hartje van de natuur. Al snel verschijnt aan je rechterkant de Leyssensmolen, een nog werkende houten koren-windmolen van meer dan tweehonderd jaar oud. Nadien struin je over de al even pittoreske Kattenbosserheide. Aan de rand van het bos vind je de militaire begraafplaats, buiten Duitsland het grootste Duitse soldatenkerkhof van Europa, waar zo’n 39.000 naamloze Duitse soldaten hun laatste rustplaats vonden. Indrukwekkend!

Na de wandeling kun je in het centrum van Lommel nog even gaan piepen in Het Glazen Huis. Die glazen kanjer met een trendy toren van 30 meter hoog is een eerbetoon aan de glaskunst, die tot stand komt met het zand dat hier in de groeves wordt gewonnen. Nog tot en met 29 december 2023 loopt hier de expo ‘The Holy Grail’, met eigentijdse glaskunst van de Amerikaanse kunstenaar Sam Aldridge. Nadien kun je rondkuieren in de Glasshop, met hippe glazen hebbedingen en originele cadeautjes, gemaakt door lokale en internationale kunstenaars.

Wandeling downloaden als PDF of GPX-bestand via belgiantrain.be.

2. Textiel en begijntjes in Kortrijk

Kortrijk is wat minder bekend bij binnenlandse citytrippers, maar stap de trein uit en je belandt meteen tussen heel wat historische bezienswaardigheden. De rivier de Leie loopt als een rode draad door de stad en dankzij een architecturale make-over een paar jaar geleden komt al dat watererfgoed nóg beter uit de verf. De iconische Broeltorens dateren uit 1385 en dienden om het verkeer op de rivier te controleren. Het mooiste postkaartplaatje schiet je vanop het terras aan de verlaagde Leieboorden.

De Leie was trouwens ook bepalend voor de industrie die de West-Vlaamse stad op de wereldkaart zette: de productie van vlas en linnen. Je hoort het in geuren en kleuren vertellen in museum Texture, dat op een eigentijdse manier het boeiende verhaal van de vlasbewerking en het kwaliteitsproduct ‘Courtrai flax’ uit de doeken doet. De adel was vroeger al gek op luxeproducten als kant en damast, en in de Schatkamer bewonder je hun mooiste en fijnste weefsels.

Nog zo’n ontdekking is het vredevolle dertiende-eeuwse Begijnhof. In dit Unesco Werelderfgoed flaneer je langs de authentieke huisjes van de begijntjes. Het belevingscentrum in de Sint-Annazaal tovert je met de nodige hightech terug naar de tijd van toen.

3. Met de trein naar Tongeren, de oudste stad van ons land

Tongeren, de oudste stad van het land in het zuiden van Limburg, heeft rechtstreekse treinverbindingen met o.a. Hasselt, Luik, Leuven, Brussel, Antwerpen en Aarschot. De stad is een topper voor wie van cultuur en geschiedenis houdt. Stap het station uit, en al na een kwartier flitsen het standbeeld van Ambiorix en de basiliek op de Grote Markt je terug naar een ver verleden. Onze Libelle Wandelzoektocht leidt je langs de andere mooie plekjes van Tongeren.

Maar het zijn vooral de Romeinen die overal in de stad hun sporen achterlieten. Onder Romeins bewind groeide ‘Atuatuca Tungrorum’ in de tweede eeuw na Christus uit tot een van de grootste handelssteden in Noord-Gallië. In het fascinerende Gallo-Romeins Museum kom je er alles over te weten en krijg je een levendig overzicht van de Romeinse cultuurwereld.

4. Exotiek troef aan de voet van de citadel in Dinant

Na anderhalf uur op de trein waan je je in een zuiders land! Dinant is een van de populairste bestemmingen op social media, en terecht. Er zijn weinig stadjes in de Ardennen met zo’n karakteristiek, bijna exotisch uitzicht. Ideaal dus om foto’s te maken, ook in het voorjaar.

Stap het station uit, en je staat bijna direct aan de Maas. De skyline is een hoogtepunt: een weergaloze combinatie van een rivier, een rij gekleurde huizen, een kerk (de Collegiale kerk Onze-Lieve- Vrouw van Dinant) en een fort op een indrukwekkende rotswand (de Citadel). Het fort ligt 100 meter boven de rivier, en is bereikbaar met de enige kabelbaan van ons land. Boven wacht je in de Citadel een rondgang door tweeduizend jaar Europese geschiedenis en een tocht door het fascinerende ondergrondse gangenstelsel. Naar beneden gaan kan via de 408 treden (aangelegd in 1577!).

Nog een tip: met de bus kun je daarna nog naar het kasteel van Walzin in Dréhance, een deelgemeente van Dinant. Het ligt op de rand van een steile klif hoog boven de Lesse, en lijkt zo weggelopen uit een sprookjesboek!

Meer info: visitardenne.com en citadellededinant.be.

5. Proeven van het Pajottenland (Sint-Martens-Bodegem)

Ken je de Groene Halte-wandelingen al? Dat zijn uitgestippelde natuurwandelingen van het ene treinstation naar het andere, en je vindt ze terug overal in ons land. Je spoort eerst naar Groene Halte A, en op het eindpunt van de wandeling stap je aan Groene Halte B terug op de trein naar huis. Makkelijk toch?

Een typisch voorbeeld is de landelijke wandeling langs trage wegen vanuit het station van Sint-Martens-Bodegem. Hier ga je van start voor een 12,5 kilometer lange tocht via het pittoreske dorpje Sint-Ulriks-Kapelle naar Asse. De route loopt zacht stijgend en dalend door het Pajottenland, en onderweg ontdek je typische veldwegen, kapelletjes, hoeves en kastelen.

De routebeschrijving vind je via routeyou.com. De andere Groene Halte-wandelbrochures zijn te koop via treintrambus.be.

6. Door het grootste duinmassief van De Panne

De kust is prachtig in elk seizoen, en dat merk je tijdens deze wandeling langs strand, dijk, duinen en bossen. Vanaf het station wandel je ongeveer 25 minuten naar het bezoekerscentrum Duinpanne, met de permanente tentoonstelling ‘Sea Change’. De kindvriendelijke expo belicht thema’s zoals biodiversiteit in de zee en vervuiling, en in de oriëntatietoren kom je meer te weten over trekvogels op de Noordzee.

Vanuit het bezoekerscentrum vertrekt de mooie Duinenwandeling, een parcours van 15,9 kilometer dat je door het 340 hectare grote natuurreservaat De Westhoek voert. Dat is het grootste aaneengesloten duinmassief van ons land. Via de residentiële Westhoekverkaveling ga je verder naar het strand en het natuurreservaat, een mix van kale duinruggen en ondoordringbaar struweel, grasland en bos.

Volg voor de Duinenwandeling knooppunten 18-17-16-2-59-3-11-10-9-8-4-5-6-15-14-18. Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, 8660 De Panne.

7. Sporen naar het Zoniënwoud in Brussel (Groenendaal)

Honderd jaar geleden namen de Brusselaars op zondag de trein om te gaan verpozen in het Zoniënwoud en om naar de paardenrennen te gaan kijken. Kun je met de trein ook vandaag nog direct het groen in rijden? Absoluut!

Neem de trein naar Groenendaal, een gehucht van de gemeente Hoeilaart. Je houdt halt bijna midden in een van de oudste wouden van ons land: het Zoniënwoud. De Romeinse veldheer Julius Caesar beschreef als eerste dat reusachtige woud. In de negentiende eeuw werd het omgebouwd tot een ‘kathedralenwoud’, met enkel impressionante beuken. Recht tegenover de stationsparking vind je het bos en begint de wandeling.

Je kunt twee wandellussen van in totaal 10,5 km combineren die je langs een prachtig decor van idyllische bospaden, meanderde beekjes en vijvers voeren. Onderweg kom je ook de resten van de hippodroom tegen. De paardenrenbaan telde maar liefst 9 kilometer piste en was groter en majestueuzer dan alle andere in ons land. Twintig jaar geleden werd ze gesloten. Intussen heeft de natuur het gebied weer volledig ingepalmd, maar je herkent nog wel de vorm van het circuit en de gerenoveerde koninklijke loge.

Het historische arboretum van Groenendaal verderop telt meer dan vierhonderd boomsoorten. Je maakt er onder meer kennis met ‘dikke Eugène’, een (gesneuvelde) zes meter dikke populier. Vlakbij ligt een begrazingsstrook, waar je de Schotse Hooglanders gedag kunt zeggen. Ook het Bosmuseum, dat alle geheimen van het woud en zijn bewoners ontsluiert, is een bezoek waard, zeker met kinderen.

Wandeling dowloaden als PDF of GPX-bestand via belgiantrain.be.

8. Eerst een museum, dan het strand in Zeebrugge

In het weekend en in de zomermaanden stap je in het station Zeebrugge-Strand van de trein en beland je na amper 100 meter al op de zeedijk en het strand van Zeebrugge. Het is vandaar 25 minuten lopen naar Seafront, de oude vismijn die werd getransformeerd tot ontmoetingsplek. Heb je geen zin in stappen, dan neem je de kusttram naar tramhalte Zeebrugge Kerk. Dat geldt ook als je via het station Zeebrugge-Dorp of Blankenberge spoort.

Zo kun je bij Seafront de benen en armen losgooien in de boulderzaal, je kroost kan zich dan weer uitleven in de kids-zone. Achteraf kun je even snuisteren tussen de winkeltjes of iets eten in een van de restaurants. Maar een frisse neus halen tijdens een korte of lange strandwandeling kan natuurlijk ook!

Reserveer je bezoek op voorhand, betalen kan online of aan de kassa.

9. Een toffe museumtuin én torenhoge trap in Luik (Luik-Guillemins)

Het station Luik-Guillemins is een van de knapste spoorweggebouwen van ons land. De bekende Catalaanse architect Santiago Calatrava maakte er een paar jaar geleden een hedendaags architecturaal hoogstandje van, met veel glas en staal en vloeiende lijnen die je zeker aan z’n gebouwen in Valencia doen denken.

Vanuit het station kom je er bijna automatisch op terecht: het 700 meter lange wandelparcours dat je in tien minuten tot bij het elegante Boveriepark leidt. Een nieuwe voetgangersbrug voert je tussendoor zelfs de Maas over, mooi uitzicht incluis. Het idyllische landschapspark vormt de groene long van de Maasstad, met een rozentuin, een exotische pleziertuin en een vijver. De opvallende interactieve toren ‘Tour Cybernétique’ van Nicolas Schöffer reageert op regen en wind.

Het historische Palais des Beaux-Arts dat hier ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1905 is opgetrokken, heet nu ‘Musée La Boverie’ en mag ook niet op je lijstje ontbreken.

Voor het letterlijke hoogtepunt van Luik moet je nog even terug naar de overkant van de rivier én een eindje lopen. De ‘Montagne de Bueren’ is met zijn 374 tredes en een hellingsgraad van bijna dertig procent een van de uitdagendste trappen ter wereld. Helemaal boven wacht de beloning: een indrukwekkend uitzicht op de stad aan de Maas!

10. Street art spotten in Antwerpen

Is je eindhalte het Centraal Station van Antwerpen? Geef dan bij aankomst je ogen goed de kost, want het monumentale stationsgebouw is een architecturaal pareltje. Je begrijpt meteen waarom ze dit ‘de spoorwegkathedraal’ noemen!

Vanuit het Centraal Station kun je door de stad wandelen om kleurrijke tekeningen en muurschilderingen te gaan ontdekken. Op streetartantwerp.com vind je een handige stadskaart met de verschillende street art werken in Antwerpen, of download de gratis Street Art Cities app.

Snel weten hoelang je treinreis duurt?

Check het in realtime op de reisplanner van de NMBS via belgiantrain.be

Door: Johan Lambrechts & Lynn Van den Bergh

Nog meer uitstapjes met de trein:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."