fietssites
Getty Images

Vlaamse fietssites: vind er je weg in terug!

Websites rond fietsroutes en fietsen in Vlaanderen: er zijn er een heleboel. Maar wat is het verschil tussen al deze sites en hoe gebruik je ze het best? We maken je wegwijs in dit kluwen.

Voor je begint met zoeken naar de juiste fietsroute: dit moet je weten

Een mengelmoes aan websites

Er bestaan oneindig veel fietssites. Sommige zijn van de overheid, andere zijn privé-initiatieven, met allerlei motieven: reclame, de verkoop van apps, links met een reisbureau … Je hebt er met uitgebreide zoekmogelijkheden rond de streek, de lengte van de tocht, de moeilijkheidsgraad, de toegankelijkheid of rond bepaalde thema’s. Erg nuttig, maar soms een beetje verwarrend!

Veel van die websites stelen van elkaar of verwijzen naar elkaar. En een kleine waarschuwing: in niet alle gevallen wordt de toestand van de wegen en wegwijzers goed opgevolgd. Hou daar rekening mee.

Basisinformatie

  • Bijna elke website geeft van de opgegeven routes de basisinformatie mee: vertrek- en aankomstpunt, afstand, wegwijzers (indien van toepassing, soms borden, soms knooppunten).
  • Vaak kun je ook een kaartje (als pdf) downloaden en wordt de gpx-file (om in je gps te stoppen) meegegeven.
  • De meeste sites hebben ook een link naar een routeplanner waarmee je via het knooppuntensysteem zelf de route uitstippelt. Je krijgt dan meestal de afstand en het soort wegdek mee en je kunt de kaart, de knooppuntenreeks en/of de gpx-route downloaden.

De beste fietssites voor jou uitgezocht: per provincie en regio

Provinciale sites

Fietsen in Antwerpen

Zit een beetje anders in elkaar dan de meeste sites. Je komt op een pagina terecht die je helpt om zelf je route uit te stippelen. Daartoe krijg je extra informatie over ideale vertrekpunten en cafés waar fietsers welkom zijn. Voor de routeplanner zelf wordt naar andere sites gelinkt. Maar je kunt hier ook terecht voor bestaande themaroutes in de Kempen, Scheldeland en de stad Antwerpen.

Minder mobiel?

Interessant voor minder mobiele mensen is het luikje ‘Toegankelijke fietsroutes’. Je krijgt naast de basisinformatie een downloadbare pdf met uitgebreide uitleg over de route en de mogelijkheden in de omgeving. Van sommige routes zijn online kaarten te koop.

Fietsen in Limburg

Op de startpagina vind je 30 uitgestippelde inspiratieroutes, enkele routes voor een unieke fietsbeleving en een geïntegreerde routeplanner. Uit de bestaande routes kun je kiezen met een zoeksysteem rond de gemeente, de afstand, het thema en de moeilijkheidsgraad. Het vraagt wel wat oefenen om die zoekmachine te bedienen. Je krijgt per route de basisinformatie en informatie over de blikvangers onderweg en andere routes in de omgeving. Je kunt telkens een kaartje, een knooppuntenstrook en de gpx-file downloaden.

Leuke extra

Op de startpagina krijg je ook nog tips mee om je tocht te plannen, een lijst van fietsvriendelijke cafés en fietslogies, én van plaatsen waar je fietsen kunt huren. Limburg biedt online een uitgebreide fietsknooppuntenkaart te koop aan.

Fietsen in Oost-Vlaanderen

Routen.be is een gloednieuwe en erg transparante site voor fietsers en wandelaars. Je krijgt er voor de fiets meteen themaroutes aangeboden en je kunt kiezen uit zo’n 80 routes via de zoekmachine op gemeente, thema’s natuur, kunst en cultuur, eten&drinken en sportief/actief. Per route krijg je de basisinformatie, een uitgebreide beschrijving van interessepunten onderweg, een kaartje en de gpx-file. Je kunt hier ook zelf je route uitstippelen met het geïntegreerde routeplannersysteem. Online zijn er ook kaarten te koop.

Fietsen in Vlaams-Brabant

Op de startpagina krijg je meteen een aantal thema’s aangeboden rond bestaande routes, maar ook fietsroutes die je op een kaartje kunt kiezen en een link naar meer dan 60 uitgestippelde routes. Van elke route krijg je de basisinformatie mee, een heel korte beschrijving van interessepunten, de kaart en de gpx-file.

Ook handig

Op de website vind je een geïntegreerde fietsrouteplanner, informatie over het huren van fietsen, tips bij het plannen van een tocht en, bijzonder: een aankondiging van welke vernieuwingen er op stapel staan en welke routes daardoor worden beïnvloed. Ook Vlaams-Brabant biedt online een fietsnetwerkkaart te koop aan.

Fietsen in West-Vlaanderen

Meer dan 150 fietsroutes, uit te kiezen via een zoekmachine op plaats, populariteit of alfabetische naam. Je krijgt naast een beschrijving van de interessantste elementen onderweg ook de basisinformatie, een kaartje, de gpx-file, en extra info rond eten&drinken, slapen en andere toeristische activiteiten in de omgeving.

Nog meer tips

Je vindt op deze website ook thematische inspiratie rond het Fietsnetwerk Brugs Ommeland, tips op het fietsnetwerk, 6 fietstips en Fietsen met Marijn Follebout. Online kun je van veel routes ook een kaart kopen, of zelfs een complete fietsbox van de grote fietsregio’s.

Regionale sites

Er bestaan ook regionale websites met informatie voor fietsers, soms gespecialiseerd rond bepaalde thema’s of trekpleisters. Vaak, maar niet altijd, zijn ze verbonden met de provinciewebsites. We geven gewoon de links mee:

5x de handigste privé-initiatieven

Vlaanderen-fietsland.be

Een van de grootste fietssites, in 2005 opgericht door Sven Nijs (met ij, niet de renner, dus). Claimt meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Heeft een uitgebreide zoekmachine voor bepaalde routes, een bepaalde regio, een bepaalde provincie of over de grens. Je kunt thema’s opgeven, de afstand bepalen, en aanduiden of het routes moeten zijn langs knooppunten, officiële routes, routes met een andere bewegwijzering of routes van gebruikers. Er is ook informatie over logiesmogelijkheden, alweer met zoekmachine.

Ook handig: de app

Vlaanderen Fietsland heeft sinds 2015 ook een routeplanner-app voor Android en iPhone. De app is gratis, maar je kunt tegen betaling abonnee worden. Daardoor geniet je allerlei extra toepassingen (stemnavigatie, de routes ook offline gebruiken, routes registreren …). De site én de app hebben advertenties, behalve als je je abonneert.

Fietsroute.org

Uitgebreide site waarmee je bestaande routes kunt zoeken: op een kaart, op de lengte van de route, op de regio, per gemeente. Je kunt ook thema’s kiezen. Bijna elke keuzemogelijkheid is opgedeeld per provincie. Hier wordt soms stevig doorgelinkt naar andere websites zoals routeyou of sites van de provincies. Wat je krijgt (kaartje, gpx-file, routebeschrijving …) hangt af van de sites waarnaar wordt doorgelinkt. Soms zijn die links helaas verdwenen.

Nog meer opties

Je kunt ook selecteren op gps-routes (waarbij je telkens de gpx-file kunt downloaden), op knooppuntenroutes (waarbij je het lijstje van de knooppunten voor de route krijgt) en op fietssnelwegen, waarbij je voor concrete info wordt doorgelinkt naar fietssnelwegen.be. Op deze site vind je ook een geïntegreerde routeplanner voor Vlaanderen, Nederland en deeltjes van Wallonië, en links met sites die gratis of tegen betaling fietskaarten aanbieden.

Fietsnet.be

Begonnen als experiment van twee fietsgekke ingenieurs, Koen Mannaerts en Kris Mattheus. Een heel eenvoudig, maar snel en krachtig concept: fietsnet.be wil het hele netwerk van Vlaamse fietsroutes op één online kaart samenbrengen. Het resultaat: een zuivere fietsrouteplanner met automatische routeberekening. Je verbindt gewoon rode bolletjes (knooppunten) met elkaar. Al klikkend krijg je de afgelegde afstand te zien. Op de kaart zelf zie je of het over verharde, onverharde of kasseiweg gaat. Je kunt de knooppuntenstrook en het kaartje dat je samenstelde printen of de route downloaden als gpx-file.

Routeyou.com

RouteYou is puur een platform waarop instanties, organisaties en verenigingen, en individuele personen, routes kunnen plaatsen. Je vindt er massa’s trajecten op, vaak ook die van toeristische diensten, soms met extra informatie. Zo biedt routeYou het reliëfprofiel van je route aan, soms een lijst met bezienswaardigheden onderweg, maar vaak ook evaluaties van andere fietsers die de route hebben afgelegd.

RouteYou is geen zoekmachine waarbij je kiest per provincie, lengte enzovoort. Je kent dus best de naam van de route die je zoekt of de plek waar je naartoe wilt. Je kunt er dus ook je eigen routes mee uitstippelen en voorzien van commentaar, foto’s enzovoort, en ze mee op het platform zetten. Het gevaar van dit soort sites is dat de informatie soms subjectief (of zelfs fout), onvolledig of verouderd is. Bepaalde links die we probeerden liepen dood.

Fietsen.groteroutepaden.be

Een buitenbeentje. De vzw Grote Routepaden heeft in Vlaanderen en Nederland LF-routes uitgestippeld die soms door heel Europa lopen. Die LF-routes zijn vaak enkele honderden kilometers lang en meestal niet bedoeld om op één dag te fietsen. De LF5 loopt bijvoorbeeld van Brugge tot de Nederlandse gemeente Thorn en dan tot Roermond, goed voor 292 kilometer.

Kies je thema

Op deze site vind je ook vier themaroutes: ‘Op en af langs de taalgrens’ (282 km), ‘Eigenzinnige Vlaamse kunststeden’ (176 km), ‘Sporen van de Grote Oorlog’ (218 km) en ‘Langs water’ (235 km). De ‘Vlaanderen Fietsroute’ is dan weer een volledige lus door Vlaanderen, liefst 800 km lang. Omdat het hier vrijwel altijd om meerdaagse tochten gaat, besteedt deze website veel aandacht aan kaarten en logiesmogelijkheden langs de routes (bv. ook jeugdherbergen). Voor een deel van de gedetailleerde informatie moet je lid worden.

Andere

Er zijn nog tientallen andere sites met fietsroutes, van allerlei organisaties en instanties. Eén knotsgekke willen we je niet onthouden: de lokale zender ATV heeft een aantal bestaande Antwerpse fietsroutes meter na meter gefilmd en online gezet. Je vindt de video’s hier.

Deze fietsroutes kunnen wij je alvast aanraden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."