Getty Images

Waarop moet je letten als je een reis boekt?

Ben je volop bezig met het plannen van een reis? Dan zijn er toch wel wat dingen waar je rekening mee moet houden of even bij stil moet staan. Alleen is het niet altijd zo makkelijk om het overzicht te bewaren. Want waarop moet je letten als je een reis boekt?

Weg met reisstress: waarop moet je letten als je een reis boekt?

Leg je locatie vast

Twijfelen over waar je heen wilt, dat betekent dat je iets te ruim in het rond zoekt en dus minder gericht aan je zoektocht begint. Dat zorgt dan weer voor keuzestress. Probeer er van in het begin duidelijk over te zijn met je partner en gezinsleden. Heb je zin in wijnproeverij in Italië? Of wil je dit jaar echt eens werk maken van een roadtrip door Portugal? Klop je idee dan af, zodat je met de juiste focus je reis kunt beginnen plannen.

Boek op tijd én goedkoop

Wacht niet op lastminutetickets, want die zijn niet altijd goedkoper. We hebben een aantal concrete en handige tips voor je opgelijst in dit artikel. Zo bespaar je met gemak heel wat euro’s die je dan weer kan investeren in terrasjes en leuke uitstapjes.

Denk aan de ligging

Boek een hotel of verblijfplaats pas als je ook de ligging goed gecheckt hebt. Wat zijn je vereisten? Zou je graag in de buurt van een stad overnachten of ben je net op zoek naar een ontspannen reis in the middle of nowhere? Neem alles in overweging, want een hotel mag er dan misschien mooi uitzien, maar je moet toch vooral ook zeker zijn dat je vakantie ook echt aan je noden voldoet.

Spelen met incheck- en uitcheckdata

De prijzen kunnen soms sterk veranderen als je een dag of enkele dagen vroeger of later incheckt. Speel dus een beetje met verschillende data, zodat je ook duidelijk het verschil ziet en je de geboekte vakantie erop kunt afstemmen. Het is een beetje extra moeite, maar het kan een wereld van verschil maken.

Laat je niet te snel verblinden

Sterren kunnen een goede indicatie zijn voor de reputatie van een hotel, maar besef ook dat de standaarden in veel landen erg verschillend zijn. Zo is een driesterrenhotel in Spanje niet hetzelfde als een driesterrenhotel in Frankrijk. Enkele onafhankelijke reviews over je verblijfplaats kunnen je meer bijbrengen over wat je echt van je vakantie kunt verwachten.

De juiste opties én gegevens

Je reis boeken, dat betekent ook heel wat gegevens invullen en vinkjes aankruisen. Zorg er dus zeker voor dat je geen opties aangevinkt hebt staan waarvoor je een extra kost moet betalen. Bovendien is het ook belangrijk dat je al je gegevens correct invult. Een naam fout geregistreerd? Dat kan een fikse som geld kosten. Lees dus alles nog zeker een keer na, want een foutje is snel gemaakt.

Veilig betalen

Er bestaan heel wat websites die reizen aanbieden, maar niet al die sites zijn zo betrouwbaar. Probeer dus zoveel mogelijk bij erkende agentschappen of geverifieerde websites te boeken. Kan je online transactie wel veilig gebeuren? Dat kan enkel als de website begint met https://. Is dat niet het geval? Dan is de website niet beveiligd en is het geen goed idee om er een online betaling uit te voeren.

Administratie en belangrijke medische info

Verre reizen gaan vaak gepaard met extra documenten, zoals een visum. En dat moet je op tijd aanvragen. Informeer je dus goed op voorhand over alle administratieve formaliteiten, zodat je reis niet in het water valt omdat je te laat begonnen bent met het aanvragen van documenten. Lijst voor jezelf op wat je moet doen en of je bijvoorbeeld ook bepaalde inentingen moet laten uitvoeren.

Garantiefonds

Wat als je touroperator failliet gaat? Als je operator aangesloten is bij het Garantiefonds Reizen (GFG), dan ben je zeker van hulp. Dat kan via een financiële compensatie of via een andere oplossing zodat je de reis toch nog kunt verderzetten. Dat kan echter alleen voor reizen die via aangesloten operators geboekt zijn. Klik hier om de lijst met leden van het fonds terug te vinden.

Nog meer reistips lees je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content