Uitstap van de week: wandelen langs drie kastelen in Brugge

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een wandeling in het Brugse Ommeland door drie onderling verbonden kasteeldomeinen.

Hier leefde de grand chic

Het waterkasteel van Tillegem. (c) Westtoer

Het is geen wonder dat drie van de rijkste Brugse families én een kloosterorde dit gebied kozen voor hun verblijf: het is rustig, bosrijk en toch dicht bij de stad. Onze zomerwandeling leidt ons door drie lommerrijke domeinen, te beginnen bij de startplek, het prachtige waterkasteel van Tillegem met roots in de 13de eeuw. Het bos dat erbij hoort is het oudste groendomein van West-Vlaanderen.

Het Tudorkasteel uit het begin van de 20ste eeuw in duidelijk Engelse stijl. (c) brugseommeland.be

Onderweg naar domein Tudor passeer je het monument ‘Onvoltooid’ van Els Vermandere (kleindochter van Willem) voor overleden kinderen. Het tweede kasteel ontleent zijn naam aan de typische Engelse bouwstijl. Tudor heeft een unieke kruidentuin met een eigen bijenhal, verborgen achter een muur, die je ziet als je bij het kasteel aankomt. Je kunt door het domein wandelen en de kruidentuin kun je bezoeken tot 31/10.

De mooie tuinen van Kasteel Beisbroek. (c) brugseommeland.be

Een heel andere stijl heeft kasteel Beisboek uit 1830. Op het domein vind je sporen van de oorlog, onder meer bomkraters. In het kasteel zelf zijn ook het oudste natuurcentrum van de provincie en volkssterrenwacht Cozmix ondergebracht. De openingsuren van de sterrenwacht zijn beperkt. Als je je wandeling wil combineren met een bezoek, kijk je best vooraf even op cozmix.be

Dan gaat het naar het Chartreuzinnenbos. De naam verwijst naar een klooster dat hier ooit stond, vandaag blijft er nog enkel een hoeve over. Je komt op je weg trouwens verschillende van die mooie oude boerderijen tegen, bijvoorbeeld De Pereboom, waar ook een wegenbelasting werd geheven. Dan gaat het terug naar Tillegembos. Daar ligt Herberg De Trutselaar, waar je lekker uitblaast. Op het domein ligt een speeltuin en er staat een oude rosmolen, die werd getrokken door paarden. En zo is de lus rond!

De speeltuin van Tillegem. (c) brugseommeland.be

Praktisch: wandelen in Brugge

Door het Brugse Ommeland stippelde Westtoer talloze wandel- en fietsroutes uit, waarvoor telkens een kleine brochure beschikbaar is. Brochures van het hele fiets- en wandelaanbod in West-Vlaanderen vind je hier.

  • Vertrekpunt: Parking Domein Tillegem, Wittemolenstraat 128, 8200 Sint-Michiels
  • Afstand: 12 kilometer
  • Periode: onbeperkt
  • Traject: het traject is aangegeven met zeshoekige bordjes
  • Extra info: download het wandelkaartje hier

Meer wandelingen om te ontdekken:

Partner Content