Getty Images

Deze 5 wandelvakanties staan op het lijstje van de Libelle-redactie

Door De Redactie

Ook bij ons kriebelt het om deze zomer weer te gaan reizen! Wij lieten ons alvast inspireren door enkele reisgidsen die doen dromen van een actieve wandelvakantie.

Zakynthos

Chef redactie Elke wil naar het Griekse eiland Zakynthos

“Samen met een vriendin probeer ik ieder najaar te gaan wandelen. We boeken onze wandelvakantie via een reisbureau, dat de overnachtingen regelt, voor bagagevervoer zorgt en de wandelingen uitstippelt. Als routebeschrijving krijgen we steeds een gespecialiseerde wandelgids mee. Dit jaar gaan we het anders doen en laten we de keuze van onze bestemming vooral afhangen van de wandelgids.

In een overmoedige bui hebben we immers beslist om onze reis zelf te organiseren en een goeie wandelgids is daarbij onontbeerlijk. Tijdens mijn zoektocht ontdek ik een boekje met ééndaagse rondwandelingen op het Griekse eiland Zakynthos. Op dit Ionische eiland vind je op een paar toeristische trekpleisters na (imposante witte kalksteenkliffen, een schildpaddenstrand en de ‘Blauwe grotten’) vooral groene berghellingen, schaduwrijke olijfboomgaarden en ingeslapen dorpjes. Ideaal dus voor een wandelvakantie, en zo denkt deze reisgids er ook over, want je kunt kiezen uit maar liefst 16 luswandelingen, telkens met een handig overzichtskaartje en duidelijke gps-coördinaten.

In mijn studentenjaren waren de Griekse eilanden een echte backpackers-bestemming en heb ik menig eiland aangevinkt. Hoe leuk zou het zijn om nog eens terug te gaan! Heel benieuwd wat er allemaal veranderd is na 35 jaar…”

Wandelen op Zakynthos. One Day Walks Publishing, € 15,95.

Wandelvakantie Zakynthos
Unsplash

Nederland

Repo-redactrice Herte denkt aan wandeltripjes langs de langeafstandspaden van Nederland

“Ooit, in een ver verleden, heb ik meegedaan aan een tv-quiz en toen presentator Luc Appermont vroeg wat mijn hobby’s waren, zei ik doodleuk: “Wandelen”. Ik was toen een twintiger en mijn familie gierde het uit: was dat de meest boeiende hobby die ik kon bedenken?

Maar dertig jaar later is het nog steeds waar: niks zo leuk als met een vriendin of mijn gezin naar buiten trekken. Al een tijd denk ik erover om dat eens een paar dagen lang te doen. En dat is precies wat ‘De paden op. Wandelweekenden over alle 23 Lange-Afstand-Wandelpaden’ belooft: mensen die graag wandelen, maar niet vertrouwd zijn met die wandelpaden in Nederland, over de streep trekken.

Schrijfster Lydia Michiels van Kessenich stelde 23 kant-en-klare wandelweekends samen, telkens twee lange wandelroutes met een overnachting in een hotel of B&B. Ze begint met een aantal tips die je best kent voor je aan zo’n wandeling begint, wat je best in je rugzak steekt en hoe je je vervoer kunt regelen.

Lydia vult niet alles voor je in, maar ze geeft met haar ervaringen en prachtige foto’s een mooi beeld van de langeafstandswandelingen die je in Nederland kunt maken, en reikt een aantal gezellige logeer- en eetplekken aan.”

De Paden op, door Lydia Michiels van Kessenich. Fjord uitgevers, € 23,50.

Wandelvakantie Nederland
Unsplash

Costa Blanca, Spanje

Flow-manager Kristel ontdekte vorig jaar het wandelen aan de Costa Blanca en wil terug

“In het najaar van 2021 gingen we voor het eerst een weekje de zon opzoeken aan de Costa Blanca, een van de meest populaire regio’s in Spanje. De zon was nog van de partij, maar het was er niet zo heet en dus was het ideaal wandelweer.

We maakten een prachtige wandeling op het kalksteengebergte van Sierra de Bernia. Het was een stevige klim via een natuurlijke rotstunnel door de berg, die werd beloond met een prachtig uitzicht op de baai van Altea. Na onze wandeling hielden we een verdiend rustmoment op het terras van Refugio Vista Bernia. Ook daar genoten we na van een mooi uitzicht, enkele muzikanten die de gepaste sfeer brachten en een overheerlijke paella.

Deze wandeling blijkt nummer 14 te zijn in de wandelgids Costa Blanca. De gids beschrijft er 53 in totaal, ingedeeld in drie categorieën: makkelijk, tamelijk moeilijk en moeilijk. Bij elke wandeling staat ook vermeld hoeveel tijd je moet voorzien.

Kun je zelf niet kiezen, dan staan vooraan in het boek de 10 mooiste wandelingen aan de Costa Blanca opgelijst. Dit najaar vind je er ons opnieuw, mét deze wandelgids op een zonovergoten terrasje!”

Rother Wandelgids Costa Blanca. Elmar, € 16,95.

Wandelvakantie Costa Blanca
Unsplash

Compostela, Spanje

Culi-redactrice Sofie plant met vriendinnen een wandeling naar Compostela

“Als de voorbije twee coronajaren iets in mijn leven veranderd hebben, is het wel dat ik veel meer kilometers wandel dan voorheen. Meestal dicht bij huis, maar soms al eens langere afstanden. Stilaan begint het ook te kriebelen om eens een échte langeafstandswandeling te doen.

Tijdens een baalmoment met vriendinnen (ontstoken achillespees, rugoperatie, coronamoeheid, je kent het wel) rijpte het idee: “Als dit allemaal voorbij is, stappen we naar Compostela!” Eerder als een straffe uitspraak, maar toen ik de Rother Wandelgids Caminho Português in handen kreeg, waren er maar één whatsappbericht en vijf minuten nodig om er een écht plan van te maken.

De route die beschreven wordt in het gidsje (in handig zakformaat) loopt van Porto over Compostela naar Muxía langs de Atlantische kust. Wie de volledige route aflegt, doet dat in 15 etappes, in totaal goed voor zo’n 250 kilometer wandelen. Dat is voor een eerste langeafstandswandeling misschien wat veel ineens, maar niets houdt je natuurlijk tegen om er een aantal aaneensluitende etappes uit te kiezen.

In het gidsje wordt elke etappe uitgebreid beschreven, mét adresjes waar je als pelgrim kunt overnachten. De etappes zijn niet te lang en gaan over niet al te moeilijk terrein, zodat ze naar verluidt ook voor niet getrainde amateurs te doen zijn exact wat wij nodig hebben. Moeilijkere stukken worden duidelijk aangegeven in de gids. En, niet onbelangrijk voor een culiredacteur: ook plaatselijke culinaire lekkernijen die het proeven waard zijn, krijgen een vermelding. Nu alleen nog onze kuiten insmeren!”

Rother Wandelgids Caminho Português (met gps-tracks). Elmar, € 16,95.

Compostela
Unsplash

Europa

Vormgever Suzy laat zich verleiden door mythische trektochten door Europa

“Ik kan enorm genieten van natuurdocumentaires en reisverhalen op televisie, maar ik heb nog maar weinig van de wereld gezien. Omdat ik voor mijn job de hele dag stilzit, heb ik me voorgenomen om vanaf nu actievere vakanties te plannen.

Dit boek is alvast een goeie start. Er staan niet minder dan 50 spectaculaire dagtochten en meerdaagse wandelroutes in, van moeraswandelen, bergtochten, pelgrimsroutes en kustpaden tot gletsjerwandelingen. Sommige net iets te moeilijk voor deze beginner, maar er is voor elk wat wils.

Per hoofdstuk krijg je een sfeervol reisverslag van een Lonely Planet-auteur en veel praktische info zoals de start- en eindplaats, de afstand, duur in km… Ook het aanbevolen materiaal, de beste periode om de wandeling te doen en een aantal extra websites kun je terugvinden.

De moeilijkheidsgraad van elke wandeling kun je helemaal vooraan in het boek vinden in een handig overzicht, wat kiezen erg makkelijk maakt. Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt met mogelijke bestemmingen die ik zie zitten als beginnend wandelaar.

Mijn top 3:

  • Een wandeling in Tsjechië. Tsjechen zijn blijkbaar gek op wandelen en hebben dus ook het dichtste netwerk van wandelpaden ter wereld.
  • Italiaanse kustwandelingen leken mij ook zalig en haalbaar.
  • De beklimming van de Stromboli op de Eolische eilanden in Sicilië: een tocht van 8 kilometer naar de reeds 2000 jaar actieve vulkaan die je kunt beklimmen.”

Lonely Planet Mythische trektochten in Europa. Lannoo, € 29,99.

Wandelvakanties
Unsplash

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content