Nordic

Droom je van een reis naar het Hoge Noorden? Dit zijn de 7 mooiste winteractiviteiten

Door Elke Spelters

Wie de meest magische winter van zijn leven wil ervaren, zit met een reis naar het Hoge Noorden altijd goed. Bestemmingen als Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland zitten dan ook steeds meer in de lift. Wij tippen de leukste winteractiviteiten daar, om alvast op je bucketlist te zetten!

Winteractiviteiten in Scandinavië

Of het noorderlicht nu al jaren op je bucketlist staat, je droomt van een sneeuwtocht met een stel enthousiaste husky’s of je gewoon wilt genieten van een prachtig winterwonderland: het Hoge Noorden zorgt gegarandeerd voor een magische wintervakantie.

Hier zijn alvast een aantal tips om bij weg te dromen:

1. Het noorderlicht zien

Wie aan het Hoge Noorden denkt, denkt automatisch aan het noorderlicht, ofwel: aurora borealis. Vooral in Lapland (het noorden van Zweden, Finland en Noorwegen) en  IJsland heb je de grootste kans om dit magische fenomeen te aanschouwen. De ideale periode daarvoor is tussen eind augustus en eind april, tussen 18 u ‘s avonds en 5 u ‘s ochtends. Weet wel dat het, zoals bij bijna alle natuurfenomenen, geen garantie is dat je het noorderlicht sowieso te zien zult krijgen in die periode. De hemel moet helder zijn en in het heelal moeten zonnestormen plaatsvinden. Hoe dieper je de natuur in gaat – en dus, hoe minder omgevingslicht – hoe mooier het noorderlicht.

Noorderlicht

2. De meeste sauna’s ter wereld

Niets zo heerlijk als een koude winterdag af te sluiten met een saunabezoek, om daarna uiteraard weer met een warm lijf door de sneeuw te rollen. Wist je trouwens dat Finland de meeste sauna’s per capita ter wereld heeft: zo’n 3 miljoen in totaal? En dat ‘sauna’ het enige Finse woord is dat internationaal overgenomen werd? Het is niet voor niets dat de sauna er deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Ontspan je spieren en kom helemaal tot rust. Wedden dat je die traditie thuis graag wilt aanhouden?

Sauna

3. Hop, een sneeuwscooter op!

Je kunt gaan wandelen met sneeuwschoenen of langlaufski’s, maar de sneeuwtocht bij uitstek doe je met een sneeuwscooter. Je kunt namelijk grotere afstanden afleggen en dus ook veel meer van dat adembenemende winterwonderland spotten.

Vooral Fins en Zweeds Lapland lenen zich, door hun ongereptheid en lage bevolkingscijfer, perfect voor een sneeuwscootertocht. Zorg er wel voor dat je je rijbewijs op zak hebt, want dat heb je nodig om zo’n gevaarte te besturen. Maar er wordt beloofd: wie met een auto kan rijden, is er zo mee weg! Voor liefhebbers worden er trouwens geregeld meerdaagse tochten georganiseerd.

Sneeuwscooter

4. Maak een tochtje met de hondenslee

Voor wie het wat rustiger mag, kan op pad met een roedel enthousiaste husky’s. Neem plaats in de hondenslee, laat je glijden langs feeërieke sneeuwdecors vol witte dennentoppen en bevroren meren en geniet van de wijdse stilte. Sturen doe je gewoon lekker zelf, de honden volgen namelijk automatisch de slee voor hen. Vooral in Fins en Zweeds Lapland zit je gebakken voor een ruim aanbod (meerdaagse) hondensleetochten, waar zelfs jonge kinderen van 10 à 12 jaar vaak al mee de slee in mogen.

Hondenslee

5. Geisers en warmwaterbronnen à volonté

Wie in IJsland is, kan niet om de geisers heen. Vooral geiser Strokkur, die zo’n twintig meter de lucht in blaast, is een bezoekje meer dan waard. Ook de warmwaterbronnen zijn een echte must do voor wie in de winter naar het Hoge Noorden reist.

De Blue Lagoon, op een steenworp van hoofdstad Reykjavik, moet ongetwijfeld een van de meest gefotografeerde spa’s van het land zijn. En hoewel de lokale bevolking het plekje zelf mijdt wegens te toeristisch, kun je er eigenlijk niet omheen als je dan toch in de buurt bent…

Blue Lagoon

6. Ga eens op gletsjertocht

Trek je stijgijzers aan en ga op gletsjertocht. In de winter ontstaan er door het terugtrekkende water namelijk bijzondere ijsgangen en blauwe ijsgrotten aan de rand van de gletsjer, wat zorgt voor een waanzinnig mooi spektakel. Een gids neemt je mee naar de fascinerende wereld van dit zeldzame natuurwonder. De meest bekende ijsgrotten vind je aan de rand van de Vatnajökull in IJsland, een van de grootste gletsjers van Europa.

Hoewel hij lang niet zo spectaculair is als de ijsgrotten, is ook de ijstunnel van Langjökull, de grootste kunstmatige ijstunnel ter wereld, een bezoekje meer dan waard. Was je droom altijd om elkaar in een of andere chapel in Las Vegas het jawoord te geven of je huwelijksgeloften te hernieuwen? Ook in de ijstunnel is er een kapel om te trouwen. Romantiek ten top en net dat tikkeltje origineler, als je ‘t ons vraagt.

Vatnajokull ijsgrot

7. Op-en-top ontspannend: ijsvissen

Je kent het ongetwijfeld uit de films, maar ja, ijsvissen is echt een ding, én een beleving die je niet wil missen. Boor een gat in het meer, gooi je hengel uit en wacht in alle rust op je vangst. Er zijn slechtere plekken om je uren al wachtend door te brengen…

Tip! Weet je niet goed hoe te beginnen aan het organiseren van je droomreis naar het Hoge Noorden? Bij gespecialiseerde reisorganisaties zoals Nordic stippelen ze voor jou een mooie route uit en geven ze je de leukste tips voor winteractiviteiten in Scandinavië.

IJsvissen

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content