
Met deze 7 tips overleef je de Dodentocht

1. Eigen tempo
Om 21 uur vertrekken alle deelnemers enthousiast en in feeststemming aan de lange tocht, vaak op een te snel tempo. Laat je niet verleiden door de groep om sneller te wandelen. Luister naar je lichaam en begin op een rustig tempo. Wedden dat je de snelle vertrekkers na enkele tientallen kilometers alweer inhaalt?
2. Blijven bewegen
Wanneer je al enkele kilometers in je benen hebt, is het beter om te blijven bewegen. Hoe aantrekkelijk het ook is om even te gaan zitten, niet doen! De kans bestaat dat je spieren verzuren en de tocht des te moeilijker wordt. Probeer dus ook bij een eetstop nog zoveel mogelijk te bewegen en ga zelfs niet volledig op het toilet zitten om verzuring van je spieren te vermijden. Het klinkt vervelend, maar je benen zullen je dankbaar zijn!
3. Denk aan de voetjes
De Dodentocht uitwandelen zonder blaren kunnen we niet garanderen, maar we kunnen je wel wat tips geven om goed voor je voeten te zorgen. Ze moeten tenslotte een heel eind mee! Omdat blaren sneller in een warme en vochtige omgeving ontstaan, kun je best regelmatig anderen sokken aantrekken. Vooral wanneer je merkt dat ze vochtig aanvoelen. Extra sokken meenemen dus!
Maar denk er aan: als je je wandelschoenen te lang uitdoet, bestaat de kans dat je voeten opzwellen. Heb je toch een blaar? Prik ze open en plak er een pleister op om te voorkomen dat ze openscheuren en infecteren. Nog hulp nodig? Het Rode Kruis is op iedere controlepost aanwezig voor de juiste verzorging.
4. Hydrateer!
Tijdens zware fysieke inspanningen is het belangrijk om voldoende te drinken, zeker bij extreem warme temperaturen. Laat de alcoholische drankjes best achterwege, die maken de tocht alleen maar zwaarder. Drink ook zeker geen te koude drankjes de dag zelf, die worden trager opgenomen in het lichaam en hydrateren niet meteen.
Op de verschillende controleposten bieden ze trouwens drankjes, koekjes en andere versnaperingen aan. Neem dit aan, ook al heb je op dat moment geen honger. Je hebt je energie echt nodig! Er zal trouwens ook gratis zonnecrème worden uitgedeeld bij de controleposten en er zullen extra schaduwzones zijn. Maak daar zeker gebruik van!
5. Warm houden
Je zou er door de hitte dit jaar misschien niet aan denken, maar het is belangrijk om ook wat warmere kledij te voorzien. Een groot deel van de Dodentocht wandel je immers ‘s nachts, neem dus toch zeker wat extra warme kledij mee om spierkrampen te vermijden. Omdat een rugzak zoveel kilometer meesleuren niet zo comfortabel is, zorg je best dat iemand je kledij kan komen brengen. Het is trouwens niet ongewoon om een volgwagen in te schakelen.
Vermijd wel te donkere kledij en zorg voor een goede zichtbaarheid. Een fluohesje en een zaklamp kunnen je daarbij helpen. Vergeet ook je regenkledij niet, je weet maar nooit met het Belgische weer (al lijkt het heel onwaarschijnlijk dit jaar)!
6. Collegialiteit
Als je deelneemt aan een evenement als de Dodentocht, heb je er al snel duizenden vrienden bij. De sfeer is dan ook top! Moedig je collega-deelnemers aan, ook al ken je ze niet. Zie je het even niet meer zitten? Sla dan een babbeltje met een van de mede-wandelaars. Het helpt je om je gedachten te verzetten, maar zo leer je ook veel mensen kennen.
7. Doorbijten!
En tenslotte… Blijven volhouden! In plaats van je op de eindstreep te concentreren, focus je op de controleposten. Probeer er niet aan te denken hoeveel kilometers je nog voor de boeg hebt, maar eerder hoeveel je er al gedaan hebt. Leuke mensen om mee te praten, goede muziek in je oren… het kan je allemaal helpen om je doel te bereiken!
Ben je bijna bij de finish? Dat zijn de zwaarste loodjes! Vraag aan vrienden om je gezelschap te komen houden tijdens de laatste kilometers, wanneer iedere meter er één teveel is. Doorzetten! Gaat het écht niet meer? Durf dan te stoppen. Deelnemen is belangrijker dan aankomen. Volgend jaar is er immers weer een kans!
Deze tips zijn ontstaan in samenspraak met de organisatie van de Dodentocht. Voor meer informatie kun je altijd terecht op de officiële website.
Heel veel succes!
Lees ook deze artikels over wandelen en sporten:
- Wandelen: zoveel calorieën verbrand je op dit tempo
- Sporten tijdens een hittegolf: goed idee of niet?
- Een halfuurtje per dag bewegen: dit doet het met je lichaam
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!