Apotheken kampen met een tekort aan de pil door productieproblemen

Door Jolien Thieleman

Neem jij de pil? Dan bestaat de kans dat de jouwe binnenkort niet meer in voorraad is. Dat komt door problemen bij de productie van werkzame stoffen in verschillende anticonceptiepillen.

Nijpend tekort

Apotheken kampen daardoor met een nijpend tekort. “Er zijn nog alternatieven, maar dit is een vervelende situatie voor de patiënten en de apothekers”, zegt apothekersvereniging APB. Het gaan onder andere over de anticonceptiepillen Microgynon, Eleonor, Marvelon, Claudia, Gracial en Mirelle. In totaal gaat het om tien pillen die ethinylestradiol bevatten en vier geneesmiddelen die levonorgestrel bevatten, de twee stoffen die productieproblemen ondervinden.

Productieproblemen

“Er zijn sinds 1 augustus problemen met Microgynon 30”, zegt het APB. “Zo goed als alle voorraden zijn ondertussen op. De situatie is niet dramatisch, maar allesbehalve optimaal. Vrouwen kunnen wel een pil van een ander merk of met een andere samenstelling krijgen, maar dat is een noodoplossing.” De meeste anticonceptiepillen adviseren namelijk om niet van merk te veranderen, om de betrouwbaarheid ervan te garanderen. Vraag dus zeker raad aan je apotheek, dokter of gynaecoloog indien er problemen zijn met je pil.

Bron: De Standaard – Coverbeeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content