Brexit woord van het jaar

‘Brexit’ woord van het jaar bij Onze Taal

Door De Redactie

Elk jaar verkiezen de leden en volgers van de organisatie Onze Taal en de luisteraars van het Nederlandse radioprogramma de Taalstaat het woord van het jaar. Dit jaar werd het woord ‘Brexit’ verkozen als woord van het jaar 2016.

Brexit overduidelijke winnaar

Brexit behaalde maar liefst 29% van de stemmen. Brexit heeft betrekking op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. In een grootschalig referendum in juni sprak het Britse volk en de beslissing viel: Het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de Europese unie. Andere kanshebbers waren o.a. boze witte man en nepnieuws. We zetten de top tien met bijhorende betekenis op een rijtje voor jullie.

Top 10 woord van het jaar

De volgende 10 woorden waren bijzonder populair dit jaar:

  1. brexit (29%): het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
  2. boze witte man (18%): iemand die zich niet gehoord voelt als het gaat om belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
  3. nepnieuws (17%): nieuws waarin feit en fictie vermengd worden, en dat veelvuldig gedeeld wordt in de sociale media.
  4. treitervlogger (8%): iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en hiermee zelf ook overlast veroorzaakt.
  5. plascontract (6%): afspraak tussen directie en bewoners van een zorginstelling over de frequentie van het toiletbezoek.
  6. trumpisme (6%):  geheel van politieke opvattingen van Donald Trump, gekenmerkt door een aversie tegen het politieke en bestuurlijke establishment.
  7. rolkofferterreur (6%): de hinder die ontstaat door toeristen, veelal met rolkoffers, die zich niet aanpassen aan het ‘grotestadstempo’.
  8. Pokémongekte (4%): de hype die ontstond toen hele volksstammen Pokémon Go begonnen te spelen.
  9. horrorclown (3%): als enge clown verklede persoon die op straat mensen lastigvalt.
  10. loservlucht (3%): vlucht waarmee olympische sporters, die buiten de prijzen waren gevallen, voortijdig naar hu eigen land werden teruggevlogen.

Onze taal, genootschap voor taalliefhebbers

Het Genootschap Onze Taal is met 29.000 leden de grootste vereniging van taalliefhebbers ter wereld. Met een eigen tijdschrift, website, boeken, taaladvies, taaltrainingen en publiekscongressen wil Onze Taal de interesse voor en de kennis van de Nederlandse taal vergroten. Zij vroegen aan hun leden, Twitter- en Facebook-volgers hun mooiste, treffendste, typerendste of opvallendste woord in te sturen. De leden en volgers verkozen nadien uit een shortlist van 10 woorden het winnende woord.

Bron: Onze taal, beeld: Shutterstock

Mis zeker ook niet:

Partner Content