Veilig online shoppen: zo doe je het!
Met de feestdagen in aantocht belanden veel consumenten bij de spotgoedkope webwinkels van Temu en Shein. Hoe veilig is online shoppen en hoe voorzichtig springen ze om met je data?
Spulletjes op Temu en Shein zijn leuk en héél betaalbaar. Het lijkt te mooi om waar te zijn: waar zit het addertje?
Cédric Van Loon, journalist bij ITdaily: “Bij online shops die vanuit China werken hebben we geen controle over de manier waarop producten gemaakt worden en hoe ze tegen zulke lage prijzen veilig kunnen aangeboden worden. Vaak wordt er beknibbeld op arbeidsomstandigheden en kwaliteit. Gebeurde de productie in sweatshops of via kinderarbeid? Werd er gekozen voor goedkopere, maar schadelijke of minder kwalitatieve materialen? Het is meer regel dan uitzondering dat de spullen die je daar koopt sneller stuk gaan en je zo dus meewerkt aan een niet na te streven wegwerpeconomie.”
Veilig online: voorzichtig met data
Hoe onveilig is het om data door te geven aan dit soort webshops?
“Hoe meer data een webshop over jou kan vergaren, via je zoekopdrachten bijvoorbeeld, hoe interessanter je profiel wordt en hoe waardevoller om het door te verkopen. In Europa en Amerika wordt het (her)gebruik van persoonlijke data relatief goed gecontroleerd, in China is het niet duidelijk wat ze ermee doen. Via zulke webshops kunnen je data immers makkelijker belanden bij andere bedrijven die je proberen te manipuleren met reclame, maar wie weet komen ze ook terecht bij malafide bedrijven die aan phishing (waarbij criminelen je gegevens of geld proberen te stelen, red.) doen. Hoe meer data je deelt, hoe kwetsbaarder je bent.”
Hoe meer data je deelt, hoe onveiliger het kan worden.
Cédric Van Loon
journalist bij ITdaily
Zo hou je het extra veilig
Hoe kan het veiliger?
“Wil je veilig online shoppen, kijk dan bijvoorbeeld uit bij het installeren van de app van dit soort webshops. Vaak vragen ze om toegang tot je media, tot je camera, tot je gps-locatie… Slim is om die toegang niet te verlenen, want die info vrijgeven is niet relevant en houdt een risico in. Vergeet niet: hoe rijker je profiel, hoe gegeerder op de datamarkt en hoe meer risico je loopt op phishing. Gelukkig kun je na installatie via je app-instellingen de meeste rechten weer intrekken.”
Is er een manier om onveilige webshops te onderscheiden van veilige?
“Verkopen webshops producten tegen belachelijk lage prijzen of met grote kortingen, dan ben je best op je hoede. Doe zeker de moeite om de achterliggende onderneming te ontdekken op de website – die moet normaal gezien altijd vermeld worden – en googel ze vervolgens: bestaat de onderneming nog maar een jaar, of krijgt ze veel slechte reviews, kijk dan zeker uit met deze webshop. Vind je helemaal geen info over de onderneming terug op de website, dan blijf je er beter weg. Er bestaat ook trustpilot.com waar je urls kunt ingeven om te checken of die webshops of websites malafide zijn. Op basis van reviews van consumenten is het snel duidelijk of een site al dan niet betrouwbaar is.”
Heb je deze interessante artikels al gelezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!