VIDEO: Mensen met Parkinson openhartig over de ziekte

Door De Redactie

Vandaag, op 11 april, is het Wereld Parkinson Dag. Wat voor impact heeft de ziekte op je leven?

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij bepaalde hersencellen afsterven. Door het afbreken van de cellen ontstaat er een geleidelijk tekort aan dopamine. En dopamine hebben we nodig voor de controle van lichaamsbewegingen. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij personen tussen de 50 en 65 jaar, maar kan ook voorkomen bij jongere mensen. Omdat de eerste uitingen van de ziekte heel onduidelijk kunnen zijn, wordt niet altijd meteen de juiste diagnose gesteld.

Trage en stijve spieren

Parkinsonpatiënten ondervinden veel moeilijkheden bij het bewegen. Handelingen die normaal spontaan gebeuren, moeten als doelbewuste en aparte bewegingen worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen dagdagelijkse activiteiten zoals douchen en eten veel tijd in beslag nemen. De spieren van een parkinsonpatiënt staan voortdurend gespannen, wat  ervoor kan zorgen dat de bewegingen traag op gang komen en dat de spieren stijf aanvoelen.

Hevig beven

Eén van de bekendste en meest opvallende symptomen van Parkinson is het trillen of beven van de lichaamsdelen. Meestal begint het bij de handen, maar ook armen, voeten, benen en zelfs de kin en de tong kunnen gaan trillen. Het beven is het duidelijkst als de parkinsonpatiënt niet beweegt. Zodra hij in beweging is, verdwijnt of vermindert het beven. Ook bij hevige emoties, spanningen en vermoeidheid kunnen parkinsonpatiënten heviger beginnen beven.

De behandeling

De behandeling richt zich vooral op het minimaliseren van de klachten en symptomen. Er zijn medicijnen die de bewegingsloosheid en de stijfheid onder controle houden, en zo het leven van de patiënt een beetje makkelijker maken. Het beven is soms moeilijker te controleren. Patiënten die niet meer reageren op de gegeven medicatie kunnen, na een grondige selectie, ook een beroep doen op een hersenoperatie.

VIDEO: openhartige getuigenissen

Op de website van de Vlaamse Parkinson Liga kun je heel wat inspirerende en verhelderende getuigenissen bekijken. Wij lichten er enkele uit:

Maarten:

https://www.youtube.com/watch?v=4gE_HIju3xM

Kristel:

https://www.youtube.com/watch?v=BjFDQR6Tyyw

Jan:

https://www.youtube.com/watch?v=fw6_JtH56DY

Dorine:

https://www.youtube.com/watch?5=&v=zXH8Uk4YE_0

Hans:

https://www.youtube.com/watch?v=CJO0uJbZYg0

Wist je dat …

‘Thuis’-actrice Leen Dendievel meter is van de Vlaamse Parkinson Liga, en dat ze sinds begin dit jaar een mooi initiatief heeft bedacht om de Liga te steunen? Voor elke foto die fans met haar willen, vraagt Leen om een centje te doneren. Je bekijkt haar hartverwarmende oproep in dit artikel!

Met dank aan neuroloog Jan Nies.
Video’s: Vlaamse Parkinson Liga – Coverbeeld: Getty Images.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

2.7.0.0

Partner Content