A young girl gazes as she hangs from a chain link fence in a park on a warm sunny day.

Waarom een antipestcampagne zo belangrijk is

Door De Redactie

Van 2 tot 9 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten. Maar wanneer spreek je nu eigenlijk van pestgedrag? En wat doe je als je kind het mikpunt is?

Wanneer wordt plagen pesten?

Pestdeskundige Gie Deboutte: “Plagen wordt niet gedaan met de bedoeling om de ander te kwetsen. Integendeel. ‘Plagen is liefde vragen’, wordt weleens gezegd, en dat klopt helemaal. Ook worden bij plagen grenzen gerespecteerd. Bij plagen stopt de plager onmiddellijk als de andere aangeeft dat die iets niet leuk vindt.

Wanneer iemand opzettelijk wil kwetsen, en dagen, weken of zelfs maanden blijft doorgaan, dan is er sprake van pesten. Dat kan op verschillende manieren: een duw, een lelijk woord, uitgesloten worden.

Aan de hand van drie simpele vragen, kun je makkelijk achterhalen of het om plagen of pesten gaat:

  • Ben je overstuur, bang, verdrietig of boos voor wat anderen je aandoen? Voel je je gekwetst door wat er nu gebeurt?
  • Is het al eerder gebeurd? En hoe vaak en hoe lang is het al gaande?
  • Blijft het ondanks je hebt aangegeven dat je het niet leuk vindt toch doorgaan ?

Als het antwoord op alle vragen ‘ja’ is, dan is er sprake van pestgedrag.”

Hoe merk je of je kind gepest wordt?

Gie Deboutte: “Als een kind niet zélf aangeeft dat het gepest wordt, kun je letten op bepaalde gedrags- en lichaamssignalen. Je kind kan bijvoorbeeld slechter presteren op school, zich terugtrekken, beginnen te stotteren, veel meer agressie tonen, continu dagdromen, slecht slapen, opnieuw bedplassen, gezondheidsproblemen vertonen zoals hoofdpijn en buikpijn.

Stel je meerde signalen vast, dan is het belangrijk om je kind gerust te stellen en te vragen wat er aan de hand is. Wil je kind absoluut niet praten? Dring dan niet aan, maar laat zien dat je echt wilt luisteren en samen naar een oplossing wilt zoeken. Blijf achter je kind staan.”

Wist je dat…

  • 1 op de 5 leerlingen gepest wordt? En dat een hele grote groep van de slachtoffers hierover niet durft te praten uit vrees voor verkeerde reacties? Elke 4 jaar wordt er een vergelijkende HBSC-studie uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Vlaanderen hebben bevraagden onderzoekers aan de UGent daarvoor 9556 leerlingen tussen de  10 en de 19 jaar.

Waarom is een anti-pest-campagne zo belangrijk?

Gie Deboutte: “Omdat zo een duidelijke en krachtige boodschap wordt gegeven aan pesters. Hoe meer kinderen én volwassenen zich achter de campagne scharen, hoe duidelijker het signaal: ‘Pesten is niet cool.’ En zo ervaren pesters dat ze niet op steun moeten rekenen, waardoor ze hun gedrag sneller zullen staken. Kinderen oefenen op die manier positieve druk uit op elkaar, om zich respectvol te gedragen.

Nog een pluspunt: de campagne creëert een aanleiding om er thuis zélf over te praten. Kinderen horen over de campagne op school of als ze naar Ketnet kijken en stellen zich automatisch vragen. Dat is het moment waarop ouders met hen in gesprek kunnen gaan en samen kunnen bekijken hoe pestgedrag voorkomen kan worden.”

STIP IT, ook voor ouders!

STIP IT, een actie van kinderzender Ketnet in samenwerking met het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten, roept iedereen op om vier stippen op de hand te zetten in de strijd tegen pesten.

Het is een soort antipestvirus: hoe meer mensen ze op hun handen hebben, hoe sneller het virus zich verspreidt. Maar waarvoor staan die stippen precies?

Die lees je in het Manipest:

  • Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen
  • Ik praat erover als pesten me bang of verdrietig maakt
  • Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij
  • Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt

Stip ze dus ook als ouder op je hand, en laat zien dat ook jij de strijd aangaat tegen pesten.

Ook hoofdredactrice Mie doet mee met Stip It!

Lees meer:

Partner Content