© Getty Images

Tijd voor een eerste beha voor je dochter?

Door Sara Dekens

Wanneer is dat gebeurd? Het lijkt alsof je slechts met je ogen knipperde en je dochter is een tiener geworden. Dat gaat natuurlijk ook gepaard met enkele lichamelijke veranderingen. Als je dochter borsten begint te krijgen, is het tijd voor haar eerste beha. Waar je op moet letten bij de aankoop en hoe je het best aanpakt als ouder, dat vertellen wij je graag.

Wat een mijlpaal, die eerste beha. Althans, zo voelt het voor ons als ouder, maar de kans bestaat dat je dochter hier anders over denkt. Sommige meisjes zijn trots op hun veranderend lichaam, maar er zijn er ook die het er moeilijker mee hebben en de aankoop van die beha liever zouden uitstellen.

Ieder lichaam ontwikkelt anders, er is dus geen vaste leeftijd waarop een meisje een eerste beha nodig heeft. Zie je dat je dochter zich niet goed meer voelt zonder beha, dat het pijnlijk wordt tijdens het sporten of dat haar borsten zichtbaar worden door haar t-shirt, dan is een simpel topje niet meer voldoende en gaan jullie best op zoek naar een echte beha die wat meer steun biedt.

Een eerste beha, hoe pak je het aan?

Bepaalde meisjes geven zelf aan dat de tijd rijp is, bijvoorbeeld als ook hun vriendinnen of klasgenootjes een beha dragen. Maar sommige tieners vinden het echt awkward om hierover met hun moeder te praten, en stellen het liever uit.

Het is belangrijk om mee te geven dat het volkomen normaal is en dat elk meisje op een bepaald moment door deze fase moet. Probeer er zo gewoon mogelijk over te doen en praat er zelf openlijk over. Er is immers niets vreemds aan.

Pak het wel discreet aan. Het is echt geen goed idee om even terloops te vermelden op het volgende familiefeestje dat je dochter dringend toe is aan haar eerste beha, ook niet als grapje. Dat zou pas gênant zijn! Hou het letterlijk binnenshuis en zorg er ook voor dat papa of broerlief er geen onnozele opmerkingen over maken.

Zie het als een moeder-dochter dingetje en koppel een leuke date aan het shopmoment. Heb je de ideale eerste beha gevonden, trakteer je dochter dan op een lekker ijsje of ga samen iets drinken. Zo’n gebeurtenis mag toch gevierd worden, niet?

Waar moet je op letten bij de aankoop van die eerste beha?

Probeer jouw wil niet op te dringen. Ook al vind jij dat ze nog je kleine meisje is, weet jouw dochter echt wel wat ze wil. Denk jij dat wit of huidkleurig beter is, maar kiest dochterlief steevast voor zwart of een felle kleur? Het zij zo. Je laat haar beter volledig zelf beslissen, tenslotte is zij diegene die de beha moet dragen.

Dat de beha prettig voelt en dat de maat juist is, is wél belangrijk. Je gaat het best naar een gespecialiseerde lingeriewinkel waar de verkoopsters kunnen meekijken of de maat goed is en het model de juiste ondersteuning biedt.

Wil je dochter dit niet, dan kun je ook online een beha kopen. Er zijn online verschillende tools te vinden die je helpen om je maat op te meten. Kies samen enkele leuke modelletjes uit en bestel verschillende maten als je niet zeker bent. Op die manier kan je dochter thuis in alle privacy en op haar gemak de verschillende beha’s passen en de juiste uitkiezen. Diegenen die niet fijn zitten, kun je ruilen of terugsturen.

Shoppingtips

Zonder beugel en naadloos

Zonder beugel en naadloos

Zonder beugel en naadloos

€ 8,00  –  Hema

Shop hier

In biokatoen met fijne cups

In biokatoen met fijne cups

In biokatoen met fijne cups

€ 25,99  –  Etam

Shop hier

Voorgevormd met beugel

Voorgevormd met beugel

Voorgevormd met beugel

€ 23,99  –  hunkemöller

Shop hier

Bronnen: thuisblijfmama.be, hunkemoller.be, hema.be, etam.be, jmouders.be

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content