© Getty Images

Hieraan zie je dat je steeds meer op je moeder lijkt

Door Sara Dekens

Hoor je jezelf soms bezig en denk je ‘dit zou mijn moeder ook gezegd hebben’? Bewust of onbewust neem je trekjes en eigenschappen over van de persoon die het grootste deel van haar tijd voor jou heeft gezorgd. Het is dus ergens logisch dat je steeds meer op je moeder gaat lijken.

Misschien viel het jou initieel niet op, maar waren het anderen die je erop wezen dat je steeds meer op je moeder begint te lijken. En dat is helemaal zo gek niet, want uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen vanaf hun 33ste zowel uiterlijk, als wat gewoontes betreft, op hun mama beginnen te lijken.

Je zit dan namelijk in een fase waarin je leven qua structuur meer weg heeft van dat van je ouders. Je hebt waarschijnlijk een eigen huis, een vaste job en misschien ook al kinderen. Julian Da Silva, de onderzoeker, geeft aan dat zelf kinderen krijgen vaak de aanzet is. Tegelijk zien we dan ook dat onze moeders het vaak bij het rechte eind hadden.

In de puberteit was dat nog helemaal anders. Aan de ene kant wil je dan op je moeder lijken, maar aan de andere kant wil je het leven helemaal anders aanpakken. Dat is een typisch dingetje tussen moeders en dochters. En misschien is dát wel de reden dat we het doorgaans niet als een compliment zien als ze zeggen dat we steeds meer op onze moeder lijken.

Zo moeder, zo dochter

De woorden lijken uit haar mond te komen

‘Zeg, het is hier geen hotel, hé’, zeg je tegen je tienerzoon die de vuile was op de grond laat liggen en de tafel weigert af te ruimen. Nog voor je de laatste woorden hebt uitgesproken, hoor je je moeder bezig, tegen jou.

Je geeft dezelfde adviezen

‘Drink die thee met citroen en honing maar uit, dan voel je je vast beter’, zeg je tegen je dochter die wat last heeft van haar keel. Plots zie je jezelf daar zitten in de zetel en is het je moeder die je die tas dampende thee komt brengen.

Je poetst als een gek als er gasten over de vloer komen

Terwijl je het vroeger overdreven vond, begin je nu zelf het hele huis schoon te maken als je weet dat je bezoek krijgt. Ja, ook de tienerkamer moet proper zijn, ook al hebben de gasten daar niets te zoeken. En hier wordt niet over gediscussieerd.

Je jaagt je op in de dingen die op de trap blijven liggen

‘Is het nu zo moeilijk om dat stapeltje boeken en die wasmand met propere was mee naar boven te nemen? Het is moeilijker om eromheen te lopen’. Juist, net je moeder.

Je bent niet meer helemaal mee op technisch vlak

Hoe die nieuwe app werkt of waarom het menu van die digicorder nu weer veranderd is, dat vraag je je af. Kan alles niet blijven zoals het was?

De inhoud van je handtas komt zelfs overeen

Papieren zakdoekjes, een paar pleisters, een lippenbalsem en zelfs een kleine tube handcrème. Je durft het bijna niet toegeven, maar zelfs wat er in je handtas zit doet je aan je moeder denken.

Je krijgt dezelfde trekjes in je gezicht

Tja, die fijne lijntjes aan je ogen, die heeft je mama ook. En die bredere heupen. Zelfs je buik lijkt op die van je mama. Het zit in de genen, denk je dan. En stiekem ben je een beetje trots, dat je steeds meer op je moeder lijkt.

Bronnen: famme.nl, amayzine.com, beautify.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content