© Getty Images/iStockphoto

Luizen behandelen: dit moet je weten

Door Hanne Bral

Lastig is het, wanneer je kind voortdurend aan zijn hoofdje zit te krabben en last heeft van luizen. Wat kun je doen om luizen te behandelen en voorkomen? Wij geven enkele tips.

Hoe weet je of je kind luizen heeft?

Hoofdluizen zijn niet kwaadaardig, ze zijn vooral heel erg vervelend. Een besmetting heeft ook niets te maken met een slechte verzorging of hygiëne, iedereen kan luizen krijgen. Al zijn het vooral kinderen tussen 3 en 12 jaar die te maken krijgen met de kriebelende beestjes.

Bij luizen is het belangrijk om ze snel te behandelen. Maar hoe weet je of je kind last heeft van luizen? Op welke alarmsignalen moet je letten? We bundelden de belangrijkste symptomen in onderstaand artikel:

Hoe kun je luizen behandelen?

1. Luizenshampoo of -lotion

Een gewone shampoo helpt niet om luizen te behandelen. Daarom bestaan er verschillende shampoos en lotions op basis van insecticiden, die de luizen en hun eitjes doden.

Alternatieven zonder insecticiden bestaan ook, die worden gemaakt op basis van dimethicon. Producten op basis van dimethicon verstikken de luizen. Ook hebben ze andere mogelijke nevenwerkingen, zoals schilfers, jeuk, irritatie en ontvlambaarheid. Lees dus altijd aandachtig de bijsluiter en vraag bij twijfel altijd advies aan je apotheker.

Luizenproducten zoals shampoos of lotions combineer je best met de nat-kam-methode. Let wel: één keer behandelen kan soms onvoldoende zijn om de luizen weg te krijgen. Kom je na een week nog levende luizen tegen bij de nat-kam-methode? Herhaal de behandeling dan nog een keer, en gebruik hiervoor hetzelfde product als bij de eerste behandeling.

Heeft je kind een week later nog steeds last? Dan kun je overwegen om een ander product te gebruiken. Controleer daarna het hoofd nog minstens twee weken lang. Zijn de luizen na 14 dagen nog niet weg? Vraag dan raad aan je apotheker of arts.

De nadelen

Luizendodende producten, zoals speciale shampoos en lotions, hebben enkele nadelen:

 • In tegenstelling tot de nat-kam-methode zijn luizendodende producten giftig. Wees dus steeds voorzichtig, lees de bijsluiter aandachtig en volg de gebruiksaanwijzing.
 • Luizen kunnen na een tijdje resistent worden aan de producten. Gebruik dus niet te snel verschillende producten na elkaar en combineer ook niet te veel verschillende producten.
 • Sommige lotions of shampoos zijn ontvlambaar, of kunnen jeuk en huidirritatie veroorzaken. Vermijd dus steeds contact met de ogen en slijmvliezen en lees aandachtig de bijsluiter.
 • Veel hoofdlotions en -shampoos worden afgeraden bij jonge kinderen, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en astmapatiënten.
 • Gebruik luizendodende producten enkel als je kind besmet is met luizen, en niet als preventieve maatregel. Dat laatste heeft namelijk weinig zin, aangezien het niet doeltreffend is, nevenwerkingen kan veroorzaken en de luizen mogelijk wennen aan de producten.

2. Nat-kam-methode

De beste en meest efficiënte methode om luizen te behandelen is de nat-kam-methode. Het is een goedkope en kindvriendelijke methode, maar ze vraagt wel wat tijd en discipline. Zo moet je de behandeling om de 3 à 4 dagen herhalen, en dat minstens 2 tot 3 weken lang. Zijn de luizen daarna nog niet weg? Vraag dan raad aan je huisarts of apotheker.

Dit heb je nodig:

Conditioner, balsem of crèmespoeling • gewone kam • fijne luizenkam (apotheker) • keukenpapier

Zo ga je te werk:

 1. Was de haren eerst met een gewone shampoo en spoel goed uit.
 2. Droog de haren niet uit, maar zorg dat ze goed nat zijn.
 3. Breng een flinke hoeveelheid conditioner aan op het natte haar.
 4. Kam eerst eventuele knopen uit met een gewone kam.
 5. Buig het hoofd voorover en kam het haar van achter naar voren, dus van de nek naar het voorhoofd, met de luizenkam. Start aan het oor en kam stukje per stukje tot aan het andere oor. Kam goed tegen de hoofdhuid, achter de oren en in de nek, want daar nestelen luizen zich het liefst.
 6. Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een stukje keukenpapier. Zo kun je nakijken of je luizen ziet. Luizen zijn grijswit of bruin en zo’n 2 tot 4 mm groot. Als er luizen tussen de tandjes van de kam zitten, kun je deze weghalen met een tandenstoker.
 7. Spoel de conditioner volledig uit, maar droog de haren niet af.
 8. Kam opnieuw eventuele knopen uit met een gewone kam.
 9. Ga voor een tweede keer door de haren met de luizenkam. Nu werk je van voor naar achter, dus van het voorhoofd naar de nek, telkens van oor tot oor.
 10. Check opnieuw na elke kambeweging op luizen, door de kam af te vegen aan een stukje keukenpapier.

Extra maatregelen

 • Luizen sterven na 48 uur en verspreiden zich alleen van hoofd tot hoofd. Het heeft dus weinig zin om meteen alles te beginnen wassen. Heeft je kind echter last van een hardnekkige of steeds terugkerende besmetting? Dan kan het nuttig zijn om lakens, handdoeken, knuffels en kleren te wassen op 60°C. Doe dat bij de start van de behandeling van de luizen, en een week erna. Vermijd ook altijd gemeenschappelijk gebruik. Spullen die je niet warm mag wassen kun je twee dagen buiten luchten of een dagje in de diepvries steken.
 • Leg na de behandeling de gebruikte kammen en borstels voor minstens vijf minuten in een kom warm water (minstens 60°C).
 • Je kind mag gewoon naar school, de sportclub of andere buitenschoolse activiteiten. Je hoeft ze niet thuis te houden.
 • Breng je omgeving op de hoogte. Laat aan de school of kinderopvang weten dat je kind luizen heeft, zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen en andere ouders waarschuwen.

Bronnen: CM, Goed.be, Kind & Gezin

Las je deze artikels al?

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content