© Getty Images

Mijn tiener heeft foute vrienden. En nu?

Door Sara Dekens

Als je kind wat ouder is, worden vriendschappen steeds belangrijker. Maar wat als je merkt dat die contacten jouw zoon of dochter geen goed doen? Hoe ga je als ouder om met zogenaamde foute vrienden van je tiener?

Kinderen die in de lagere school zitten, brengen hun vriendjes en vriendinnetjes nog vaak mee naar huis. Als ouder heb je dus zicht op de relatie en ken je in veel gevallen ook de mama en papa van het vriend(innet)je.

Als je kind tiener wordt, vinden veel van die ontmoetingen buitenshuis plaats. Ze spreken af in de stad of blijven na school nog even hangen. Je hoort vaak enkel vertellen over ‘Emma’ of ‘Victor’ en hebt veel minder zicht op wie die vrienden zijn en hoe ze met elkaar omgaan.

Bij sommige tieners verloopt dat relatief vlot, de sporadische ruzie buiten beschouwing gelaten. Maar rekening houdend met het feit dat tieners zoekende zijn, niet alleen naar hun eigen identiteit, maar ook hoe ze zich in een groep moeten gedragen, kan zo’n relatie behoorlijk pittig zijn.

In veel gevallen speelt de groepsdruk een belangrijke rol. Bepaalde tieners voelen zich minder onzeker als ze omgaan met de populaire jongens of meisjes die spanning opzoeken en misschien ook dingen doen waar hun ouders niet akkoord mee zijn.

Vaak worden deze bestempeld als foute vrienden. Maar hoe ga je ermee om?

Verbieden heeft geen zin

Als je ziet dat jouw kind zich anders gaat gedragen en misschien dingen doet die jij als ouder niet oké vindt, dan is het een natuurlijke reactie om in te grijpen en te gaan verbieden. Weet echter dat voor je tieners vriendschappen heilig zijn. Veroordeel je hun vrienden, dan veroordeel je hen ook.

Vergeet ook niet dat de tienerjaren dé jaren zijn dat je kinderen zichzelf gaan ontdekken, maar zich ook tegen je afzetten. Wat jij verbiedt, wordt op die manier extra interessant en de kans is groot dat ze stiekem gaan afspreken. Bovendien gaat jouw zoon of dochter je niets meer vertellen, want ze weten dat je niet akkoord bent en zo verlies je al helemaal het zicht op wat er zich afspeelt in het leven van je tiener.

Blijf praten

Blijven inzetten op verbinding is de boodschap, hoe moeilijk dat ook klinkt. Toon interesse in waar je kind mee bezig is, ook in de vriendschappen. Je zult zien dat als je een goed contact hebt met je tiener en blijft praten, de kans kleiner is dat ze zich van je afzetten.

In verbinding blijven met je tiener is cruciaal. Zo blijf je in contact.

Geef de ‘foute vrienden’ een eerlijke kans

Misschien moet je je mening over die bepaalde vrienden wel bijstellen eens je échte interesse toont in de vriendschappen van je tiener? Of misschien ook niet. En ook dan is het belangrijk om een open blik te behouden en iedereen een kans te geven. Ben jij enkel negatief over een bepaalde vriend, dan gaat je tiener als reactie enkel nog de positieve dingen zien.

Heb vertrouwen in je zoon of dochter. Zo krijgen zij de kans om die vriendschap op een objectieve manier te bekijken. Geef ook aan dat jij er altijd voor hen bent, ook als ze problemen hebben. Je geeft hen op die manier vertrouwen en verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd een veilige haven om op terug te vallen.

Gaat het toch fout? Zoek hulp

Heb je ondanks al je inspanningen het gevoel dat het toch de verkeerde richting opgaat met je tiener? Dat hij of zij gedrag vertoont dat niet door de beugel kan of zelfs illegaal is? Dan is het jouw taak als ouder om je kind op zijn of haar verantwoordelijkheden te wijzen. Dringen jouw woorden niet door, dan is het een goed idee om (professionele) hulp te zoeken.

Bronnen: onderwijsbemiddeling.be, radio1.be, cjg043.nl

Meer tips voor tienerouders:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content