Getty Images

Wonen jouw volwassen kinderen nog thuis? Zo verloopt dat vlot

Door Nikita Goossens

Is jouw zoon of dochter afgestudeerd en al aan het werk, maar woont hij of zij toch nog thuis? Het is zeker geen uitzondering. In België woont maar liefst een op de drie 25- tot 30-jarigen nog bij de ouders. Het is om veel redenen voordelig om nog even in ‘hotel mama’ te blijven. Maar hoe regel je dan het huishouden met jouw volwassen kinderen? En moet dochter- of zoonlief huur betalen?

Waarom blijven volwassen kinderen langer thuis?

Als jongvolwassene een woning kopen of huren, is niet makkelijk. De vastgoedprijzen liggen dan ook heel hoog: wie in Vlaanderen een appartement huurt, betaalt gemiddeld meer dan 750 euro per maand. Dan blijft er natuurlijk niet zo veel meer over van een startersloon. Uit onderzoek van Immotheker Finotheker blijkt daarbij dat de gemiddelde leeftijd waarop een eerste woning wordt gekocht nu op 42 jaar ligt.

Financieel is het dus makkelijker om nog wat langer in het ouderlijk huis te blijven wonen. Maar dat is niet de enige reden dat zoveel recent afgestudeerden langer thuis blijven. Er zijn tenslotte nog heel wat andere voordelen: er is eten in huis zonder dat je zelf naar de winkel bent geweest, de was en strijk zal gedaan worden wanneer je die zelf niet doet en er is natuurlijk altijd gezelschap.

Om te voorkomen dat je als ouder blijft zorgen voor je inwonende volwassene alsof die nog een kind is, maak je best duidelijke afspraken.

Hoe doe je dat vlot verlopen?

Hulp bij het huishouden

Wanneer je een volwassene in huis hebt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je alles voor hem of haar blijft doen. Je verdeelt het best de huishoudelijke taken. Dat kan bijvoorbeeld door een schoonmaakrooster op te stellen en taken te verdelen, zoals het gras afrijden of vuilniszakken buiten zetten, om de beurt boodschappen doen …

Het geeft jouw zoon of dochter tegelijk ook een verantwoordelijkheidsgevoel om mee te zorgen voor het huis. En dat zorgt ervoor dat er geen gevoel is van op hotel te zijn.

Samen eten of niet?

Nu je kinderen volwassen zijn en een eigen leven uitbouwen, zul je misschien niet elke dag meer samen eten. Bespreek samen wat je op dat vlak verwacht. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je zoon of dochter er niet altijd moet zijn voor het avondeten, maar dat die het wel vooraf laat weten zodat jij weet of je moet meekoken voor hem of haar.

Eten jullie sowieso elke dag samen, zonder twijfel? Dan kan het interessant zijn een verdeling te maken van wie wanneer kookt zodat er een beurtrol is. Of misschien koken jullie na het werk wel gezellig samen? Dat is allemaal goed, zorg gewoon dat iedereen op dezelfde lijn zit en weet wat er wordt verwacht.

Kosten delen

Wanneer je volwassen kind een job en dus een inkomen heeft, kun je hem of haar vragen om huur te betalen. In De Tijd geeft onderzoekster Ilse Cornelis aan dat 340 euro per maand een fair bedrag is voor kost en inwoon, al hangt dat ook af van het inkomen van jouw kind. Doe bijvoorbeeld een realistisch voorstel en bespreek het dan samen met je dochter of zoon.

Dat bedrag kan dan onder meer de water- en elektriciteitskosten dekken, maar ook bijvoorbeeld voeding kun je daarin meerekenen. Tenzij je kind ook al af en toe de rekening van de supermarkt betaalt, natuurlijk. Het hangt volledig af van jullie exacte situatie. Thuis blijven wonen geeft je volwassen zoon of dochter alleszins wel de kans om meer te sparen voor de toekomst.

Andere regels

Het is belangrijk om je volwassen kinderen niet meer als pubers te behandelen, maar als een gelijke. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen regels meer mogen gelden. Heb je liever niet dat je huisgenoot pas vroeg in de ochtend thuiskomt? Dan praat je daar best over om een consensus te bereiken.

Hou elkaar ook in grote lijnen op de hoogte van elkaars agenda en plannen. Misschien komt de partner van je zoon of dochter weleens overnachten. Dan is het logisch dat je daar als huisgenoot van op de hoogte wordt gebracht.

Zeker als je kind al even uit het huis was door op kot te gaan of door misschien al even samen te wonen met iemand anders, kan het opnieuw aanpassen zijn. Maar met een goede communicatie komt dat zeker in orde.

Wat als je zelf jouw ‘nestklevers’ uit het huis wilt?

Uit een bevraging van MyFamily blijkt dat 65% van de ouders hun kind graag nog een paar jaar thuis laat wonen na het afronden van de studies. Maar lijkt dat samenwonen voor jou toch niet meer zo goed te werken? Dan heb je misschien het gevoel dat je jouw volwassen kinderen liever ziet verhuizen. Ook dan is communicatie heel belangrijk.

Geef aan waarom je je zo voelt en spreek eventueel samen met je kind een moment af waarop het tijd is om het huis te verlaten. Bijvoorbeeld een bepaalde datum of de dag dat hij of zij een bepaald bedrag heeft bijeen gespaard zodat het financieel mogelijk is om het nest te verlaten.

Hou ook hier rekening mee

Bij volwassen worden, horen ook meer verantwoordelijkheden. De zaken die lang door jou als ouder in orde werden gebracht, denk onder meer aan de aansluiting bij een ziekenfonds, zijn op een gegeven moment de verantwoordelijkheid van je jongvolwassene. Hieronder een handig lijstje van waar je rekening mee moet houden:

  • Is je kind net afgestudeerd (van het middelbaar of hoger onderwijs) en gaat hij of zij op zoek naar een job? Een schoolverlater heeft nog maximaal twaalf maanden recht op een Groeipakket (kinderbijslag). Dat recht stopt wel vanaf de leeftijd van 25 jaar. Ook wanneer je kind z’n eerste job in de wacht sleept of een inschakelings- of werkloosheidsuitkering krijgt, valt het Groeipakket weg.
  • Woont je kind nog thuis tijdens de hierboven vermelde periode? Dan blijf je als ouder het Groeipakket op jouw rekening ontvangen. Als je kind toch al uit huis is, gaat het naar zijn of haar rekening.
  • Voor een pas afgestudeerde kan het handig zijn om zich meteen in te schrijven bij de VDAB als werkzoekende. Dit is niet verplicht, maar wel nodig om een inschakelings- of werkloosheidsuitkering te kunnen krijgen.
  • Als die eerste job er dan is, zal je jongvolwassene zich moeten inschrijven bij een ziekenfonds. Ook vanaf zijn 25ste jaar, zelfs al is je kind werkloos, zal hij of zij niet meer verzekerd zijn door het ziekenfonds van de ouders.
  • Wanneer je een kind ten laste hebt, geeft dat een fiscaal voordeel in je belastingen. Je kind is gewoonlijk niet meer ten laste wanneer hij of zij een eerste job heeft. Maar er zijn ook nog andere voorwaarden die afhangen van je individuele gezinssituatie. Neem hiervoor een kijkje op de website van de overheid.

Heb je twijfels of vragen? Dan neem je best contact op met de betrokken instanties.

Bronnen: goedgezind.be, myfamily.be, radio2.be, rtlnieuws.nl, tijd.be

Lees ook deze artikels over jongeren:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content