Healthy balanced dieting concept. Selection of rich fiber sources vegan food. Vegetables fruit seeds beans ingredients for cooking. Copy space background

3 signalen dat je te weinig vezels eet

Door Jolien Thieleman

Vezels zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering én aan een gezond gewicht.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 30 en 40 gram, maar toch eten velen amper 15 gram vezels per dag. Veel te weinig dus, waardoor deze signalen weleens bekend in de oren kunnen klinken:

1. Constipatie

Regelmatig naar het toilet kunnen gaan is heel gezond. Hoe vaak als normaal wordt gezien, hangt af van persoon tot persoon. Meerdere keren per dag is goed, net zoals enkele keren per week. Merk je dat je gedurende een langere tijd minder vaak en moeilijker naar het toilet kunt gaan? Dan is de kans groot dat je te weinig vezels binnenkrijgt.

2. Hoge cholesterol

Een onderzoek bewijst dat vezels je kunnen helpen om je slechte LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Heb je dus een hoge cholesterol, dan is het tijd om wat meer vezels op het menu te zetten. Vooral fermenteerbare vezels als die in haver, gerst en fruit zijn hiervoor erg goed.

3. Snel honger

Veel vezels in je maaltijd wil ook zeggen dat je minder snel honger krijgt. Vezels verteren namelijk traag en geven je langer een voldaan gevoel. Kies dus altijd voor een gezonde maaltijd waar je vezels aan toevoegt: denk maar aan havermout en volkorenproducten.

Meer vezels eten? Zo doe je dat!

Wil je graag meer vezels eten, zet dan deze dingen eens vaker op het menu:

  • Volkorenproducten: volkorenbloem, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervlies- of bruine rijst, boekweit, gierst, quinoa, havermout, …
  • Peulvruchten: bonen, erwten en linzen
  • Groenten: aardappelen, broccoli, rode kool, pastinaak, wortel, andijvie, aubergine, prei, …
  • Fruit: appels, peren, kiwi’s, sinaasappelen, bessen, frambozen, bramen, … Fruit eet je best met de schil op; die bevat de meeste vezels.
  • Noten en zaden: walnoten, amandelen, chia-, lijn-, sesam- en hennepzaad

Bron: Hln.be/Nina – Beeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content