© Shutterstock

3 anti-suikertips om voor altijd te onthouden

Eens je die onweerstaanbare zin in zoet te pakken hebt, geraak je er moeilijk van af zonder te zondigen. Zo voorkom je voor eens en voor altijd dat je aan niets anders dan zoetigheden kan denken. 

Ga voor gezonde eiwitten en vetten

Heb je, boordevol goeie voornemens, een ultragezonde salade gemaakt met komkommerschijfjes, radijsjes, tomaten en een suikerarme limoensapdressing? Mooi, maar je bent niet volledig voldaan na je maaltijd, of wel?

Goed dat je minder geraffineerde suikers en bij uitbreiding minder koolhydraten wil eten, maar je lichaam heeft wel brandstof nodig in ruil voor een voldaan gevoel. Voeg daarom wat eiwitten en gezonde vetten toe aan je salade, zoals stukjes kip of kalkoen en avocado of olijven. Ja, die bevatten meer calorieën dan je rauwkost, maar je lichaam is er langer ‘zoet’ mee. Eiwitten worden namelijk vooral afgebroken in je maag. Daarom ben je langer voldaan. Bang voor vetten? De onbewerkte vetten uit vlees, boter, noten en plantaardige oliën geven ook een voldaan gevoel en drukken die onweerstaanbare trek de kop in. Bovendien transporteren ze vitaminen in je lichaam en zijn het bouwstenen voor je cellen en hormonen. Geen zorgen, dus!

Verzorg je slaap

Ook al gemerkt dat op een korte nacht vaak een dag vol ongezonde snacks volgt? Je bent niet de enige die dat ervaart. Slaaptekort veroorzaakt stress in je lichaam waardoor je meer cortisol, een stresshormoon, aanmaakt. Daarom krijg je meer honger en zin in zoetigheid.

Ben je doodmoe? Dan grijp je bovendien sneller naar koffie, terwijl de cafeïne je hongergevoel vergroot. Één verkwikkend nachtje slaap kan je al helpen om het tij te keren.

Ga sporten

In beweging komen is de beste manier om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Sporten zorgt ervoor dat je spiermassa niet enkel vergroot; de spieren die je al hebt geraken ook in een betere vorm. Daardoor vergroot je de insulinegevoeligheid van de insulinereceptoren op je lichaamscellen. Gevolg? Je lichaamscellen kunnen gemakkelijker glucose of bloedsuiker opnemen.

Ook je hersenen zijn gebaat bij beweging. Het cortisolgehalte neemt af en je maakt endorfines aan. Wanneer lopers spreken over hun runner’s high, zijn het die gelukshormonen die ze voelen.

Ben jij nog ver verwijderd van je eerste runner’s high? Toch heeft sporten nut. Je vermindert niet alleen de kans op diabetes: neurowetenschappers bestudeerden de hersenen van beginnende lopers en zagen een verhoogd aantal cellen in de prefrontale cortex. En laat dat nu net het hersengebied zijn dat verantwoordelijk is om beslissingen te nemen. Bewegen helpt je dus om de juiste, weloverwogen keuzes te maken, óók wanneer het om gezond eten gaat.

Bron: Minder suiker, zo lukt het! door Katherine Bassford. Beeld: Shutterstock.

Meer over suiker

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content