Afvallen? Op dit moment van de dag moet je de grootste portie eten

Probeer jij wat kilootjes kwijt te geraken? Je houdt alles wat je eet mooi bij en telt je calorieën. Maar niet enkel de grootte van je portie en wat je eet is belangrijk, ook wanneer je het eet!

Tijdens het diëten zijn we geneigd om plots minder te gaan eten. Onze portie wordt kleiner of we slaan een maaltijd over. Maar dat zorgt ervoor dat we op een bepaald moment van de dag een dipje krijgen en dan gaan we snacken. Als je wil afvallen, hoef je helemaal niet op je honger te blijven zitten. Uit onderzoek blijkt dat het moment waarop je eet cruciaal is als je wat kilootjes kwijt wil. Dus leg die rekenmachine weg en kijk op je klok in plaats van naar de calorieën.

Lunch versus avondeten

Er werd een studie gedaan met 80 vrouwen met overgewicht: de helft van die groep at meer ‘s middags, de overige dames aten ‘s avonds grotere porties. Wat bleek? De vrouwen die een grotere lunch aten verloren niet enkel kilo’s, ook hun bloedsuiker was veel lager wat hun risico op diabetes enorm deed dalen. De groep die de grootste portie ‘s avonds kreeg voorgeschoteld, had hetzelfde gewicht of was bijgekomen.

Hoe vroeger, hoe beter

Als we verder nadenken, is dat vrij logisch. Als we ‘s ochtends de grootste portie zouden eten, hebben we al snel opnieuw honger, want die volstaat niet voor een hele dag. Én ‘s ochtends verbranden we nog niet zoveel, dus hebben we die calorieën en voedingsstoffen eigenlijk nog niet zo hard nodig.

‘s Avonds de grootste portie eten is ook niet slim. Je hebt dan eigenlijk al de hele dag een beetje honger gehad en misschien al wel een aantal ongezonde tussendoortjes gegeten. Tegen dat onze dag over is, gaan we dan het grootste aantal calorieën opnemen. Omdat we niet meer actief zijn, verbranden we die niet en zijn ze ook compleet overbodig. Daarnaast kan een te grote portie te laat op de avond ook nog slaapproblemen veroorzaken.

Het ideale tijdstip om je grootste maaltijd op te eten is tijdens je lunch. Je zit in het midden van de dag en je bent met vanalles en nog wat bezig. Omdat je nadien nog actief bent, verbrand je ook die calorieën. Je metabolisme draait op volle toeren en je hebt een actieve vetverbranding waardoor je dus nog extra verbruikt. En daar val je van af!

Bron: Goodhousekeeping, beeld: Shutterstock

LEES OOK:

Partner Content