Te weinig tijd? Deze tips helpen
Tijdens elke vakantie heb je steeds weer hetzelfde goede voornemen: niΓ©t meer als een gek in die ratrace stappen en op automatische piloot je dagelijkse parcours afwerken. Maar al snel trap je toch weer in de druk-druk-druk-valkuil. Troost je, het gebeurt ons allemaal. Maar hoe doorbreek je nu die vicieuze te-weinig-tijd-cirkel? Deze tips helpen als je te weinig tijd hebt.
Eerste hulp bij tijdsnood
Er is geen pasklare oplossing voor te weinig tijd, omdat ieders situatie anders is. Maar deze tips zijn alvast het proberen waard:
1. Rangschik je to do’s
Te weinig tijd is niet zozeer het pijnpunt, want iedereen heeft tenslotte evenveel tijd. Het is vooral een teken dat je dringend je to-dolijstje onder de loep moet nemen. Er is natuurlijk niks mis met een ambitieuze takenlijst, maar geef toe: tΓ© veel willen doen leidt meestal tot alleen maar een portie frustratie. Maak keuzes, of liever: rangschik je taken: wat is Γ©cht belangrijk en wat is het dringendst?
2. Voorkom afleidingen
Het is een gekend fenomeen: ping, zoem, ringβ¦ al die meldingen op je smartphone of computer nemen je focus weg Γ©n slokken dus heel wat van je tijd op. Plan bijvoorbeeld momenten in waarop je je social media, mailtjes of berichten checkt. Bijvoorbeeld: βs morgens, βs middags en βs avonds. En plak er een limiet op, want voor je het weet, ben je weer uren kwijt aan het scrollen.
3. Plan pauzes in
We plannen onze dagen en weken vaak veel te vol, en vergeten de zogezegde βtijdrovendeβ activiteiten (reistijden, pauzes, lunch) in te plannen. Daardoor krijg je het gevoel dat je te weinig tijd hebt. Hou daar dus ook rekening mee, want die pauzes zullen je geest net alerter en productiever maken.
4. Hanteer de tweeminutenregel
Productiviteitscoach Jan Buskens: βIn mijn coachings geef ik altijd de raad om alles wat niet meer dan twee minuten duurt, meteen te doen. Zulke minitaakjes gaan inplannen kost je waarschijnlijk meer tijd dan ze meteen uit te voeren.β
5. Accepteer dat niet altijd alles lukt
Er komen vaak massaβs taken en prikkels op je af, maar het is niet altijd realistisch om echt Γ lles (binnen een bepaalde tijdspanne) af te werken. Aanvaarding is een eerste stap. Probeer ook eens te mediteren tijdens je pauze. Het levert je geen extra tijd op, het doet je wel bewust vertragen en geeft je het gevoel dat de dag niet in een rotvaart aan je voorbijgaat.
Jan Buskens: βAf en toe je brein uitschakelen is heel belangrijk, want your head is a crappy office. Het zal je bijvoorbeeld om 3 uur βs nachts herinneren aan een belangrijk telefoontje. Regelmatig je hoofd eens unpluggen dus als je voelt dat je te weinig tijd hebt.β
Lees ook:
- Last van financiΓ«le stress? Zo ga je ermee om
- Met je kind stilstaan in de ratrace? 4x positieve kinderdagboeken
- Productiever (thuis)werken? Deze apps helpen je
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!