Depressed woman

Bewezen: daarom is huilen goed voor je!

Door Rani Merckx

Huilen, iedereen doet het. Geloof het of niet, ook mannen durven al eens een traantje weg te pinken. En het is helemaal oké om die krokodillentranen de vrije loop te laten. Het is zelfs goed voor je, zo blijkt! 

Even mijmeren bij een romantische kusscène, of een traantje wegpinken bij een ontroerend liedje. Een doosje Kleenex is dan geen overbodige luxe om onze krokodillentranen op te vangen… Niets om je voor te schamen, volgens experts!

Schreeuw het uit

“Af en toe eens goed huilen, activeert je lichaam op een gezonde manier”, vertelt klinisch psycholoog Stephen Sideroff aan de Universiteit van Californië. “Je muren laten zakken en toegeven aan de emoties is een positieve zaak. Bovendien heeft het tal van fysieke en psychische voordelen“.

5x daarom is een huilbui goed:

1. Goed tegen bacteriën

Huilen werkt als een soort afweermechanisme en beschermt je lichaam tegen slechte bacteriën.

2. Je krijgt een goed gevoel

Na een flinke huilbui zou je je opgelucht voelen. Alles wat je opkropte, gooi je er – letterlijk – uit, en dat voelt heerlijk aan. “Uit een enquête blijkt dat twee derde van de ondervraagden zich pakken beter voelt na een potje huilen”, vertelt Sideroff. Je tranen inhouden, zou je zelfs meer stress bezorgen.

3. Duidelijk beeld

Toegegeven, wij vrouwen hebben niet altijd een aanleiding nodig om eens goed te snotteren. Maar eenmaal de tranen over onze wangen rollen, zien we alles helderder. Zo komen we er sneller achter wat ons precies dwarszit. Vaak is het ook een ophoping van veel kleine ergernissen.

4. Banden smeden

Af en toe toegeven aan je tranen, als je omringd bent met familie en vrienden, zou voor een betere band zorgen. Je kunt op meer medeleven en steun rekenen, en mensen appreciëren het als je je ware gevoelens niet verbergt.

5. Goed tegen giftige stoffen

Tranen door angst of verdriet zijn niet hetzelfde als tranen veroorzaakt door irritatie (wanneer je een ajuin snijdt, of door de wind stapt). Tranen van verdriet bevatten meer giftige bijproducten. Geen paniek, het vocht zelf is niet giftig, maar ze verwijderen toxines die zich in je lichaam opstapelen door stress. Ze hebben als het ware hetzelfde effect als een massagesessie, al kost het je veel minder!

Dames, Justin Timberlake kon het dus niet beter verwoorden. “Cry me a river”, het is goed voor je!

Bron: PureWow en Goed Gevoel.  Beeld: GettyImages.

Lees ook:

Partner Content