Een goed excuus dit weekend: wie langer slaapt, zal langer leven

Door Celine Werner

Van plan om eens lekker uit te slapen dit weekend? Dan hoef je je daar niet schuldig om te voelen. Integendeel, want wie langer slaapt, leeft langer! 

“Lang zal de uitslaper leven”

Zo werd er in Zweden een onderzoek gedaan naar de impact die je slaap kan hebben op je levensduur. En deze studie was zeker niet kleinschalig, want maar liefst 43.000 mensen werden hiervoor onder de loep genomen. Ze ontdekte onder andere dat de hoeveelheid nachtrust die mensen kregen, vooral een invloed had op de groep van 65 jaar of jonger.

Verder konden ze concluderen dat wanneer je gemiddeld slechts vijf uurtjes per nacht slaapt, je jouw levensduur helaas inkort. Maar belangrijker nog is dat als je ervoor kunt zorgen dat je jezelf meer nachtrust gunt, naar alle waarschijnlijkheid langer van het leven zal mogen genieten.

Heb je het druk in de week en bijgevolg weinig rust? Compenseer dit in het weekend door één- of tweemaal lekker uit te slapen. Dat beaamt ook Torbjörn Åkerstedt, de leidinggevende binnen dit onderzoek.

Maar let op!

Toch neem je dit best met een korrel zout. Hier wisten we jou bijvoorbeeld te vertellen dat veel langer slapen dan je in de week gewoon bent, jou erg moe kan doen voelen. Probeer dus zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren, en onthou vooral dat zo’n 7 tot 9 uur per nacht slapen goed voor je is.

Zit jij ook rond dit gemiddelde? Goed bezig, doe zo voort!

Bron: www.elleuk.com

Niet slaapverwekkend, wel interessant:

Partner Content