De voordelen van zwemmen

De voordelen van zwemmen

Weg met stress

Mensen die vaak last hebben van stress krijgen ook te kampen met gespannen spieren. Een massage bij de kinesist kan soelaas brengen maar ook een halfuurtje zwemmen kan wonderen verrichten. In het zwembad worden stramme spieren losser waardoor je meer ontspannen raakt.

Train je rugspieren

Wie kampt met een zwakke rug kan die versterken door te gaan zwemmen. Door het water ben je in een zwembad gewichtsloos. Je lichaam wordt als het ware gedragen door het water. Hierdoor kan je je rugspieren sterker maken zonder dat je je gewrichten al te veel belast.

Minder snel buiten adem

Vrouwen en mannen die regelmatig sporten hebben een grotere longinhoud dan mensen die niet of nauwelijks bewegen. Zwemmen is daar geen uitzondering op. Wie minstens 1 keer per week gaat zwemmen, zal zijn longcapaciteit week na week zien stijgen. Maar hoe merk je dat dan? Je zal minder snel buiten adem zijn als je de trap op gaat, als je moet lopen om je trein of bus te halen, … Kortom elke inspanning die je doet, zal vlotter gaan.

Kleine kans op blessures

Zwemmen is een van de weinige sporten waar het risico op blessures erg laag is. Wanneer je op een normale en verantwoorde manier traint, zou je normaal gezien geen kwetsuren mogen oplopen bij het zwemmen. Dat heb je allemaal te danken aan het water waarin je zo goed als gewichtloos bent.

Het maakt je gelukkig

Zwemmen bezorgt je ook een goed humeur. Tijdens het sporten komen er endorfines vrij. Die stoffen geven je een gerust en gelukzalig gevoel. Daarnaast hoef je tijdens het baantjes trekken nergens aan te denken en kan je je ontdoen van al je zorgen.

Zwemmen = goedkoop

Nog niet overtuigd? Zwemmen is één van de goedkoopste sporten. Je hebt enkel een badpak, badmuts en eventueel een duikbril nodig.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)