Dit is de reden waarom je zoveel zin hebt in zout eten

Door Jolien Thieleman

Terwijl bij sommige mensen het water in de mond loopt bij de gedachte aan taart en koekjes, heb jij vooral zin in pizza, frietjes en andere zout eten. Niet zo handig als je op je lijn let. Gelukkig is er een verklaring én een oplossing voor die ‘kleine goestinkjes’.

Uitdroging

De Amerikaanse diëtiste Shauna McQueen legt uit dat de voornaamste reden voor je drang naar iets zouts op uitdroging kan wijzen. “Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat. Hierdoor zoekt je lichaam naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen aanvullen. Probeer dus altijd eerst een glas water te drinken om te zien of je zin in zoute voeding daardoor afneemt.”

Te veel zout

Drink je voldoende en is uitdroging zeker niet de oorzaak bij jou? Dan kan het omgekeerde ook waar zijn: te veel zout in je voeding leidt tot meer zin in iets hartigs. “Hoe vaker je zout eet, hoe groter je behoefte aan zout eten en hartige snacks wordt,” zegt McQueen. “Let daarom goed op hoeveel zout je eigenlijk toevoegt aan je maaltijden én hoeveel zout er in je ingrediënten zitten.”

Rust en slaap

Een andere reden voor zin in zout eten, kan aan je slaappatroon te wijten zijn. “Als je erg slecht slaapt of veel stress hebt, ben je eerder geneigd naar voeding te grijpen waar je snel veel energie van krijgt of te kiezen voor eten dat troost kan bieden. De oplossing ligt dan niet in je dieet, maar in meer rust en slaap”, besluit ze.

Bron: Margriet.nl – Beeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content