Getty Images

Essentiële oliën: hier zijn ze goed voor (en hier moet je voor opletten)

Lavendel, eucalyptus of rozemarijn: aromatische, etherische of essentiële oliën zijn populairder dan ooit. Maar weet je ook waarvoor ze dienen en welke effecten ze hebben?

Wat zijn essentiële oliën?

Een essentiële olie komt voort uit aromatische planten als pepermunt en eucalyptus maar ook bijvoorbeeld pompelmoes of lavendel. Hieruit wordt een aromatisch aftreksel − een ‘essence’ − getrokken. Dat gebeurt door middel van stoomdistillatie onder lage druk.

Waarom gebruiken?

De oliën worden gebruikt in aromatherapie, een therapie die de fysieke en mentale gezondheid verbetert of versterkt. Het zijn de biochemische moleculen van de essentiële oliën die een natuurlijke geneeskracht op ons lichaam hebben.

Wetenschappers ontdekten nu ook dat essentiële oliën getest kunnen worden als mogelijke geneesmiddelen. Zo kunnen ze binnenkort misschien nog meer hun nut bewijzen.

Botanische identiteit

De oliën die worden gebruikt voor aromatherapie moeten aan verschillende eisen voldoen. Zo moet er voldoende informatie bestaan over hun botanische identiteit. Uit welk gezin komt de plant? Welk gender heeft de plant? Om welke plantensoort gaat het precies? Is het een gekweekte plant of niet? Allemaal zaken die belangrijk zijn om de beste etherische olie te kiezen. Daarom dien je altijd de volledige Latijnse benaming te weten ter controle.

essentiële oliën waarom

De ene olie is de andere niet

Eenzelfde plant kan verschillende aromatische moleculen bevatten die dus ook verschillende functies hebben. Neem bijvoorbeeld tijm:

  • Tijm thymol is antibiotisch maar kan niet te lang gebruikt worden.
  • Tijm thujanol is anti-infectieus en kan geen kwaad op langere termijn.

Daarom is het belangrijk altijd raad te vragen bij de apotheker of aromatherapeut voor je start met essentiële oliën.

Kwaliteit is ook iets om op te letten. 100% zuivere, 100% natuurlijke en 100% volledige essentiële oliën zijn zeldzaam en dus ook duurder. De allerbeste soort is diegene die chemisch gedefinieerd, 100% zuiver en 100% natuurlijk is.

essentiële oliën

Bekende soorten

Eucalyptus Globulus

Eucalyptus werkt perfect tegen een verkoudheid en heeft antivirale, schimmeldodende, antibacteriële en slijmoplossende eigenschappen. Druppel wat vloeibare eucalyptus op je sjaal of in een hete kom water en adem diep in. Je neusverstopping zal verdwijnen. Of neem 2 druppels 3 maal per dag op een neutrale drager in (honing, een klontje rietsuiker of wat plantaardige olie).

Echte lavendel

Lavendel heeft een kalmerende werking: daarom vind je de geur vaak terug in massageolie. Heb je last van een slechte nachtrust? Breng wat druppeltjes olie aan op je hoofdkussen. Lavendel kan ook pijnstillend en bacteriedodend werken. Druppel wat olie op een kleine wonde om de genezing te versnellen.

Patchoeli

Omdat patchoeli een schimmeldodende en ontstekingsremmende werking heeft, helpt het goed bij allerlei huidproblemen zoals eczeem, voetschimmel, acne en spataders.

Rozemarijn ct cineol

Ook rozemarijn heeft heel wat positieve werkingen. Zo wordt al eeuwenlang aangenomen dat de plant goed is voor je geheugen en je geest. Ook je huid kan er baat bij hebben. Druppel wat olie in je gezichtscrème als je last hebt van een vette of onzuivere huid. Heb je dan weer last van cellulitis? Dan kan het helpen om rozemarijnolie stevig in te wrijven op je probleemzones.

Ylang ylang extra

De zoete en bloemige geur van ylang ylang heeft een ontspannende werking en kalmeert je bij slapeloosheid, neerslachtigheid en stress. Enkele druppeltjes van de olie verstevigen ook futloos haar en broze nagels.

Pepermunt

Pepermuntolie is heel veelzijdig. Je kunt het aanbrengen op je slapen om hoofdpijn sneller te doen verdwijnen. Een druppeltje op je tong (met een neutrale drager) helpt dan weer tegen een slechte adem en verbetert de spijsvertering. De olie verstuiven in de lucht verbetert je concentratie en jaagt ook nog eens de muggen en spinnen je huis uit.

Opgelet voor mogelijke risico’s

  • Essentiële oliën kunnen heel krachtig zijn. Wrijf dus nooit zomaar eender welke olie op je huid want dan zou je je wel eens kunnen verbranden.
  • Druppel nooit zomaar olie rechtstreeks op je tong maar meng altijd met een neutrale drager (zie hierboven).
  • Overschrijd ook de toegestane hoeveelheid niet, want de hoeveelheid kan een olie giftig maken.
  • Hou de flesjes buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Ook tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft, moet je extra voorzichtig zijn.

Bronnen: pranarom.com, aromalifestyle.nl, antigifcentrum.be

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content