Getty Images

Hoofdluizen: 11x feiten en fabels

Door De Redactie

Krijgen meisjes vaker luizen dan jongens en kunnen we luizen doden door het beddengoed warm te wassen? Hoofdluizen voorkomen en bestrijden, daarvoor zijn al verschillende theorieën en hulpmiddeltjes bedacht. We scheiden de feiten van de fabels.

Lavendelolie achter het oor druppelen zorgt dat luizen wegblijven

Fabel

Er zijn slechts enkele studies die aantonen dat lavendelextracten werken in de behandeling tegen luizen, maar het bewijs is niet erg sterk. Hoe dan ook zal een druppeltje lavendelolie niet helpen.

Meisjes hebben vaker luizen dan jongens

Feit

Dat komt omdat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. De hoofdluis hecht zich makkelijker vast aan die lange haren.

Luizen komen alleen voor in de zomer

Fabel

Voor de hoofdluis maakt het niet uit welk seizoen het is omdat het op je hoofdhuid altijd 37 graden is. Na de zomervakantie is er wel altijd een piek, dat komt omdat er tijdens de vakantie niet wordt gecontroleerd op school.

Luizen komen niet voor bij tieners

Fabel

Luizen komen overal voor waar kinderen dicht bij elkaar zitten. Dus ook op de middelbare school.

Luizen passen zich aan je haarkleur aan

Fabel

Luizen veranderen niet van kleur afhankelijk van het haar waarop ze terechtkomen. Je ziet wel dat luizen zich aanpassen aan het gebied waarin ze voorkomen. In Afrika hebben mensen een ander soort haar met meer krulletjes, de luizen daar hebben andere pootjes om zich beter te kunnen vasthouden.

Je kunt niet vermijden dat je hoofdluizen krijgt

Feit

Het helpt niet om preventief iets op je hoofd te smeren. Geregeld controleren kan voorkomen dat de hoofdluis zich snel verspreidt.

Je kunt hoofdluizen doden door het beddengoed warm te wassen of het in de diepvriezer te stoppen

Fabel

Luizen overleven sowieso niet in kleding of beddengoed. Wanneer ze de hoofdhuid verlaten, zijn ze al verzwakt en zullen ze snel sterven. Het probleem aanpakken op de hoofdhuid is de oplossing. 

Je kunt luizen van je hond of kat krijgen

Fabel

Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat is een andere soort luis. Veel dieren, zoals de kat en hond, hebben hun eigen luizensoort waarmee mensen niet besmet kunnen raken. Dat geldt ook andersom: je huisdier kan geen luizen van mensen overkrijgen.

Alleen kinderen met lange, onverzorgde haren kunnen hoofdluizen krijgen

Fabel

Iedereen die via de haren in contact komt met iemand die luizen heeft, kan ze krijgen.

Uitkammen is de beste methode om hoofdluis te verwijderen

Feit

Door het uitkammen kun je het best zien of er nog een luis of neet is achtergebleven. Een antiluizenmiddel werkt alleen ter ondersteuning, want zelfs als er maar één luis achterblijft, heb je binnen de kortste tijd weer hetzelfde probleem.

Een netenkam is hetzelfde als een luizenkam

Fabel

Een netenkam is geschikt om de neten (eitjes) uit te kammen, terwijl een luizenkam gebruikt wordt om de luizen op te sporen en ze daarna met een shampoo te behandelen. Je kunt dus geen neten verwijderen met een luizenkam.

Deze artikels vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content