Dit gebeurt er met je huid als je met make-up slaapt

Dit gebeurt er met je huid als je met make-up slaapt

In slaap vallen met make-up of simpelweg geen zin hebben om het eraf te halen: we doen het allemaal weleens. Helaas kan het meer kwaad dan je denkt, want zelfs na één nacht kan je huid al beschadigd zijn.

Huidbeschadiging

Dat zeggen specialisten die verschillende studies uitvoerden. “Hoe vaker je slaapt met make-up, hoe groter de kans op beschadiging van je huid,” zegt dermatoloog Jeannette Graf. “Onze huid functioneert, net als de rest van ons lichaam, op een biologisch ritme dat ongeveer 24 uur duurt. Zo is de huid ‘s nachts vooral bezig met zichzelf te vernieuwen. Een laag make-up kan dit proces tegenhouden, waardoor je je huid kunt beschadigen.”

Types make-up

Elk type make-up is daarbij schadelijk op z’n eigen manier. Fond de teint heeft bijvoorbeeld een ander effect op je huid dan mascara.

Foundation

Je foundation wordt doorheen de dag blootgesteld aan heel wat factoren: natuurlijke processen van de huid, maar ook bacteriën, milieuverontreiniging, schimmels en mijten. Op zich kan dat geen kwaad, op voorwaarde dat je je gezicht goed reinigt ’s avonds. Doe je dit niet, dan breekt je natuurlijke huidbarrière af waardoor je rimpels en verstopte poriën (lees: puistjes) kunt krijgen.

Primer

Primer is een ideale basislaag voor je make-up: een dun laagje zorgt ervoor dat je poriën verkleinen, je minder snel begint te glanzen en dat je make-up beter blijft zitten. Fijn voor overdag, maar helaas niet voor ’s nachts. Primer houdt de bacteriën van overdag vast, die opnieuw kunnen leiden tot puistjes en andere vervelende huidproblemen. Reinigen is dus de boodschap!

Lippenstift

De huid van je lippen is extra dun en gevoelig. Slapen met lippenstift kan ze ernstig uitdrogen, met velletjes en kloofjes tot gevolg. De oplossing? Haal je lippenstift er goed af en smeer een laagje verzorgende lippenbalsem.

Mascara

“Mascara verstopt de follikels en zorgt voor irritatie op de tere huid van je ogen,” zegt de dermatoloog. “De zwelling die kan optreden, kan leiden tot blefaritis (een ontsteking aan je oogleden) en conjunctivitis (een ontsteking van het bindvlies van het oog).” En alsof dat niet genoeg is, maakt mascara je wimpers broos, waardoor ze zomaar kunnen uitvallen.

Tips

Redenen genoeg dus om dagelijks een reinigingsmomentje in te lassen! Kom je er maar niet toe? Neem dan zeker even deze tips door.

  • Neem jezelf voor om je make-up er meteen af te halen als je thuis komt. Zo hoef je er niet meer aan te denken als je moe bent en in bed wil kruipen.
  • Leg een pakje reinigingsdoekjes naast je bed. In het algemeen is zo’n doekje onvoldoende om je make-up grondig te verwijderen, maar het is beter dan niets.
  • Zet ook een potje nachtcrème op je nachtkastje. Die herstelt je huid en zorgt ervoor dat je met een frisse teint opstaat. Smeer eventueel ook wat oogcrème: de fragiele huid rond je ogen is namelijk extra gevoelig en kan wel wat extra liefde gebruiken.

Bron: Women’s Health – Beeld: iStock

Dit al gelezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)