Zo behoud je je gewicht tijdens de feestdagen (of toch bijna)

Zo behoud je je gewicht tijdens de feestdagen (of toch bijna)

De hapjes lonken té verleidelijk, de alcohol vloeit rijkelijk en uit respect voor de chef laat je natuurlijk niets liggen op je bord. De feestdagen bezorgen je ieder jaar weer een klop van de hamer én extra kilootjes op de weegschaal. Maar deze keer laat jij je niet vangen!

Zorgzame gastvrouwen en – heren

Wij, Belgen, vertroetelen onze gasten graag. Een ruim assortiment aan snacks, een veel te groot voorgerecht, een royale portie kroketten en een heerlijk dessert. Niets komen ze te kort, maar ai ai … die lijn!

Maar in plaats van té veel bezig te zijn met calorieën, kun je ook rekening houden met deze tips van de voedingsdeskundige:

Het diner

Bereidt je rommelende maag al een aanval voor op de kom chips of hapjes? Probeer je vooral in te houden. Wat helpt tegen overeten is veel praten. Daardoor eet je trager, waardoor je maag tijd heeft om aan je hersenen te seinen dat je voldaan bent.

Eenmaal aan tafel kun je alsnog genieten zonder de remmen volledig los te gooien:

  • Vraag bijvoorbeeld of je zelf mag opscheppen en neem kleine porties.
  • Schep voldoende groenten op: deze vullen goed en bevatten weinig calorieën.
  • Koolhydraat-, vet- en eiwitrijke combinaties zijn een nachtmerrie voor je spijsvertering en zorgen ervoor dat je je traag, ongemakkelijk en opgeblazen voelt. Kies daarom voor koolhydraatrijke gerechten (pasta, aardappelen, rijst) in combinatie met groenten of proteïnerijke gerechten (vlees en vis) met groenten.
  • Eet vooral rustig, geniet en laat overschot gewoon liggen want: trop is te veel!

Het dessert

Een zoete afsluiter, dat slaan we niet graag af. Maar ga eerst na bij jezelf of het nagerecht wel écht zo lekker is. En of het opgeblazen gevoel dat je erna krijgt, het wel waard is.

Blijven bewegen

Heb je toch iets te veel naar binnen geschrokt? Met een wandeling raak je snel van dat vervelende gevoel af. We hebben de neiging om tijdens de feestdagen minder te bewegen, en toch beweeg je best zo veel mogelijk, want:

  • het heeft een positief effect op je spijsvertering,
  • het kan een opgeblazen gevoel verminderen,
  • en je krijgt meer energie als je beweegt.

Thee drinken

Drink veel thee tijdens de feestdagen, tipt de voedingsdeskundige. “Ik maak brandnetelthee en drink dit dan de hele dag door. Deze thee activeert de lever, waardoor je lichaam giftige stoffen kan verwerken. Koudgeperste gember en citroen in je thee zijn ook fantastisch om je immuunsysteem te boosten, en giftige stoffen uit je lichaam te spoelen.”

Vitamines

Blijf ook voldoende groenten en fruit eten. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook (voor deze ene keer) een vitaminesupplement nemen. Doe dit wel in mate, want van sommige vitamines kan je lichaam te veel binnenkrijgen, waardoor je lever overuren moet draaien.

Kruip vroeg onder de wol

Zeker tijdens deze drukke dagen is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen.  “Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je aankomt. Het maakt niet uit wat je plannen zijn, je moet altijd voldoende slaap inplannen.”

Bron: Grazia – Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)