Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Goeie vraag: is het veilig om rijst opnieuw op te warmen?

Door Celine Werner

Een restje van de Chinees dat je ’s anderdaags nog wilt opeten, of een extra portie die je bewust hebt klaargemaakt om de dag nadien op je werk te verorberen: het komt regelmatig voor dat mensen hun rijst opnieuw moeten opwarmen. Maar is het wel veilig?

Volgens de National Health Service in Amerika kun je rijst maar een hele korte tijd opnieuw opwarmen nadat het is gekookt.

Eén dag

Volgens hen is het aangewezen om nooit langer dan één dag te wachten vooraleer je de rijst opnieuw opwarmt. Doe het ook niet meer dan één keer en zorg er ook voor dat de korrels warm genoeg zijn voordat je ze consumeert.

Toch ziek?

Ziek na het eten van opgewarmde rijst? Dan komt dit door de bacterie Bacillus cereus, een bacterie die vaak voorkomt in de bodem van verschillende soorten voedsel. Symptomen zoals braken en diarree zijn dan al merkbaar na zo’n één tot vijf uur, en dit houdt meestal een dag aan.

Daarom word je ziek!

Het is niet omdat je de rijst kookt, dat je de bacterie ook effectief kunt doden. Dus wanneer deze etenswaren afkoelen, kan de Bacillus cereus zich vermenigvuldigen en schadelijk worden als het wordt opgegeten.

Bron: independent.co.uk – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!