Getty images

Goeie vraag: moet je biologische groenten en fruit wassen?

Door Isabelle Ignoul

Dat we groenten en fruit goed moeten wassen alvorens we ze opeten, weten we. Want zo verwijder je schadelijke pesticiden. Maar hoe zit het met biologische groenten en fruit? Ze bevatten die bestrijdingsmiddelen niet, dus moet je ze dan nog wel wassen?

Beter bio?

Kiezen voor biogroenten en -fruit betekent dat je zeker bent dat er geen schadelijke chemische stoffen op je bord en in je mond belanden. Ze kunnen natuurlijk wél nog vuil bevatten, maar ook bacteriën en parasieten. Die kunnen ook ongezond zijn en je zelfs ziek maken.

Heb je een goede weerstand? Dan is er meestal geen vuiltje aan de lucht en maakt je lichaam zelf komaf met die ziektebeestjes. Maar het wordt een ander verhaal als je immuunsysteem zwakker is. Denk maar aan zwangere vrouwen of oudere mensen of mensen die met een ziekte kampen. Voor zwangere vrouwen is er trouwens nog een extra risico, omdat sommige parasieten het zenuwstelsel van het ongeboren kind kunnen beschadigen.

Kruisbestuiving

Daarnaast is het ook zo dat er door de verwerking en het transport van biologische groenten en fruit altijd kruisbestuiving mogelijk is. Zo kunnen bioappelen bijvoorbeeld toch sporen van pesticiden bevatten, omdat ze naast de gewone appelen in de winkel liggen.

Natuurlijk minder geconcentreerd dan niet-biologische producten, maar als je er echt zeker van wilt zijn dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen, geef je ze best een goede spoelbeurt.

Biogroenten en -fruit wassen? Ja hoor!

Dus het is zeker aangewezen om je biologische groenten en fruit goed te wassen. Want zo verwijder je vuil, mogelijke ziekmakers en eventueel residu van pesticiden. Kiemgroenten en verse kruiden geef je ook best even een spoelbeurt.

Voorgesneden groenten in zakjes hoef je doorgaans niet meer te wassen, op voorwaarde dat het op de verpakking vermeld staat dat ze voorgewassen zijn.

Hoe geef je ze een goede wasbeurt?

1. Was eerst zelf je handen grondig

Was je handen goed met water en zeep vooraleer je gaat werken met voedingsproducten. Zo voorkom je dat bacteriën en microben op je handen de weg vinden naar je verse producten.

2. Onder stromend water

Gebruik altijd stromend water als je je groenten en fruit wast en wrijf stevig met je handen over de producten, zodat je alle micro-organismen verwijdert. Voor producten met een harde schil kun je eventueel een groenteborstel gebruiken. Vermijd heet water, want zo kunnen micro-organismen tot aan de stam van de groenten geraken.

3. Vlak voordat je gaat eten

Volgens voedingsdeskundige Karina Heinrich was je je groenten en fruit best vlak voordat je gaat eten: “Het is niet verstandig om de producten te wassen en daarna weer op te slaan. Bacteriën zijn namelijk gek op vochtige plekken, dus als je de producten wast en even bewaart, kunnen er nieuwe ziektes ontstaan. Te veel vocht kan er bovendien voor zorgen dat groenten en fruit sneller bederven.”

Extra wastip voor (niet-)biologische groenten en fruit

Wil je echt zeker zijn dat je voedsel vrij is van pesticiden? Dan raadt Heinrich aan om een beetje bakpoeder te gebruiken: “Het is de beste manier om eventuele restanten van chemicaliën te verwijderen. Gebruik daarvoor een groenteborstel als je producten met een dikke schil wast, en gooi de buitenste bladeren van groenten zoals kool en sla voor het wassen weg.

  • Maak eerst je wasbak schoon en vul ‘m met koud water.
  • Strooi er vervolgens vier eetlepels bakpoeder over.
  • Laat je voedingswaren daar vervolgens vijf minuten in weken, spoel ze af met koud water en dep ze dan droog.
  • Bessen of ander zacht fruit laat je minder lang weken, omdat ze anders te vochtig en te plat worden.

Bron: Margriet.nl/Libelle.be/optimalegezondheid.com

Meer gezond nieuws:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content