Help, een indigestie! 4x vraag en antwoord

Help, een indigestie! 4x vraag en antwoord

We voelen het, onze maag zit vol, en toch…die paar laatste happen kunnen we niet laten liggen. Dus verdwijnen ze met veel smaak achter de kiezen. Gevolg? Een opgeblazen gevoel, oprispingen en pijn in de buik. Vier vragen over indigestie beantwoord!

Ben ik ziek als ik een indigestie heb?

Nee, indigestie is geen ziekte. Het is gewoon iets wat mensen zo nu en dan na de maaltijd treft. Omdat ze iets gegeten hebben dat hen niet goed bevallen is, of omdat ze gewoonweg te veel gegeten hebben. Af en toe kan een indigestie wel een onderliggende ziekte maskeren, zoals een maagzweer of maagkanker. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende of vaak terugkerende klachten een arts te raadplegen.

Waarom heeft de ene persoon er sneller last van dan de andere?

Sommige mensen hebben nu eenmaal een gevoelige maag. Maar ook factoren als stress, overgewicht, alcohol, roken, bepaalde geneesmiddelen en eetgewoonten verhogen het risico. Wie bijvoorbeeld heel snel eet en onvoldoende op zijn voedsel kauwt, loopt meer risico om zijn maag te overbelasten.

Hoe geraak ik snel van dat ongemakkelijke gevoel af?

Normaal gezien verdwijnt een indigestie vanzelf. Om het ongemakkelijke gevoel sneller te doen overgaan, doe je het wel best een tijdje rustigaan. Drink ook veel water en eet enkel lichte maaltijden. Een pepermuntje kan ook helpen om je maag en darmen te kalmeren.

Hoe kun je een indigestie vermijden?

  • Vermijd zware, vette of sterk gekruide maaltijden
  • Eet traag en kauw voldoende op elke hap. Zo geef je je maag de tijd om je hersenen te laten weten dat ze vol zit. Wacht minstens twintig minuten vooraleer je je aan een tweede portie waagt.
  • Beperk het gebruik van alcohol. Het kan helpen om wijn af te wisselen met water.
  • Rook liever niet vlak voor of vlak na de maaltijd.

Vertrek nooit met een lege maag naar een etentje. Want als je echt grote honger hebt, is het gevaar groter dat je je te snel gaat volproppen, met alle gevolgen vandien.
Lees hoe lekker licht koken de kans op indigesties vermindert.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)