Hoe besmettelijk is de griep?

Hoe besmettelijk is de griep?
Young woman with a cold --- Image by © Jim Craigmyle/Corbis

Sinds enkele dagen is er sprake van een griepepidemie in België. Dat meldde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid onlangs. Maar weet jij hoeveel dagen je besmettelijk bent als de griep je in zijn greep heeft?

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: heel wat mensen liggen door de griep ziek in bed. Onlangs werd de epidemische drempel met 421 consultaties per 100.000 inwoners voor de tweede week op rij overschreden. Officieel is er sprake van een epidemie als er meer dan 144 consultaties per 100.000 inwoners worden waargenomen. Dat meldde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid enkele dagen geleden in een persbericht. Wie het griepvirus heeft, is algauw een week of zelfs langer ziek. Maar hoeveel dagen vorm je eigenlijk een besmettingsgevaar voor anderen als de griep je in zijn greep heeft?

Zes dagen

Koude rillingen, hoge koorts en spierpijn zijn typische symptomen van de griep. Hoe ziek je bent, hangt af van je algemene gezondheid. Maar wist je dat iemand al besmettelijk kan zijn nog voor de eerste griepsymptomen de kop opsteken?

In tijden van een griepepidemie is niemand veilig. Want nog voor het virus uitbreekt en je grieperig bent, kan je reeds anderen infecteren. Vooral jonge kinderen verspreiden het virus onbewust sneller. Van zodra het griepvirus hen in zijn greep heeft, kunnen ze tot zes dagen voor de eerste symptomen anderen aansteken.

Ook na de uitbraak van het griepvirus is het besmettingsgevaar nog niet geweken. Ziek dus altijd voldoende uit.

Bron: De Grote Griepmeting – Foto: © Corbis

Meer weten over griep en de symptomen? Ontdek hier de 8 meest gestelde vragen en antwoorden.

Voel je je een beetje pips en kun je wel een opkikkertje gebruiken? Probeer dit homemade antigriep-drankje!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)