Hoe besmettelijk is de griep? Een duidelijk antwoord

Door De Redactie

Nu de frissere herfst- en winterdagen weer in aantocht zijn, begint ook de griep weer z’n intrede te maken. Maar hoe besmettelijk is de griep? En weet jij hoeveel dagen je besmettelijk bent als de griep je in zijn greep heeft?

Wanneer is er een epidemie?

Hoewel je misschien vaak hoort dat de griep weer volop is uitgebroken, spreken we niet zomaar van een griepepidemie. Daarvoor moeten volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • Het aantal griepconsultaties moet minstens twee weken lang hoger liggen dan 140 consultaties per 100 000 inwoners.
  • Minstens 20 procent van alle stalen test positief op een influenzavirus.

Hoe besmettelijk is de griep nu echt?

Koude rillingen, verkoudheidssymptomen, hoge koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn zijn typische symptomen van de griep. Hoe ziek je bent, hangt af van je algemene gezondheid. Maar wist je dat iemand al besmettelijk kan zijn nog voor de eerste griepsymptomen de kop opsteken?

In tijden van een griepepidemie is niemand veilig. Want nog voor het virus uitbreekt en je grieperig bent, kan je reeds anderen infecteren. Vooral jonge kinderen verspreiden het virus onbewust sneller. Van zodra het griepvirus hen in zijn greep heeft, kunnen ze tot zes dagen voor de eerste symptomen anderen aansteken.

Ook na de uitbraak van het griepvirus is het besmettingsgevaar nog niet geweken. Ziek dus altijd voldoende uit. Van een griep kun je met gemak tot twee weken buiten strijd zijn. Ga dus zeker niet vroeger gaan werken, als je je nog pips voelt.

Hoe kun je iemand besmetten?

Het virus bevindt zich in de luchtwegen van zieke of besmette mensen, dus het wordt meestal overgedragen door te niezen, te hoesten, te praten. Maar je kunt ook ziek worden als je iets aanraakt waarop het virus aanwezig is. Simpele dingen zoals een telefoon aanraken, een toetsenbord gebruiken of iemand de hand schudden kunnen dus voor besmetting zorgen.

Beeld: Getty Images

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content