Wanneer weet je dat je buikgriep hebt?

Wanneer weet je dat je buikgriep hebt?
Getty Images

Krampen, een zeurend gevoel in de onderbuik … Leuk is anders! Buikpijn kan veroorzaakt worden door allerlei dingen. Maar hoe herken je echte buikgriep?

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een acute infectie van het slijmvlies van de maag, dunne en dikke darm, meestal veroorzaakt door besmetting met een virus (het rotavirus bij baby’s en peuters en het norovirus bij volwassenen) of een bacterie (zoals salmonella) of parasiet. Buikgriep heeft niets te maken met de echte griep. Het kan grieperige symptomen veroorzaken, maar er is nooit sprake van keelpijn. Bij de echte griep daarentegen wel.

Zo herken je het

Diarree is zonder twijfel het belangrijkste symptoom. Je moet vaker naar het toilet en de stoelgang is wateriger dan normaal. Je hebt ook last van buikkrampen: het gevoel dat je buik zich samentrekt van de pijn, om dan enkele seconden later even niets meer te voelen.
Ook misselijkheid, braken en spierpijn kunnen op buikgriep wijzen. Net als koorts die kan oplopen tot boven de 39°C.

Hoe weer beter worden?

Buikgriep geneest vanzelf. De diarree wordt meestal na enkele dagen minder heftig. Gezonde volwassenen genezen na een tweetal dagen, bij kinderen en bejaarden kan het een week duren vooraleer ze zich beter voelen. Vooral drinken is dan belangrijk om uitdroging te voorkomen. Drink 2 tot 3 liter per dag als je buikgriep hebt. Een groot glas water na elke dunne ontlasting.

Wanneer naar de dokter?

Als er meer dan zes keer per dag sprake is van waterdunne diarree en dit langer dan drie dagen, ga je best even bij de huisarts langs. Met jonge kinderen en bejaarden mag je dit al na één dag overvloedige diarree doen. Ontdek je bloed of slijm in de ontlasting of is er dreigende uitdroging (extreme dorst, droge mond, stemverlies, hoofdpijn, koude handen en voeten, minder plassen en zweten)? Dan kun je beter meteen naar de dokter gaan.

Bron: Libelle 45/2017

Nog meer over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)