© Getty Images

Hoe reageer je best wanneer je kind ‘uit de kast’ komt?

Door Nikita Goossens

Ervoor uitkomen dat je voor iemand van hetzelfde geslacht valt: het zou geen grote opdracht of taboe mogen zijn. Maar in realiteit is dat jammer genoeg vaak wél nog het geval, aangezien hetero zijn nog al te vaak als ‘de norm’ wordt beschouwd. Komt je kind ‘uit de kast’? Dan is je reactie op dat moment heel belangrijk.

Over ‘uit de kast’ komen

‘Uit de kast komen’, ‘coming-out’ of ‘zich outen’… het betekent allemaal hetzelfde. Het verwijst naar wanneer iemand anderen toevertrouwt niet hetero te zijn. Dat kan onder meer inhouden dat die persoon homo, lesbisch of biseksueel is.

‘Uit de kast komen’ is niet iets wat maar één enkele keer gebeurt. Niet iedereen is tenslotte meteen op de hoogte van iemands geaardheid. Bij nieuwe ontmoetingen kan het steeds weer aanvoelen als ‘uit de kast’ komen, al is iemand natuurlijk zeker niet verplicht om z’n geaardheid te delen met iedereen.

Voor veel mensen is de keer – op eender welke leeftijd – dat ze hun ouders over hun seksuele oriëntatie vertellen wel een belangrijk moment. Het is tenslotte normaal om goedkeuring te willen krijgen van je ouders.

Iedereen pakt dat op z’n eigen manier aan. Sommigen schrijven een brief of e-mail, anderen voeren een gesprek.

Wanneer je kind uit de kast komt: jouw reactie is belangrijk

Eén ‘ideale’ reactie wanneer je kind uit de kast komt, is er eigenlijk niet. Dat je kind je voldoende vertrouwt om dit deel van zichzelf te delen met jou is alleszins wel een goed teken. Misschien zag je het nieuws ook zelf al aankomen en kon je je wat voorbereiden, of misschien ook niet. Houd in ieder geval rekening met volgende zaken:

  • Je kind bereidt dit moment waarschijnlijk al lang voor en heeft er misschien zelfs van wakker gelegen. Wees je daarvan bewust wanneer je reageert. Leg de focus daarom eerst op het gevoel van je kind en niet op het jouwe.
  • Probeer je kind meteen gerust te stellen dat je liefde niet is verminderd door dit nieuws.
  • Je kunt zelf vragen stellen om meer te weten te komen over hoelang je kind hier al mee zit. Je geeft zo ook aan dat je geïnteresseerd bent in alles wat er door je kind heengaat. Maar zorg wel dat je je kind ook weer niet gaat overstelpen met vragen.
  • Verrast zijn, is niet erg. Misschien had je het helemaal niet zien aankomen. Als je niet meteen weet hoe te reageren, en bang bent dat je op dat moment iets fouts zou zeggen, kun je er altijd later op terugkomen. Zorg wel dat je dit niet te lang uitstelt, want intussen blijft je kind waarschijnlijk met twijfels zitten. Je spreekt daarom best meteen samen een moment af om verder te praten.
  • Blijf ook over andere onderwerpen praten na de ‘coming-out’, niet alleen over het holebi-zijn. Anders geef je de indruk dat alles nu anders moet zijn. Bekijk het gewoon als een extra onderwerp om over te praten.
  • Ga het nieuws niet zomaar verspreiden bij vrienden of familie. Met wie je kind dit deelt, is z’n eigen keuze.
  • Ken je zelf niet zo veel over de LGBTQIA+-gemeenschap, geef dat dan gerust aan en verdiep je in het onderwerp.

Infokanalen voor ouders

Wanneer je kind uit de kast komt, kun je verschillende bronnen raadplegen. Dat kan eenvoudig door eventuele andere holebi’s in je omgeving te contacteren voor uitleg als zij daarvoor openstaan, maar er zijn ook allerlei andere opties:

Bronnen: famme.nl, weljongniethetero.be

Misschien vind je ook deze artikels interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content