hooikoorts eten
© Getty images

Hooikoorts? Dit eet je beter niet (of juist wel!)

Door Karen Baert

Hooikoorts of pollenallergie is ontzettend vervelend. Jaarlijks worden heel wat mensen overmand door gesnotter en jeukende rode ogen. Maar wist je dat je hooikoorts ook kunt bestrijden met de juiste voeding? Ontdek wat je beter niet eet en welke voedingsmiddelen die je beter meteen aan je menu toevoegt.

Waarom krijg je hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel, of pollen, van bomen, grassen en kruiden. Omdat je immuunsysteem erop reageert, maakt het antistoffen aan en begin je te niezen en snotteren.

De grote boosdoener van deze terugkerende kwaal is histamine, de stof die je lichaam aanmaakt om je te beschermen voor ‘gevaarlijke’ indringers zoals het gif van een insectenbeet of dus ook pollen. Hoewel het gaat om een nuttige lichaamseigen stof, kun je maar een beperkte hoeveelheid histamine aan. Te veel histamine in je lichaam zorgt voor de gekende hooikoortsklachten zoals irritatie van huid, neus, keel en longen. Vanaf welke hoeveelheid je er last van krijgt, is voor iedereen anders.

Insectenbeten te lijf gaan? Lees hier hoe je ze te lijf gaat en voorkomt!

Hoe kan eten helpen bij hooikoorts?

Histamine is niet alleen een stof die je lichaam zelf aanmaakt, maar zit ook in bepaalde voedingsmiddelen. Wie dus last heeft van hooikoorts én daarbij nog eens histaminerijk voedsel eet, zal dus meer kans hebben op hevige hooikoortsklachten.

Te vermijden voeding

De volgende voedingsmiddelen bevatten van nature meer histamine, of kunnen de histamineaanmaak bevorderen. Je vermijdt dus beter:

  • bepaalde vis- en vleessoorten zoals schaaldieren, kabeljauw, vis in blik, lams- en varkensvlees of wild.
  • gefermenteerde producten en kazen, zuivel, azijn, augurken, zuurkool, sojaproducten en conserven.
  • broden die lang hebben moeten rijzen. Kies liever voor zwart brood, zoals pompernikkel en knäckebröd.
  • cider, bier met hoge gisting, (rode) wijn en alcohol in het algemeen.
  • enkele groente- en fruitsoorten zoals biet, tomaat, spinazie, avocado, citrusvruchten, kiwi, aardbei, ananas, meloen en framboos. Mijd zeker groenten en fruit in blik, en overrijp fruit.
  • suikerrijke producten zoals snoep en frisdrank, zeker als er ook cacao inzit. Geen chocolade dus als je hooikoorts je parten speelt!
  • kuiden en specerijen zoals kaneel, koriander, anijs, koriander en kerrie.

5x eten tegen hooikoorts

Anderzijds is er ook eten dat je allergie juist minder hevig maakt. Zo werken bepaalde antioxidanten de productie van histamine tegen, en kan ontstekingsremmende voeding de symptomen verminderen.

Sowieso hebben verse producten steeds de voorkeur, omdat het histaminegehalte omhoog gaat als producten lang bewaard worden.

1. Lokaal geproduceerde honing

Onderzoek heeft aangetoond dat lokaal geproduceerde honing kan helpen bij de strijd tegen hooikoorts. Wanneer honing in je omgeving werd geproduceerd, bevatten ze een kleine hoeveelheid van de pollen waar je zo heftig op reageert. Door regelmatig een lepeltje te eten, kun je dus resistent worden tegen de pollen. Bovendien hebben honing en koninginnenbrij een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.

2. Knoflook en ui

Uien en knoflook zijn natuurlijke bronnen van quercetine, een antioxidant die werkt als natuurlijk antihistamine. Daardoor worden de symptomen van allergieën en hooikoorts verminderd. Vooral rode uien blijken een bom van het krachtige stofje, gevolgd door de gekende witte ui. Als je de knoflook of uien verhit, zal het gehalte quercetine zakken. Je kiest er dus best voor om de uien of knoflook rauw te verwerken in een slaatje of dipsaus.

Ook koolsoorten zoals bloemkool en broccoli vormen een goede toevoeging als je hooikoorts natuurlijk te lijf wil gaan.

3. Gember

Fans van gember, begin alvast te juichen! Want het voedingsmiddel is, naast de andere gezondheidsvoordelen, ook gekend voor de ontstekingsremmende werking. Het verzacht de gekende symptomen en bestrijdt de hooikoorts op natuurlijke manier. Zowel gedroogde als verse gember blijken te beschikken over de positieve eigenschappen.

4. Kurkuma

Dit specerij is gekend voor zijn ontstekingswerende eigenschappen. Curcumine of kurkuma kan gebruikt worden om de symptomen te verlichten en zwelling te verminderen. Hoewel er nog niet zoveel onderzoek werd gevoerd, zijn de eerste studies veelbelovend. Bovendien kun je kurkuma niet alleen als kruid gebruiken bij het koken, het is ook beschikbaar in supplementvorm en thee.

Gebruik kurkuma geproduceerd met zwarte peper of piperine, wat daardoor wordt de werking van deze smaakmaker met 2000 procent verhoogd.

Ontdek nog meer voordelen van kurkuma.

5. Blauwe bessen, appels en druiven

Blauwe bessen, simply the bes(t)! Want dit kleine fruitje zit vol met antioxidanten, waaronder quercetine. Ook appel en paarse druiven helpen om diezelfde reden bij hooikoortssymptomen. Zorg er wel voor dat je de appel met de schil eet, want net onder de schil zitten de meest waardevolle voedingsstoffen.

Meer weten over hooikoorts en andere allergieën? Hier krijg je alle tips op een rijtje!

Bronnen: www.eg.be, webmd.com, hooikoorts.nl, healthline.com

Meer interessante artikels voor een goede gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."