© Getty Images

Eet je ongezonder als je huismerken koopt? De voedingsexpert geeft antwoord

Door Hanne Bral

Onze winkelkar is gemiddeld 12% duurder dan een jaar geleden, dat ontdekten zowel TestAankoop als De Inspecteur. Hierdoor grijp je misschien sneller naar spaghetti van een huismerk dan die van het A-merk. Maar zijn die huismerken even gezond als de duurdere versies? Of is er naast een prijsverschil ook een kwaliteitsverschil?

Zijn huismerken even gezond als A-merken?

Spaghetti, boter, mosterd – het zijn enkele van de producten die enorm in prijs zijn gestegen. Daarom vroeg De Inspecteur van Radio 2 zich af of we vaker huismerken kopen in plaats van A-merken. De radiozender deed een bevraging bij haar luisteraars. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers vandaag vaker huismerken verkiest dan een jaar geleden. Ook vindt wel 85% van de deelnemers de kwaliteit van de huismerken even goed als die van A-merken.

Maar klopt dit ook echt? Zijn huismerken écht even gezond als A-merken? Voedingsdeskundige Annick Verween kwam langs bij De Inspecteur op Radio 2 om alle vragen te beantwoorden.

Zijn huismerken van slechtere kwaliteit?

“Er is geen enkel bewijs dat huismerken ongezonder zijn”, weet voedingsdeskundige Annick Verween uit algemeen onderzoek.

Huismerken worden zelfs vaak in dezelfde fabriek geproduceerd als duurdere merken. “Het klopt inderdaad dat er fabrieken zijn waar het dure merk en het huismerk van de band rolt”, vertelt Verween aan Radio 2. “De producten worden op dezelfde lijn geproduceerd. Dat is goed gezien: de producenten kopen de ingrediënten voor alle merken in bulk.”

Ook al is het productieproces van huismerken goedkoper, ze bevatten daarom geen vreemde ingrediënten. Verween neemt granola als voorbeeld: “Neem nu granola van een huismerk en een bekend merk. Op basis van de ingrediëntenlijst, zie je geen grote verschillen. Er zit in elk geval geen vulsel in. Wat wel kan, is dat het huismerk ‘tweede keuze’-ingrediënten bevat. Noten zullen bij het A-merk in hun geheel in de zak zitten. Bij het huismerk zul je sneller kleine stukjes vinden, die goedkoper zijn.”

Kijk altijd naar de nutriscore

“Als je wil weten hoe gezond een product is, kijk dan naar de nutriscore. Die houdt geen rekening met fancy verpakkingen, enkel met de samenstelling”, zegt Verween bij Radio 2.

Volgens Verween is het namelijk verkeerd om zomaar te beweren dat er meer vet en suikers zitten in huismerken. “Bij de smaaktest bosbessenconfituur zag ik bijvoorbeeld dat het huismerk gezonder is dan het A-merk. Bij de smaaktest speculoos was het omgekeerd: daar was het A-merk de gezondste keuze.”

Conclusie: je eet dus niet ongezonder als je huismerken koopt.  “Huismerken worden ook steeds gezonder”, vertelt Verween aan Radio 2. “De consument verwacht immers gezonde producten, en de supermarkt wil graag voldoen aan de vraag van de klant. En dus maken heel wat ketens vandaag werk van een gezond aanbod. Kwantiteit en kwaliteit staan echt los van elkaar.”

Bronnen: vrt nws, Radio 2

LAS JE DEZE ARTIKELS AL?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content