boodschappen goedkoper
Getty Images

Gouden tips van onze redactrices: je boodschappen voor minder geld

Door De Redactie

Iedereen merkt het in zijn portemonnee: het leven wordt steeds duurder. Hoe houden culiredactrices Sofie en Natalie de vinger op de knip, zonder in te boeten op kwaliteit?

Goedkopere boodschappen: zo doen culiredactrices Sofie en Natalie het

 

Sofies top 5 producten uit de supermarkt

  1. tomaat in blik
  2. kaas in blok: schaaf zelf plakjes, of rasp de kaas zelf
  3. diepvrieserwtjes
  4. havermout
  5. wortelen

Natalies top 5 producten uit de supermarkt

  1. wortelen
  2. eieren
  3. aardappelen
  4. vis in blik
  5. diepvriesfruit

Zo doet Sofie boodschappen

  • Maak altijd eerst een weekmenu. Ikzelf plan voor vijf dagen van de zeven wat ik ga eten. Eventuele restjes worden op de twee andere dagen verwerkt tot een pasta, quiche, stoemp, saus, soep… Wanneer ik bij de groenteboer een pakket heb besteld, zoek ik recepten met de groenten uit het pakket. Ik probeer het zo te doen dat ik niets of bijna niets moet bijkopen. Ik kijk ook eerst in de diepvriezer wat er nog in huis is van vlees: ik koop dat vaak wanneer het bij de slager in de aanbieding staat en vries het dan in eenpersoonsporties in.
  • Probeer twee dagen zonder vlees of vis in te plannen. Een eitje of wat peulvruchten zijn ook lekker. Minder vlees eten, is niet alleen goedkoper, maar ook goed voor je gezondheid én voor het milieu.
  • Shop niet altijd in dezelfde supermarkt. De ene is goed voor goedkope basisproducten, de andere is duurder, maar heeft prima aanbiedingen. Staan de tomaten in blik of andere voedingsmiddelen die je lang kunt bewaren in promotie? Hét moment om een voorraadje in te slaan.
  • Kijk voor je vertrekt ook eens wat in de aanbieding staat. Zowat elke supermarkt heeft bonnetjes of speciale aanbiedingen voor de klanten met een klantenkaart. Misschien ben je deze week goedkoper af met een ander merk pasta dan dat wat je altijd koopt. Of net niet: vergelijk de prijzen altijd per kilo of per liter.
  • Probeer overschotten te beperken. Een heel brood is voor mij alleen bijvoorbeeld vaak te veel. Daarom koop ik een klein brood waar ik een dag of drie, vier mee toekom, en eet ik ’s morgens havermout of yoghurt met granola.
  • Er is niks mis met huismerken of witte producten. Zeker bij basisproducten zoals suiker, melk of havermout zul je niet veel verschil proeven. En als je elke dag yoghurt eet, koop dan een grote pot in plaats van verschillende kleintjes. Verpakking kost ook geld.
  • Denk ook eens aan Too Good To Go. De weken waarin ik geen groentepakket heb besteld, koop ik ook weleens een Too Good To Go-pakket bij een groenteboer of bioboerderij. Ik vind het leuk om te koken met een verrassingspakket en het scheelt op de rekening. Afgelopen winter kreeg ik bij een bioboerderij twee pompoenen, een kilo aardpeer, drie pastinaken, een Chinese kool en palmkool voor € 3,99. Kraakverse groenten, die anders niet verkocht en dus weggegooid zouden worden.

Zo doet Natalie boodschappen

  • Doe maar één keer per week boodschappen. Hoe meer je winkelt, hoe meer impulsaankopen je doet. Winkel met een boodschappenlijstje, dat je maakt op basis van je voorraadkast.
  • De 1+1 acties zijn heel interessant, zeker bij producten met een lange houdbaarheidsdatum, maar ook bij verse producten die je kunt invriezen, zoals vis en vlees. Sommige supermarkten hebben speciale acties, waarbij je op een bepaalde dag drie broden voor € 5 koopt. Goed om in te vriezen.
  • Gebruik een zelfscantoestel. Zo kun je meteen zien hoeveel iets kost en kun je beter binnen je budget blijven.
  • Via apps als ‘Stocard’ of ‘myShopi’ kun je al je klantenkaarten digitaal toevoegen en ook aanbiedingen bekijken. Vergelijken is de boodschap!
  • Eet volgens het seizoen. Als de supermarkt twee courgettes of aubergines voor € 1 aanbiedt, aarzel dan niet en zoek de lekkerste recepten op libelle-lekker.be.
  • Ga op zaterdagavond tegen sluitingstijd promo’s jagen in de supermarkt! Producten die dreigen te vervallen, worden dan met korting verkocht. Zo kun je op zondag genieten van een lekker taartje of tomaat-garnaal voor de helft van de prijs.
  • Red de overrijpe groenten: € 2,5 per kilo voor overrijpe tomaten of € 2 voor ‘lelijke’ paprika’s: ideaal om zelf tomatensaus of paprikasoep mee te maken.
  • Koop geen kant-en-klare producten. Het is logisch dat je voor een zakje geraspte wortelen meer betaalt dan voor losse exemplaren. Ook mooi voor het milieu, want je koopt geen plastic.
  • Maak gebruik van collectdiensten: bestel je boodschappen online en ga ze afhalen. Je komt niet in de winkel en dus niet in de verleiding om toch nog dat potje hummus of die dure frambozen te kopen. Bij aankoop van bepaalde producten valt de servicekost ook weg, en als je een gezin hebt, zijn die vier tubes tandpasta toch snel op.

Tips voor de lunch van Sofie

  • Het restje van de vorige dag smaakt prima als lunch. Vul het eventueel aan met extra groenten of een sneetje brood. Pasta of een gekookte aardappel over? Dat smaakt de volgende dag prima in een eenvoudige lunchsalade.
  • Haal een soepmaker in huis. Sinds ik die heb, worden er veel minder groenterestjes weggegooid. Het enige nadeel: je maakt die lekkere soep geen twee keer net hetzelfde.
    Neem je soepje warm mee naar het werk in een thermos, zo hoef je niet aan te schuiven bij de microgolfoven.
  • Thuiswerkdagen zijn ideaal om ’s middags de koelkast leeg te maken. Ik bak al eens een eitje bijvoorbeeld: goedkoop, voedzaam en lekker. Of ik maak aan het einde van de week een croque met de rest van het brood en beleg, voor ik weer naar de winkel ga.

Tips voor de brooddoos of lunch van Natalie

  • Wat je zelf doet, doe je beter. Een ‘gezonde’ kantinelunch kost al snel € 10. Tover dus liever een restje aangesneden groenten achter in de koelkast om tot een soepje, quiche of salade. Sowieso standaard op mijn boodschappenlijst: goedkope basisgroenten zoals champignons, selder, wortelen en prei voor soep. En klassieke saladegroenten, zoals komkommer, tomaat en paprika, plus lekkere kazen zoals feta en mozzarella.
  • Verras met conserven: witte bonen, linzen, paprika’s uit bokaal, tonijn of zalm zijn smaakmakers die een saaie salade pit geven.

Natalie vult de diepvriezer

  • Maak eerst plaats: start dus met een grote schoonmaak waarbij je producten die al een jaar in je diepvries rondzwerven eindelijk weggooit. Zet minstens één keer in de week een ‘diepvriesmaaltijd’ op het menu met bijvoorbeeld spaghetti, moussaka, een ovenschotel waarvan je eerder een dubbele portie hebt gemaakt of vlees en vis dat je tijdens de 1+1 actie kocht.
  • Diepvriesfruit zoals mango, frambozen en blauwe bessen zijn ideaal om te verwerken in een ontbijt. Ze zijn vaak beter van kwaliteit en er is minder kans op verspilling, want zo’n mango is vaak overrijp voor je ’t beseft.

Sofie is creatief met restjes

  • Hét restjesgerecht bij uitstek is soep. Je kunt er alle groenten in kwijt en meer zelfs: een stoofpotje leng je met wat bouillon makkelijk aan tot een maaltijdsoep. Zelf heb ik een bakje in de koelkast staan waar ik het groen van de prei, de steel van de broccoli, de halve ui die overbleef… in stop. Enkele dagen later wordt dat dan restjessoep.
  • Restjesomelet is top. Wat kerstomaten, courgette, een plakje ham of wat spek… Kluts er twee eitjes over en je lunch is klaar.
  • Ook in een quiche kun je vanalles kwijt. Slaatje erbij en smullen maar.
  • Vries je restjes in. Ideaal voor die selder waarvan je twee takjes hebt gebruikt, bijvoorbeeld. Snij ’m fijn, vries ’m per twee takjes in en gebruik ’m later in soep of stoofpotjes. Ik doe dat ook met bijvoorbeeld restjes knolselder, courgette en pompoen.

Natalie kiest goedkope vervangers

  • Vervang vlees en vis door groenten: een carpaccio van rundvlees is lekker, maar eentje van koolrabi of coeur de boeuf-tomaten is net zo smaakvol, gezonder én ook goedkoper.
  • Vervang dure producten door evenwaardige vervangers: in een pesto zijn zonnebloempitten minstens even lekker als pijnboompitten en slechts de helft zo duur. Kippendijen of drumsticks smaken heerlijk in een tajine en zijn minder duur dan kipfilet. Gerookte zalm of heilbot kan heel duur zijn, gebruik eens gerookte makreel. En kies noordzeevis in plaats van ingevoerde exemplaren.
  • Laat frisdranken en flessenwater links liggen en drink kraantjeswater. Graag een smaakje? Voeg dan stukjes diepvriesfruit, verse munt of een restje citroen of komkommer toe. Investeer in een Soda-Stream om zelf bruiswater of frisdrank te maken.

Uit Libelle 36/2022. Tekst: Sofie Doms en Natalie Peeters

NOG MEER BUDGETINSPIRATIE

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."