© Getty Images

Ingegroeide nagels behandelen: dit moet je weten

Door Nikita Goossens

Ingegroeide nagels zijn geen pretje! Naast de pijn en het ongemakkelijke gevoel, komt daar bij sommigen ook nog schaamte bij. Soms zelfs zo erg dat een bezoekje aan een arts wordt vermeden. Kun je in dat geval zélf alvast proberen om je nagel weer goed te krijgen?

Hoe zie je of een nagel ingegroeid is?

Zowel vinger- als teennagels kunnen ingroeien, maar een ingegroeide teennagel komt vaker voor. Bij een ingegroeide nagel groeit de rand van de nagel in de huid. Er onstaat dan eerst een kleine wonde, maar die kan al snel gaan ontsteken. In de huid errond kan zich vocht ophopen en de huid kan ook overmatig groeien. Rond de nagel wordt het daardoor dik en rood (en soms geel), met pijn tot gevolg.

Zeker wanneer je stapt en dichte schoenen draagt, wordt de pijn erger omdat er druk op komt. Want telkens wanneer je je voet neerzet, wordt de huid rond je nagel naar boven geduwd, waardoor de nagel iets dieper in je huid gaat.

Een ingegroeide nagel komt het meest voor bij de grote teen en voornamelijk bij jongeren tussen 15 en 24 jaar. Maar het kan natuurlijk bij iedereen voorkomen.

Ingegroeide nagels behandelen

Zelf kun je jammer genoeg niet veel doen aan ingegroeide nagels. Wanneer er nog maar een klein wondje is en de nagel ‘slechts’ op weg is om in te groeien, kun je wel zelf proberen het hoekje van de nagel wat ronder af te knippen zodat die niet blijft snijden in je huid.

Draag dan – tot de wonde genezen is – slippers, sandalen of helemaal geen schoenen. Met een beetje geluk heb je zo erger kunnen voorkomen. Wanneer er echt al een ontsteking is, mag je zelf niet proberen te nagel eruit te krijgen. Je kunt zo meer kwaad dan goed aanrichten.

Waar laat je dit behandelen?

Wanneer de nagel niet zo veel is ingegroeid, is de behandeling niet ingrijpend. Je kunt dan gewoon langsgaan bij je huisarts, een pedicure of podotherapeut. Er wordt dan een gaasje of een beugeltje onder de nagel gezet. Zo kan de nagel niet meer in de huid groeien.

Bij ernstigere ontstekingen of wanneer de klachten verergeren, blijven of terugkomen, is het nodig om een deel van de teennagel te laten wegsnijden onder plaatselijke verdoving. Ook de wortel van de nagel wordt dan behandeld zodat de zijkant niet terug kan groeien.

Je houdt dan een smallere nagel over, maar normaal gezien eentje zonder risico op ingroeien (al kunnen meerdere behandelingen nodig zijn). Je huisarts zal je hierbij verder op weg helpen.

Beter voorkomen dan genezen

Natuurlijk voorkom je ingegroeide nagels best zodat je behandelingen kunt vermijden. Let daarom op deze zaken:

  • Vermijd té strak zittende schoenen.
  • Geef je voeten dagelijks een grondige wasbeurt.
  • Knip de teennagels recht af, dus niet rond, en ook niet te kort.
  • Panty’s en sommige sokken kunnen druk zetten op je tenen, je draagt dus best niet elke dag van de week panty’s.
  • Voor vingernagels: bijt niet op je nagels.
  • Een teen ergens tegen stoten, kan ook een letsel geven. Probeer dat dus te vermijden.
  • Zweten jouw voeten veel? Probeer dan een spray uit om minder te zweten zodat je nagels niet vochtig blijven.

Soms heb je ook gewoon een natuurlijke aanleg voor ingegroeide teennagels. Mensen met een bolvormige nagelplaat of een van nature kromme nagel hebben bijvoorbeeld meer kans dat een teennagel ingroeit. Vooral dan is het belangrijk om met bovenstaande zaken rekening te houden.

Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.nl, thuisarts.nl

Lees ook deze artikels over nagelverzorging:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content