Libelle Lekker

Gezond Eetplan dag 10: lunch met een lekkere soep

Door Isabelle Ignoul

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Door de dagelijkse ratrace besteden we vaak te weinig tijd aan onze voeding. Denk maar aan die drukke werkdag, wanneer je plots in de namiddag beseft dat je ‘vergeten’ hebt te lunchen. En ja hoor: die energiedip (inclusief calorierijke snack) loert om de hoek. Met een lekkere en snelle soep voorkom je dat!

Wat eten we vandaag?

  • Mangosmoothie in een bowl met exotisch fruit
  • Instant noedelsoep met miso en kip
  • Kalfsburger met hummus en frietjes van zoete aardappel

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

Daarom is lunchen zo belangrijk

Een ongezonde lunch vergroot de kans op een energiedip in de namiddag. Dus is het belangrijk om ook je lunch evenwichtig samen te stellen, zodat je lichaam de nodige energie heeft om de dag door te komen. Bovendien heeft je lichaam de voedingsstoffen nodig.

Wist je dat …

200 à 300 gram groenten een dagelijkse must zijn? Leg dat maar eens op je weegschaal, ‘t is best veel! Die krijg je nooit allemaal in je avondeten gepropt. Voeg dus zeker ook groenten toe aan je lunch. En de makkelijkste manier om dat te doen? Soepjes maken, natuurlijk!

Tips voor een gezonde soeplunch

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak in het weekend een lijstje van de soepen die je de volgende week wilt eten en haal de nodige ingrediënten in huis.

Vervolgens kun je kiezen:

  • ofwel groepeer je de nodige ingrediënten per dag in je koelkast en maak je je soepje de dag voordien klaar
  • ofwel reserveer je enkele uurtjes in het weekend om je soepen voor die hele week klaar te maken en in te vriezen

2. Hou het simpel en snel

Een gezonde soep kan écht heel eenvoudig en snel gemaakt zijn. Reserveer die juliennesoep waarvoor je je groenten heel fijn moet snijden liever voor wanneer je wat meer tijd hebt. Plus: een soepmaker kan je nog meer werk uit handen nemen. Misschien is ‘t wel iets voor jou? Onze collega’s van Libelle Lekker zetten de voor- en nadelen van soepmakers op een rij.

Enkele snelle én gezonde soepjes voor tijdens de (werk)week:

3. Ga eens voor voorgesneden groenten

Hopen groenten en fruit snijden: in drukke tijden kan het wat ontmoedigend zijn. Maar maak het jezelf niet te moeilijk. In de supermarkt vind je voorgewassen zakjes sla, of andere voorgesneden groenten. Op die manier is de drempel minder hoog om je gezonde lunch voor te bereiden.

4. Soep als starter

Een gezond eetpatroon is een langetermijndoelstelling. Als je het makkelijker volhoudt wanneer je af en toe je tanden in een heerlijke hotdog of broodje met brie kunt zetten, doe dat dan vooral, met mate uiteraard! Probeer dan wel, zeker ook als je wat minder gezond luncht, je middagmaal te starten met een kommetje soep. Zo ga je niet overeten en heb je meteen je portie groenten binnen. Of ga voor een beker soep als tussendoortje!

Ontbijten doe je vandaag met een oogverblindende en superlekkere smoothiebowl met mango. Voor de lunch maak je zélf gezonde instantnoedelsoep (leuk en handig voor op het werk) en als avondeten ga je voor een kalfsburger met frietjes van zoete aardappel. Topdag!

Mangosmoothie in een bowl met exotisch fruit

Instant noedelsoep met miso en kip

Kalfsburger met hummus en frietjes van zoete aardappelBenieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

<<< Liever terug naar het vorige weekmenu? Klik hier.

 

Bewerking: Marlies Picavet, bron: Libelle Lekker/Lynn De Merlier

Meer lezen over voeding:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content